Παρασκήνιο:Ανασύνταξη με στόχο τον Οικονόμου και μήνυμα στον Βορίδη – Τι κρύβουν οι διαρροές Μαξίμου

 Παρασκήνιο:Ανασύνταξη με στόχο τον Οικονόμου και μήνυμα στον Βορίδη – Τι κρύβουν οι διαρροές Μαξίμου

Το Μαξίμου προχώρησε σε ανασχηματισμό ανασύνταξης σε κρίσιμα πεδία που καταγράφηκαν αποτυχίες το προηγούμενο διάστημα, με πιο χαρακτηριστικό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου απομακρύνθηκε ο Γιάννης Οικονόμου και επέστρεψε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Αναλαμβάνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο για πέμπτη φορά στην πολιτική του διαδρομή. 

Ο Γιάννης Οικονόμου αξιολογήθηκε αρνητικά στο συγκεκριμένο πόστο μετά το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. στα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα στου Ρέντη. 

Η μετακίνηση Χρυσοχοΐδη προκάλεσε εξελίξεις-ντόμινο και σε άλλα υπουργεία. Ο Άδωνις Γεωργιάδης αφήνει το υπουργείο Εργασίας και επιστρέφει στο υπουργείο Υγείας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ:

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ:

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου». 

«Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση σε ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, επικεφαλής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που διαθέτει πλούσια εμπειρία σε αυτό τον τομέα ενώ υφυπουργός αναλαμβάνει ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος», αναφέρουν πηγές του Μαξίμου. 

Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως ο Α. Γεωργιάδης είναι «υπουργός με μεταρρυθμιστική εμπειρία» και αναμένεται να προχωρήσει όσα δρομολογήθηκαν στο υπουργείο Υγείας τους προηγούμενους μήνες. 

«Υπουργός Εργασίας, αναλαμβάνει η Δόμνα Μηχαηλίδου, που έχει θητεύσει με επιτυχία στο συγκεκριμένο υπουργείο ενώ υφυπουργός Παιδείας, με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση αναλαμβάνει η βουλευτής Επικρατείας, Ιωάννα Λυτρίβη, στέλεχος με πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα», σχολιάζουν πηγές από το Μαξίμου. 

Το παρασκήνιο

Οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο στις οποίες προχώρησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ήταν σχεδόν αποκλειστικά το αποτέλεσμα πιέσεων που δεχόταν όλο το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση για τα αλλεπάλληλα φαινόμενα οπαδικής και όχι μόνο βίας.

Για την αντικατάσταση του κ. Γιάννη Οικονόμου, ο κ. Μητσοτάκης οδηγήθηκε στη σίγουρη, λόγω πρότερης εμπειρίας, επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος επιστρέφει για πέμπτη φορά στην καριέρα του στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

  • Ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκινά τη νέα του θητεία με την «καυτή πατάτα» των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον θάνατο του αστυνομικού από φωτοβολίδα στο Ρέντη και έχει ενδιαφέρον ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα κάνει.

Το κρίσιμο πόστο που αφήνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να εμπιστευτεί στον μέχρι σήμερα υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος με τη σειρά του θα δώσει τη σκυτάλη στην μέχρι σήμερα υφυπουργό Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η χρονική συγκυρία της αναβάθμισης του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, ταυτόχρονα με τα υφιστάμενα καθήκοντά του, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού μεγαλώνει η ομάδα του Μαξίμου σε μια στιγμή, που εκδηλώνεται η αντίθεση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στο γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Από τις διαρροές που έγιναν από το Μαξίμου είναι επίσης εμφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης ήθελε μεν να προβεί σε διορθωτική κίνηση κυρίως στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όχι όμως και να σταλεί το μήνυμα ότι πάσχουν βασικοί τομείς του κυβερνητικού έργου.

«Ο Πρωθυπουργός, όπως έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Και σε αυτή την περίπτωση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά για να έχουμε ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα τη νέα χρονιά σε κρίσιμους τομείς» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Σχετικά Άρθρα