Επικίνδυνη ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή: Απειλές Χεζμπολάχ – Ιράν σε Ισραήλ – “Θα το μετανιώσετε…”

 Επικίνδυνη ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή: Απειλές Χεζμπολάχ – Ιράν σε Ισραήλ – “Θα το μετανιώσετε…”

Επικίνδυνη ανάφλεξη παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στη Μέση Ανατολή, μετά την δολοφονία Αρούρι (υπαρχηγού της Χαμάς) και τον σημερινό χτύπημα στο Ιράν με περισσότερους από 100 νεκρούς. Τόσο το Ιράν, όσο και η Χεζμπολάχ σήκωσαν το γάντι και εξαπέλυσαν σφοδρές απειλές προς το Ισραήλ, “εξαγγέλλοντας” κατά κάποιο τρόπο τα αντίποινα που θα ακολουθήσουν από πλευράς τους.

Την Τετάρτη ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε το Ισραήλ για «μάχη μέχρις εσχάτων» εάν η χώρα κηρύξει τον πόλεμο στον Λίβανο, την επομένη της δολοφονίας του Σάλεχ αλ Αρούρι και άλλων πέντε στελεχών της Χαμάς σε προπύργιο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού.

«Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο. Όποιος διανοηθεί τον πόλεμο μαζί μας, θα το μετανιώσει», διεμήνυσε ο σεΐχης Νασράλα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ένα 24ωρο μετά το πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ. Αν και αρχικά είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι ο Νασράλα θα ανέβαλε το προγραμματισμένο μήνυμα, τελικά επέλεξε να μεταδοθεί – φυσικά μόνο βιντεοσκοπημένο.

Η δολοφονία του Αλ Αρούρι είναι «επικίνδυνο έγκλημα που δεν θα μείνει ατιμώρητο», διαβεβαίωσε ο Νασράλα.

Ο σεΐχης Νασράλα απείλησε πως σε περίπτωση που το Ισραήλ κηρύξει τον πόλεμο στον Λίβανο, η απάντηση της Χεζμπολάχ θα είναι πρωτόγνωρη.

Υπογράμμισε ότι τα κινήματα αντίστασης δεν χειραγωγούνται από το Ιράν, αναφέροντας ως παράδειγμα τους Χούθι της Υεμένης, τους οποίους συνεχάρη για τις επιθέσεις που εξαπολύουν εναντίον του Ισραήλ και πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) δεν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στη Βηρυτό, αλλά γνωστοποίησαν ότι προετοιμάζονται «για όλα τα σενάρια» μετά από αυτήν. Η κυβέρνηση του Ισραήλ, μάλιστα, «μάζεψε» και στελέχη της που μίλησαν δημόσια για τη δολοφονία ως έργο των IDF.

Εν τω μεταξύ, για τις εκρήξεις στο Ιράν που άφησαν πάνω από 100 νεκρούς (πιθανόν μάλιστα και πάνω από 200) εξακολουθεί να μην υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Το Ιράν μιλά για τρομοκρατική ενέργεια που έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των απωλειών: όσοι γλίτωσαν από την πρώτη έκρηξη και κινήθηκαν μακριά από το σημείο χτυπήθηκαν από τη δεύτερη έκρηξη, δέκα λεπτά αργότερα.

Ιράν: «Σκληρή απάντηση στο διαβολικό έγκλημα»

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποσχέθηκε να δώσει σκληρή απάντηση μετά τη διπλή έκρηξη κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι νωρίτερα την Τετάρτη στο Ιράν, κοντά στον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί, ανήμερα της τέταρτης επετείου του θανάτου του.

«Οι διαβολικοί εγκληματίες και εχθροί του ιρανικού έθνους για ακόμη μια φορά προκάλεσαν καταστροφή και μετέτρεψαν σε μάρτυρες έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας στην Κερμάν», δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας και υποσχέθηκε «Σκληρή απάντηση σε αυτή την καταστροφή, Θεού θέλοντος».

Ο πρόεδρος Ραϊσί ακυρώνει προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τουρκία

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Τουρκία αύριο, 4 Ιανουαρίου, μετά τις “τρομοκρατικές επιθέσεις” στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν νωρίτερα σήμερα κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

“Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κερμάν κατά τις οποίες μαρτύρησαν πολλοί Ιρανοί, ο πρόεδρος ακύρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία. Το ταξίδι αυτό θα πραγματοποιηθεί σε κατάλληλο χρόνο”, δήλωσε στο IRNA ο Μοχαμάντ Τζαμσιντί, πολιτικός σύμβουλος του Ιρανού προέδρου.

Σχετικά Άρθρα