Ερυθρός Σταυρός: Μαρτυρία γιατρού στο libre για τη διοικήτρια

 Ερυθρός Σταυρός: Μαρτυρία γιατρού στο libre για τη διοικήτρια

Αντιδράσεις και εκδηλώσεις συμπαράστασης εκφράζονται μετά την Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) σε βάρος της διοικήτριας του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, που διατάχθηκε στις 29 Δεκεμβρίου από το γραφείο διοίκησης της 1ης Υ.Πε. Αττικής κατόπιν παραγγελίας του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή τη χριστουγεννιάτικη γιορτή που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από τους εργαζόμενους σε κεντρικό χώρο του νοσοκομείου και σχετικό βίντεο που κυκλοφόρησε λίγες ημέρες μετά.

Το βίντεο που αναρτήθηκε στα social media αλλά και σε ΜΕ δείχνει κατά τη διάρκεια της γιορτής και ενώ εργαζόμενοι χορεύουν, να περνάει ανάμεσά τους ένα φορείο με ασθενή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, με ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook, απευθύνθηκε στον υπουργό Υγείας, με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, αφήνοντας αιχμές για συγκάλυψη του περιστατικού, λέγοντας:

«ΧΡΥΣΟΧΟΪ́ΔΗ!!! Ακόμα να ζητήσεις την παραίτηση της ΤΑΒΙΑΝΑΤΟΥ από τον Ερυθρό;;; Της «χορεύτριας διοικήτριας» που γλεντοκοπουσε στο διάδρομο του νοσοκομειου με όργανα ,ΕΝΩ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΦΟΡΕΙΑ ΜΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ;;; Τι ΞΕΦΤΙΛΑ είναι αυτή;; Σας κρατάει από πουθενά με τις αναθέσεις;; Η θα σε μαλώσει ο Αδωνης που είναι του μηχανισμού του;;».

Απάντηση στον κ. Πολάκη που έδωσε την παραπάνω πολιτική χροιά στο θέμα, έδωσε αφενός η απόφαση για ΕΔΕ του υπουργείου αλλά και εργαζόμενοι του νοσοκομείου και υγειονομικοί που έχουν πιο σφαιρική (και αντικειμενική) γνώμη για το περιστατικό και τη διοίκηση.

Ακολούθησε, με λίγες ημέρες καθυστέρηση, η ανακοίνωση της 1ης Υ.Πε. για τη διενέργεια ΕΔΕ στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, που ανέφερε τα εξής:

1.      Κατόπιν παραγγελίας του υπουργού Υγείας, Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη, στο πλαίσιο Άσκησης του Πειθαρχικού Ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 11, παρ. 5, του Νόμου 3329/2005 (ΦΕΚ Α΄- 81), παραγγέλθηκε στην 1η ΥΠΕ η διενέργεια κατεπείγουσας ΕΔΕ, σε βάρος της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ – ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» ΕΕΣ, για βεβαίωση παραπτώματος που εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 107, παρ. 1, εδάφιο (β) και (ε) του Νόμου 3528/2007 (ΦΕΚ Α΄-26) «Κώδικας κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.

2.      Η Διενέργεια της ΕΔΕ, ανατέθηκε στον Διοικητή του Νοσοκομείου Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», με εντολή κατεπείγουσας διεκπεραίωσης, έως Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024.

Οι δηλώσεις υγειονομικών και εργαζόμενων στο νοσοκομείο

Σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους, τόσο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη όσο και η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Βούλα Γεωργάκη, εξήγησαν ότι η χριστουγεννιάτικη αυτή εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο νοσοκομείο και ότι το νοσοκομείο δεν ήταν σε εφημερία ούτε ο χώρος που φαίνεται στο βίντεο έχει καμία σχέση με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Υπογράμμισαν ότι δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο πέρασε εκείνη τη στιγμή αυτό το φορείο από τον χώρο της γιορτής, ενώ έπρεπε να πάει από άλλο σημείο και τόνισαν ότι σωστά γίνεται η ΕΔΕ, για να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες του περιστατικού.

«Η διοίκηση στέκεται δίπλα σε ασθενείς και εργαζόμενους»

Την εικόνα μίας ικανής διοικήτριας με προσφορά στο νοσοκομείο και τους ασθενείς αλλά και φροντίδα για τους υγειονομικούς δίνει, μιλώντας στο libreιατρός με πολλά χρόνια προσφοράς στο νοσοκομείο Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο». Χαρακτηρίζει το περιστατικό που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα «άστοχο» και αναφέρει:
«Καμία αντίρρηση πως η εικόνα δεν τιμά κανένα όπως αποτυπώνεται. Και δίνει, δυστυχώς, τροφή σε πολλά σχόλια δίκαια και άδικα και στην ανθρωποφαγία των media.

Στην καθημερινότητα τώρα, εγώ ξέρω πως στο Νοσοκομείο υπάρχει μια διοίκηση εδώ και κάποια χρόνια που είναι δίπλα στους εργαζόμενουςαλλά αυστηρά και με κριτήριο την υγεία του κόσμου που προσέρχεται κατά χιλιάδες.

