Όσκαρ Πιστόριους: Αποφυλακίζεται και μεταφέρεται σε έπαυλη υψηλής ασφαλείας

 Όσκαρ Πιστόριους: Αποφυλακίζεται και μεταφέρεται σε έπαυλη υψηλής ασφαλείας

Σε μερικά 24ωρα ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους θα βλέπει το φως του ήλιου έξω από την φυλακή καθώς αποφυλακίζεται μετά από 11 χρόνια, για την ακρίβεια μετά από 3.108 μέρες. Ο παραολυμπιονίκης που πυροβόλησε και σκότωσε τη σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου 2013, στις 5 Ιανουαρίου θα βρεθεί εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους.

Αλλά πλέον θα πρέπει να κοιμάται με το «ένα μάτι ανοιχτό», καθώς οπως τον έχει προειδοποιήσει η αστυνομία θα είναι ο νούμερο ένας στόχος των φίλων της Ρίβα και του υποκόσμου της Πρετόρια που θα θέλουν να πάρουν εκδίκηση για το αδικοχαμένο μοντέλο.

Το θύμα ήταν 29 ετών, επιτυχημένο μοντέλο και είχε τρεις μήνες σχέση με τον Πιστόριους όταν εκείνος την πυροβόλησε τέσσερις φορές ενώ η κοπέλα ήταν στο μπάνιο του σπιτιού του στην Πρετόρια, στις 14 Φεβρουαρίου 2013.

Αλλά και εντός της φυλακής ήταν εξαιρετικά προσεχτικός καθώς φοβόταν – όπως έλεγε – ότι υπήρχε περίπτωση κάποιος να επιχειρήσει να τον δηλητηριάσει. «Συνήθως έτρωγε φασόλια απευθείας από την κονσέρβα για να απομακρύνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο», αναφέρει η Daily Mail, επικαλούμενη πηγή μέσα από τις φυλακές.

Σύμφωνα με το BBC, μόλις αφεθεί ελεύθερος, ο Πιστόριους θα παρακολουθείται από τις αρχές έως ότου λήξει επισήμως η ποινή του «όπως όλοι οι άλλοι αποφυλακισμένοι», δήλωσε την Παρασκευή το Τμήμα Σωφρονιστικών Υπηρεσιών. Αν θέλει να μετακομίσει σπίτι ή να βρει δουλειά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να ειδοποιήσει τον υπάλληλο της αποφυλάκισής του. Ο Πιστόριους θα πρέπει επίσης να παρακολουθήσει θεραπευτικές συνεδρίες, όπως είπε εκπρόσωπος της οικογένειας Στέενκαμπ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νότιας Αφρικής, όλοι οι παραβάτες δικαιούνται να ζητήσουν αποφυλάκιση υπό όρους μόλις εκτίσουν το ήμισυ της συνολικής ποινής τους.

Προβλήματα θυμού

Σε μια επιστολή που διαβάστηκε στο συμβούλιο αποφυλάκισης, η μητέρα του θύματος είπε ότι δεν ήταν αντίθετη στην απελευθέρωσή του αλλά αναρωτήθηκε εάν τα «τεράστια ζητήματα θυμού» του Πιστόριους αντιμετωπίστηκαν πραγματικά στη φυλακή. Πρόσθεσε ότι θα «ανησυχεί για την ασφάλεια οποιασδήποτε γυναίκας» που έρχεται τώρα σε επαφή μαζί του.

Επίσης ο παραολυμπιονίκης προκειμένου να καταπολεμήσει το άγχος του κατέφυγε στο κάπνισμα και πλέον έχει γίνει μανιώδης καπνιστής.

Ο Πιστόριους έχει ακρωτηριασμένα τα πόδια του, από την ηλικία του ενός έτους, ωστόσο χρησιμοποιώντας πρόσθετα μέλη κατάφερε να γίνει κορυφαίος αθλητής, γνωστός ως «blade runner» και να κερδίσει πολλά χρυσά μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Μάλιστα, αγωνίστηκε και με αθλητές χωρίς αναπηρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Η έπαυλη – φρούριο

Σύμφωνα με δημοσιεύματα μετά την αποφυλάκισή του θα μείνει με τον θείο του Άρνολντ – πατρική φιγούρα για τον Πιστόριους – ο οποίος θα τον φιλοξενήσει στην τριώροφη έπαυλή του αξίας 2 εκατομμυρίων λιρών στο αριστοκρατικό προάστιο Waterkloof της Πρετόρια, καθώς έχει πάρει πολύ σοβαρά τις απειλές για τη ζωή του ανιψιού του.

