Πολάκης: Κάτι δεν πήγε καλά στα τέσσερα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση – Στο χέρι μας η ολική ανατροπή

 Πολάκης: Κάτι δεν πήγε καλά στα τέσσερα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση – Στο χέρι μας η ολική ανατροπή

Σε λάθη που έγιναν τόσο κατά τη διάρκεια της τετραετίας που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν στην αντιπολίτευση, όσο και σε λάθη που έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο, απέδωσε ο Παύλος Πολάκης την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας εμμέσως αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Σε συνέντευξή του στην Αυγή, ερωτηθείς για τα αίτια της εκλογικής συντριβής του καλοκαιριού για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ απαντά:

«Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι κάτι δεν πήγε καλά στα τέσσερα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν στην αντιπολίτευση. Κατά την κυβερνητική μας θητεία, παρόλο που αναγκαστήκαμε να πορευτούμε με ένα πρόγραμμα που δεν ήταν δικό μας, ο λαός μας επιβράβευσε στο τέλος με ένα 32%. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπήρξε άλλωστε το μόνο κόμμα που κυβέρνησε σε καθεστώς Μνημονίου και δεν το πλήρωσε με «εξαέρωση» των εκλογικών του ποσοστών. Αντίθετα, έπειτα από τέσσερα χρόνια ως αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχασε σχεδόν 14 ποσοστιαίες μονάδες. Δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί τι ακριβώς δεν πήγε καλά, γιατί το φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό. Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα ότι έγιναν λάθη τόσο κατά τη διάρκεια της τετραετίας (ύφος και ένταση αντιπολιτευτικού λόγου, λάθος επιλογή των θεμάτων που αναδείξαμε κεντρικά, ανοχή στις επιλογές της Ν.Δ. κατά την πανδημία κ.ά.) όσο και κατά την προεκλογική περίοδο (ατυχείς δηλώσεις τις τελευταίες μέρες, θολό μήνυμα, απεύθυνση γενικά κι αόριστα στον μεσαίο χώρο και όχι σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες κ.ά.). Σίγουρο είναι επίσης ότι η καθολική υπεροχή της Ν.Δ. στα ΜΜΕ και η σταθερή επιμονή της στη δημιουργία και την ενίσχυση ενός αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου από το 2015 ως σήμερα επέφερε αθροιστικά σημαντική ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.»

Για την αποχώρηση των έντεκα μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης μιλά για «ειλημμένη απόφαση» για την οποία «εφευρέθηκαν» πολιτικές διαφωνίες.

«Στην περίπτωση των έντεκα βουλευτών που αποχώρησαν θεωρώ πως οι όποιες πολιτικές διαφωνίες περισσότερο «εφευρέθηκαν» προκειμένου να αποτελέσουν «πολιτικό φερετζέ» μιας ειλημμένης απόφασης, παρά προϋπήρχαν. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, καθώς εχθρός μας δεν είναι η Νέα Αριστερά, αλλά το καθεστώς Μητσοτάκη» αναφέρει.

Ο Παύλος Πολάκης χαρακτηρίζει «απολύτως λογικό» να εμφανίζει αυτή την εποχή ο ΣΥΡΙΖΑ μια δημοσκοπική κάμψη «δεδομένων των όσων συνέβησαν από τις εκλογές του Ιουνίου και μετά» και προσθέτει: «Κατά την προσωπική μου άποψη, τα νούμερα που έχουν δώσει οι διάφορες δημοσκοπικές εταιρείες έχουν διπλή ανάγνωση για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Από τη μία, ναι μεν υπάρχει απώλεια ποσοστών, που θεωρώ πως σύντομα θα αναστραφεί. Από την άλλη, είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Στο χέρι μας λοιπόν είναι η ολική ανατροπή».

Τέλος, ο συντονιστής του κοινοβουλευτικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υποχρέωση να αντισταθεί με κάθε τρόπο σ’ αυτό το νομοσχέδιο και να πείσει τον κόσμο ότι ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνει πτυχίο επί πληρωμή και πως ο νέος νόμος νομοτελειακά θα οδηγήσει στη σταδιακή υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων».  

Σχετικά Άρθρα