Προσωπικά, με έπεισε να μείνω στο νοσοκομείο, παρόλο που είχα συμφωνήσει να φύγω για τον ιδιωτικό τομέα, και να συνεχίσουμε το έργο στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και στις καρδιολογικές κλινικές που αναγνωρίζεται παντού… και έστησε σε μια νύχτα και με τρομερή πίεση ένα νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης για την πανδημία, παρόλο που βρήκε αντίδραση από πολλούς, μεταξύ αυτών και από εμένα.

Η εικόνα σαν από ταινία του Κουστουρίτσα αδικεί τους πάντες αλλά δεν αντιπροσωπεύει ούτε τη γιορτή καθαυτή και σίγουρα καμία σχέση δεν έχει με την καθημερινή προσπάθεια όλων και της διοίκησης πρώτης.

Δεν θυμάμαι πολλούς διοικητές να είναι στη γενική εφημερία ως τα ξημερώματα και να βοηθούν ακόμη και σε χειρωνακτική δουλειά…

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι άλλοι. Ελπίζω η απόφαση να είναι στη σωστή κατεύθυνση για την εύρυθμη λειτουργία που είναι το ζητούμενο. Εξάλλου, τα προβλήματα είναι πολύ πιο σημαντικά και θέλουν ριζικές αλλαγές… Ας μην αρκεστούμε στο να βγάλουμε την πρίζα από τον ενισχυτή…».

ΠΟΕΔΗΝ: Τα σοβαρά ζητήματα της Υγείας πρέπει να ενοχλούν και να αναδεικνύονται

Για το περιστατικό στον Ερυθρό «που έγινε μέιζον πολιτικό ζήτημα», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μ. Γιαννάκος, εκφράζει την άποψη ότι «σωστά διατάχθηκε ΕΔΕ» και θυμίζει ότι «το Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός την περίοδο της πανδημίας είχε μετατραπεί σε μονοθεματικό Νοσοκομείο περίθαλψης ασθενών covid-19, νοσηλεύοντας πάνω από 400 ασθενείς με covid-19, ενώ ανέπτυξε πάνω από 35 κλίνες ΜΕΘ νοσηλεύοντας εκατοντάδες διασωληνωμένους ασθενείς με covid-19.

Με την αυτοθυσία του λιγοστού προσωπικού που ήταν νυχθημερόν στο νοσοκομείο και σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου έσωσαν χιλιάδες ασθενείς με covid-19.

Θυμίζω πως ο προηγούμενος διοικητής κυνήγαγε τους εργαζόμενους άνευ λόγου και αιτίας. Είχε κάνει πάνω από 200 ΕΔΕ σε εργαζόμενους, ξήλωσε πάνω από 20 προϊστάμενους και το νοσοκομείο βρισκόμασταν σε μία διαρκή αναστάτωση. Με επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ένας χορός, στις 20/12 στο κτίριο που στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες έγινε μείζον πολιτικό ζήτημα μετά 10 ημέρες.

Στο χορό αυτό, που είναι έθιμο για το νοσοκομείο και γίνεται κάθε χρόνο στον ίδιο χώρο,  συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι που χόρεψαν. Να πάρουμε σε όλους το κεφάλι;

Πολλά νοσοκομεία διοργανώνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις σε αμφιθέατρα και άλλους χώρους των νοσοκομείων τέτοιες ημέρες. Θα τους αποδοκιμάσουμε όλους;

Οι διοικητές των νοσοκομείων θα πρέπει να τοποθετούνται με αξιοκρατικά κριτήρια και να κρίνονται για το έργο τους. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν συμβαίνει.

Ναι, δεν είναι ωραία εικόνα να περνάει ένα φορείο μπροστά από εργαζόμενους και τη  διοίκηση που χορεύουν. Εξετάσαμε όμως τι περιστατικό ήταν αυτό; Εάν είχε σχέση με τα επείγοντα, με την εφημερία του νοσοκομείου;

Υποκρισία είναι αυτό το ενδιαφέρον για την ασθενή που πέρασε στο φορείο την ώρα της γιορτής.

Θα έπρεπε να μας ενοχλεί περισσότερο ότι πέθανε ένας ασθενής στη Κάρπαθο, επειδή δεν άνοιξαν τα φώτα του αεροδρομίου. Να μας ενοχλεί και αυτά τα ζητήματα να αναδεικνύουμε: ότι γίνονται διακομιδές χιλιάδων ασθενών εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, λόγω ελλείψεων προσωπικού σε νοσοκομεία των νησιών και της περιφέρειας.

Είναι υποκρισία να μας πειράζει το φορείο που περνάει μέσα από τη γιορτή αλλά εντός του νοσοκομείου και να μη μας ενοχλούν οι βαριά ασθενείς που βρίσκονται μέσα σε αεροπλάνο ή ασθενοφόρο προκειμένου να διακομισθούν στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός ή σε άλλο νοσοκομείο της Αττικής, από εκατοντάδες χιλιόμετρα ή μίλια μακριά. Και η ζωή τους να κρέμεται από μία κλωστή.

Σωστά, λοιπόν, διατάχθηκε ΕΔΕ από τον υπουργό Υγείας. Να δούμε πραγματικά τι συνέβη», καταλήγει και ο κ. Γιαννάκος, όπως και οι προηγούμενοι συνάδελφοί του.

Σχετικά Άρθρα