BNP Paribas:Απόφαση για αποζημίωση σε δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

 BNP Paribas:Απόφαση για αποζημίωση σε δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

A one Swiss franc coin (L) and a one Euro coin are seen in front of a Swiss flag in this illustration picture in Bern January 18, 2015. German bond yields hit record lows on Friday while fears about Greek banks sent the country’s borrowing costs spiralling – signs of the fallout from the Swiss National Bank’s shock decision to scrap its currency cap. A surge in the Swiss franc after the SNB abandoned its 1.20 euro limit on Thursday saw investors flee equities and other risky assets, parking money instead in top-rated bonds. REUTERS/Thomas Hodel (SWITZERLAND – Tags: BUSINESS POLITICS)

Η τράπεζα BNP Paribas κρίθηκε υπεύθυνη για τη ζημία που υπέστησαν οι πελάτες τις, γι’ αυτό συμφώνησε να αποζημιώσει αυτούς που είχαν υποθήκες με βάση τα ελβετικά έντοκα γραμμάτια, οι οποίες κατέστησαν καταστροφικά ακριβές εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009. Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», η τράπεζα κατέληξε στη συμφωνία με την ένωση πελατών CLCV, ενώ το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 400 εκατ. ευρώ και 600 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της, η BNP Paribas Personal Finance, τόνισε: «Βρέθηκε συμφωνία με την ένωση CLCV για να προσφέρουμε μια φιλική λύση για τους πελάτες που το ζητούν». Έτσι περίπου 4.400 πελάτες θα μπορούσαν να λάβουν αποζημίωση από την τράπεζα, ανέφερε η CLCV σε ξεχωριστή δήλωση.

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο, το εφετείο του Παρισιού έκρινε ότι η μονάδα καταναλωτικής χρηματοδότησης της BNP Paribas ήταν «πλήρως υπεύθυνη για τη ζημία» που υπέστη μια ομάδα πελατών που μήνυσε την τράπεζα. Οι πελάτες, οι οποίοι είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, αλλά εξαγοράσιμα σε ευρώ, είδαν τις αποπληρωμές τους να εκτοξεύονται όταν το ελβετικό νόμισμα ανατιμήθηκε κατά τα χρόνια της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Αναφορικά με την χώρα μας, σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη ρήτρα της αποπληρωμής του δανείου τους με βάση την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου. Στη Δικαιοσύνη έχουν προσφύγει περισσότεροι από 200.000 πολίτες με την ελπίδα να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και να καταφέρουν να βγουν κάποια στιγμή από το «τούνελ».

Τέλος αναφέρεται ότι η υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη δικαστική εκκαθάριση των αυτών των υποθέσεων, καθώς οι πρώτες συλλογικές αγωγές κατατέθηκαν το 2015. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν, δανειολήπτες «αρρωσταίνουν, πεθαίνουν, μεταναστεύουν, αναγκάζονται να εκποιήσουν την πρώτη τους κατοικία για να καλύψουν τα δάνεια που έλαβαν για την αγορά της» είπε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» η κυρία Δήμητρα Σονιάδου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου.

Σχετικά Άρθρα