Κλοντίν Γκέι: Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Χάρβαρντ μετά από καταγγελίες για αντισημιτισμό και λογοκλοπή

 Κλοντίν Γκέι: Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Χάρβαρντ μετά από καταγγελίες για αντισημιτισμό και λογοκλοπή

Την παραίτηση της από την προεδρία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανακοίνωσε με «βαριά καρδιά», -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- η Κλοντίν Γκέι, έπειτα από τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος της για αντισημιτισμό και λογοκλοπή. Η παραιτηθείσα πρόεδρος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τόνισε στην ανακοίνωση της ότι ήταν μια δύσκολη απόφαση που ελήφθη με βαθιά αγάπη για το πανεπιστημιακό ίδρυμα.

«Με βαριά καρδιά, αλλά με βαθιά αγάπη για το Χάρβαρντ, γνωστοποιώ την παραίτησή μου από τη θέση της προέδρου», ανέφερε σε μακροσκελή επιστολή προς την πανεπιστημιακή κοινότητα.

«Δεν είναι μια απόφαση στην οποία κατέληξα εύκολα. Πράγματι, ήταν πέρα για πέρα δύσκολη, διότι ανυπομονούσα να συνεργαστώ με τόσους πολλούς από εσάς για να προωθήσουμε τη δέσμευση για ακαδημαϊκή αριστεία» πρόσθεσε.

Παράλληλα η Κλοντίν Γκέι ανέφερε ότι μετά από «συζητήσεις με τα μέλη του πανεπιστημίου, κατέστη σαφές ότι είναι προς το συμφέρον του Χάρβαρντ να παραιτηθώ, ώστε η κοινότητά μας να μπορέσει να εκμεταλλευτεί εξαιρετικές ευκαιρίες εστιάζοντας στο ίδρυμα κι όχι σε ένα άτομο».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η παραίτηση της Κλοντίν Γκέι έρχεται εν μέσω καταγγελιών για λογοκλοπή που διαπιστώθηκε σε ακαδημαϊκά συγγράμματα της καθώς και έπειτα από τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η απάντησή της σε ακρόαση στο Κογκρέσο σε ερωτήσεις σχετικά με τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.

Πως ξεκίνησαν οι έρευνες

Η Επιτροπή για την Εκπαίδευση και το Εργατικό Δυναμικό, στην οποία προέδρευε η Ρεπουμπλικανή Βιρτζίνια Φοξ, ανέφερε ότι σχεδιάζει να διευρύνει τον έλεγχο επί των ενεργειών της Γκέι σχετικά με τον αντισημιτισμό στο Χάρβαρντ.

Η Φοξ είχε δηλώσει ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί στο αν οι φοιτητές και το προσωπικό υπόκεινται στα ίδια ακαδημαϊκά πρότυπα. Σε επιστολή της προς τον επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του Χάρβαρντ η Φοξ τόνιζε ότι το ίδρυμα μπορεί να παραβιάζει την εμπιστοσύνη του κοινού.

Πολλοί ζήτησαν την παραίτηση της Γκέι για την κατάθεσή της κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο. Η ίδια και άλλοι επικεφαλής πανεπιστημίων κατηγορήθηκαν για υποκρισία όταν συζητούσαν τις προσπάθειες για την ανάσχεση του αντισημιτισμού εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Γάζας.