Ο μεγιστάνας Άρνολντ, ο οποίος έβγαλε εκατομμύρια από ακίνητα και τουρισμό, προσέλαβε ένοπλους φρουρούς με σκύλους και τοποθέτησε συρματόπλεγμα και ηλεκτρικούς φράχτες γύρω από την έπαυλή του για να κρατήσει ασφαλή τον αγαπημένο του ανιψιό.

Ο ίδιος είπε στους στους φίλους του ότι ανυπομονεί να απολαύσει σπιτικά λαζάνια στο πρώτο γεύμα ελευθερίας στην οχυρωμένη έπαυλη του θείου του. Θέλει επίσης να ξαναδεί τις αγαπημένες του ταινίες, όπως το Snatch και το Full Metal Jacket και να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Η έκκληση του πατέρα της Ρίβα Στέενκαμπ

Με το δικαστήριο να αποφασίζει την αποφυλάκιση του Όσκαρ Πιστόριους μετά από δέκα χρόνια, έρχεται στο φως η ιδιωτική συνομιλία του αείμνηστου πατέρα της Ρίβα Στέενκαμπ και του παραολυμπιονίκη που σκότωσε τη μοναχοκόρη του.

Ο πατέρας του μοντέλου είχε ζητήσει από τον Όσκαρ Πιστόριους να ορκιστεί στη ζωή της οικογένειάς του πως δεν δολοφόνησε εσκεμμένα την κόρη του, αλλά δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σύμφωνα με τη MailOnline.

Ο Όσκαρ Πιστόριους βρέθηκε αντιμέτωπος με τον πατέρα της Ρίβα Στέενκαμπ σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας να συναντήσει τους γονείς της Ρίβα στο πλαίσιο του προγράμματος διαλόγου μεταξύ θύματος – δράστη στη Νότια Αφρική.

Ο δολοφόνος έπρεπε να πείσει τον πατέρα της, Μπάρι Στέενκαμπ, πως αναγνώριζε το κακό που είχε προκαλέσει.

Δεν άντεχε να τον συναντήσει

Η μητέρα της Ρίβα Στέενκαμπ, Τζουν, δεν ένιωθε ικανή να τον συναντήσει λόγω της ψυχολογίας της και του θυμού της για τον δολοφόνο της κόρης της. Ο σύζυγός της όμως ήθελε να φτάσει επιτέλους στην αλήθεια.

Οι λεπτομέρειες της συνάντησης του Όσκαρ Πιστόριους με τον Μπάρι Στίνκαμπ παρέμεναν ιδιωτικές μέχρι τώρα μετά από αίτημα του Μπάρι Στέενκαμπ.

Ο Μπάρι Στίνκαμπ, που ήταν 80 ετών, πίστευε ακράδαντα πως ο Όσκαρ Πιστόριους τη σκότωσε επειδή η Ρίβα ήθελε να τον χωρίσει.

Άκουγε όμως με προσήλωση τις εκκλήσεις αθωότητας του Όσκαρ Πιστόριους στο δικαστήριο.

«Του μίλησα και του είπα ότι έλεγε ψέματα. Τον κοίταξα στα μάτια, αλλά εκείνος δεν μπορούσε να το κάνει. Του είπα έχεις μια αδελφή και έναν αδελφό. Στη ζωή τους… μου λες αλήθεια;», ήταν τα λόγια του Μπάρι.

Ο Όσκαρ Πιστόριους δεν μπόρεσε να απαντήσει. «Απλώς χαμήλωσε το κεφάλι του και… έφυγα».

«Θα πρέπει να ζήσει με το διαβολικό μυστικό του»

«Αν το είχε παραδεχτεί, θα ένιωθε επίσης διαφορετικά. Αυτό το κομμάτι της θα είχε φύγει. Τώρα θα πρέπει να ζήσει με το διαβολικό μυστικό του», ανέφερε ο πατέρας της Ρίβα.

Ο Μπάρι Στέενκαμπ, που είχε υποστεί εγκεφαλικό, είχε πει στη MailOnline πως πίστευε ότι είχε προηγηθεί κάτι. «Πρέπει να υπήρξε έντονος καβγάς. Τα ρούχα της είχαν πεταχθεί από το παράθυρο και βρέθηκαν έξω. Προσπαθούσε να φύγει αλλά δεν μπορούσε να πηδήξει από το παράθυρο».

Το ύψος του μπαλκονιού εμπόδισε τη Ρίβα να δραπετεύσει και «θα είχε μείνει σε αναπηρικό καροτσάκι». Η Ρίβα, όπως σημείωνε, πρέπει να το είχε σκεφτεί αν μπορεί να το κάνει αυτό. «Αν το έκανε, τουλάχιστον θα ήταν ζωντανή.

Ο Μπάρι έφυγε από τη ζωή τελικά δίχως να ακούσει την ομολογία του δολοφόνου της κόρης του.

Σχετικά Άρθρα