Η ασύλληπτη επιχείρηση εκκένωσης – Πώς σώθηκαν οι 379 επιβαίνοντες του Airbus A350

 Η ασύλληπτη επιχείρηση εκκένωσης – Πώς σώθηκαν οι 379 επιβαίνοντες του Airbus A350

Το Airbus A350 που μετέφερε 379 άτομα συγκρούστηκε με ένα δεύτερο αεροπλάνο ενώ προσγειωνόταν στο Τόκιο. Το αεροσκάφος τροχιοδρομούσε κατά μήκος του διαδρόμου προσγείωσης μέσα στις φλόγες. Άνθρωποι προσπαθούσαν να φύγουν από την καμπίνα που γέμιζε με καπνούς, γνωρίζοντας ότι τα επόμενα δευτερόλεπτα ήταν κρίσιμα για τις ζωές τους.

Το γεγονός ότι όλοι όσοι επέβαιναν στην πτήση 516 της Japan Airlines γλίτωσαν είναι ασύλληπτο. Οι ειδικοί λένε ότι η άψογη εκκένωση και η νέα τεχνολογία έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην επιβίωσή τους.

  • Όσοι επέβαιναν στο δεύτερο αεροπλάνο, ένα μικρότερο αεροσκάφος της ακτοφυλακής που επρόκειτο να παραδώσει βοήθεια στα θύματα του σεισμού, δεν ήταν το ίδιο τυχεροί. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και ο πιλότος τραυματίστηκε σοβαρά.

Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν τι συνέβη στις 17:47 τοπική ώρα στο αεροδρόμιο Χανέντα και γιατί δύο αεροπλάνα βρίσκονταν στον διάδρομο προσγείωσης την ίδια στιγμή. Προς το παρόν, τα βίντεο και οι δηλώσεις των επιβατών δίνουν μια εικόνα λίγων λεπτών τρόμου και στη συνέχεια δυσπιστίας για αυτό που έζησαν.

Ο Σουηδός Anton Deibe, 17 ετών, επιβάτης, περιέγραψε το χάος μετά τη σύγκρουση, καθώς το Airbus A350 βρισκόταν στον διάδρομο προσγείωσης. «Ολόκληρη η καμπίνα γέμισε καπνό μέσα σε λίγα λεπτά», δήλωσε στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet. «Ήταν μια κόλαση. Πέσαμε στο πάτωμα. Στη συνέχεια άνοιξαν οι πόρτες έκτακτης ανάγκης. Δεν είχαμε ιδέα πού πηγαίναμε και έτσι τρέξαμε έξω. Επικρατούσε χάος». Ο ίδιος, οι γονείς του και η αδελφή του κατάφεραν να γλιτώσουν σώοι και αβλαβείς.

Ο Satoshi Yamake, ένας 59χρονος επιβάτης, δήλωσε ότι αισθάνθηκε ότι το αεροπλάνο είχε «γείρει προς το πλάι και ένιωσε ένα μεγάλο χτύπημα» κατά την αρχική σύγκρουση.

Ένας άλλος επιβάτης περιέγραψε ένα «χτύπημα, σαν το αεροσκάφος να συγκρούεται με κάτι κατά την προσγείωση. Είδα μια σπίθα έξω από το παράθυρο και η καμπίνα γέμισε καπνό».

Εικόνες και βίντεο δείχνουν τη στιγμή που οι άνθρωποι άρχισαν να πηδούν από τις φουσκωτές τσουλήθρες του αεροσκάφους – κάποιοι έπεσαν στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από την καμπίνα που έκαιγε πλέον.

Κανείς δεν φαίνεται να κρατάει τις χειραποσκευές του – ένας σημαντικός παράγοντας για το πόσο γρήγορα μπορεί να εκκενωθεί μια καμπίνα, σημειώνει το BBC.

Ο Alex Macheras, αναλυτής αεροπορικών μεταφορών, δήλωσε στο BBC ότι το πλήρωμα μπόρεσε να ξεκινήσει μια εκκένωση υποδειγματική στα κρίσιμα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση. Η πυρκαγιά ήταν «απομονωμένη σε μια περιοχή» του Airbus A350 για τα πρώτα 90 δευτερόλεπτα, επιτρέποντάς τους να τους βγάλουν όλους έξω.

  • Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλήρωμα ήταν σαφώς σε θέση να καταλάβει ποιες πόρτες ήταν μακριά από τις φλόγες, γι’ αυτό και οι εικόνες δείχνουν ότι δεν άνοιξαν όλες οι έξοδοι για να διαφύγουν οι άνθρωποι.

Πρόσθεσε ότι οι επιβάτες μπορούν να επιβραδύνουν τα πράγματα σε κατάσταση πανικού – για παράδειγμα, προσπαθώντας να αρπάξουν τις αποσκευές τους από τα ντουλάπια. Όλα έγιναν γρήγορα καθώς η φωτιά εξαπλωνόταν γρήγορα. Βίντεο έδειξε πυροσβέστες να παλεύουν να περιορίσουν τη φωτιά, καθώς η άτρακτος του αεροπλάνου άρχισε να σπάει στα δύο.

Ο κ. Yamake δήλωσε ότι χρειάστηκαν περίπου πέντε λεπτά για να βγουν όλοι έξω. «Είδα ότι η φωτιά είχε εξαπλωθεί σε περίπου 10, 15 λεπτά», πρόσθεσε. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να σβήσει τελικά η φωτιά. Δεκατέσσερις επιβάτες και το πλήρωμα νοσηλεύτηκαν για μικροτραυματισμούς.

Σχετικά Άρθρα