Κλιμάκωση μετά τη δολοφονία Αρούρι – Ανησυχία στο Ισραήλ για αντίποινα – Η αντίδραση Χαμάς, Ιράν, Λιβάνου

 Κλιμάκωση μετά τη δολοφονία Αρούρι – Ανησυχία στο Ισραήλ για αντίποινα – Η αντίδραση Χαμάς, Ιράν, Λιβάνου

Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Barak Ravid ανέφερε ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για «σημαντικά αντίποινα» από τη Χεζμπολάχ μετά την επίθεση στη Βηρυτό που σκότωσε τον αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ Αλ Αρούρι. Ο Ravid, δημοσιογράφος του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Axios, επικαλέστηκε έναν ανώνυμο ισραηλινό αξιωματούχο. Τα σενάρια για τα οποία προετοιμάζονται περιλαμβάνουν τη Χεζμπολάχ «να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε στόχους στο Ισραήλ», ανέφερε ο Ραβίντ σε ανάρτησή του στο Χ.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια επίσημη απάντηση από την ισραηλινή κυβέρνηση στην είδηση. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο MSNBC, ο Mark Regev, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «όποιος και αν το έκανε, πρέπει να είναι σαφές – δεν ήταν μια επίθεση κατά του λιβανέζικου κράτους. Όποιος και αν το έκανε, έκανε ένα χειρουργικό χτύπημα κατά της ηγεσίας της Χαμάς».

Η Χαμάς αναστέλλει κάθε συζήτηση για διαπραγματεύσεις με Ισραήλ

Όπως μετέδωσε το Quds News Network η Χαμάς ενημέρωσε το Κατάρ και την Αίγυπτο ότι μετά τη δολοφονία Αρούρι αναστέλλεται κάθε συζήτηση για διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Ιράν: Το αίμα του μάρτυρα θα πυροδοτήσει αναμφίβολα άλλη μια έκρηξη στην φλέβα της αντίστασης

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η δολοφονία του υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Χαμάς Σάλεχ αλ-Αρούρι σήμερα σε επιδρομή ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον Λίβανο, θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την αντίσταση κατά του Ισραήλ, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Το αίμα του μάρτυρα θα πυροδοτήσει αναμφίβολα άλλη μια έκρηξη στις φλέβες της αντίστασης και το κίνητρο κατά των σιωνιστών κατακτητών, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και στην περιοχή και ανάμεσα σε όλους όσοι αναζητούν την ελευθερία παγκοσμίως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί.

Ο εκπρόσωπος καταδίκασε επίσης την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου από «το επιθετικό σιωνιστικό καθεστώς».

Καταγγελία στο ΣΑ του ΟΗΕ υποβάλει ο Λίβανος

Ο Λίβανος θα υποβάλει καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του «κατάφωρου» χτυπήματος στο νότιο προάστιο της Βηρυτού και όλων των «νέων ισραηλινών παραβιάσεων της λιβανέζικης κυριαρχίας

ΟΗΕ: Καλούμε όλες τις πλευρές σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση

Η εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Φλορένσια Σότο Νίνο ρωτήθηκε από τον διπλωματικό ανταποκριτή του Al Jazeera για το αν η επίθεση κατά του Σάλεχ Αλ Αρούρι αποτελεί παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, εφόσον πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ και αν ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση.

Επέλεξε να παρακάμψει την ερώτηση, λέγοντας ότι δεν «θέλει να κάνει εικασίες».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζητούσε τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

«Νομίζω ότι το μήνυμά μας προς όλους είναι το ίδιο: Λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων και της ευθραυστότητας της κατάστασης στην περιοχή, καλούμε όλα τα μέρη σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Δεν θέλουμε βιαστικές ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω βία», δήλωσε η Soto Nino.

Σχετικά Άρθρα