Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα πιθανώς τις επόμενες μέρες – Τι θα συζητήσουν με Μητσοτάκη

 Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα πιθανώς τις επόμενες μέρες – Τι θα συζητήσουν με Μητσοτάκη

Ο κ. Μπλίνκεν, εφόσον τελικά έρθει στην Ελλάδα, αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος άλλαξε το πρόγραμμά του και θα βρίσκεται την Παρασκευή στα Χανιά της Κρήτης, αντί για την Αρίστη στο Πάπιγκο. Η πιο πιθανές ημερομηνίες είναι 6 με 8 Ιανουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες πριν από την επίσκεψη στην Άγκυρα.

Στο επίκεντρο θα είναι φυσικά οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και τα εξοπλιστικά, καθώς η Ελλάδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα αμερικανικά F-35.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, ο κ. Μπλίνκεν ενδέχεται να βρεθεί στη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα, ωστόσο το πρόγραμμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ είναι ακόμη ρευστό. Δεν είναι απίθανο να μεταβεί και στο Ισραήλ, ωστόσο ακόμη τίποτε δεν έχει «κλειδώσει» οριστικά.

Yπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί την Τουρκία το Σάββατο -όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν– για να συζητήσει τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και τον πόλεμο στη Γάζα αλλά και τα F-16.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να θέσει και το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για το οποίο το τουρκικό κοινοβούλιο έχει «φρενάρει» την απόφασή του.

Μάλιστα, χθες διέρρευσε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει στην Τουρκία πως αν συνεχίσει να καθυστερεί την απόφασή της για τη Σουηδία, τότε θα προχωρήσει με την πώληση F-35 στην Ελλάδα, ασκώντας έτσι έντονη πίεση στην Αγκυρα.

Σχετικά Άρθρα