Ερυθρά Θάλασσα: Ετοιμάζεται κοινή επίθεση από ΗΠΑ και Βρετανία εις βάρος των Χούθι

 Ερυθρά Θάλασσα: Ετοιμάζεται κοινή επίθεση από ΗΠΑ και Βρετανία εις βάρος των Χούθι

Επίθεση μεγάλου βεληνεκούς εναντίον προκαθορισμένων στόχων των Χούθι ετοιμάζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ ενώ ορατό είναι το ενδεχόμενο, στην επίθεση αυτή να συμμετάσχει και ακόμη μία ευρωπαϊκή χώρα.

Ο στρατός της Βρετανίας ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν, ανταρτών Χούθι, οι οποίοι έχουν προκαλέσει χάος στην Ερυθρά Θάλασσα, αυξάνοντας την προοπτική μιας σημαντικής κλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις Sunday Times, ο σχεδιασμός προβλέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να ενωθεί με τις ΗΠΑ και ενδεχομένως με ακόμα μία ευρωπαϊκή χώρα για να εξαπολύσει μια ομοβροντία πυραύλων εναντίον προκαθορισμένων στόχων, είτε στη θάλασσα είτε στην ίδια την Υεμένη, όπου εδρεύουν οι μαχητές.

Μια πηγή δήλωσε ότι οι συντονισμένες επιθέσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πολεμικά αεροσκάφη της RAF για πρώτη φορά ή το HMS Diamond, ένα αντιτορπιλικό τύπου 45 που κατέστρεψε με επιτυχία ένα επιθετικό drone με πύραυλο Sea Viper στην Ερυθρά Θάλασσα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Νωρίτερα σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, ελικόπτερά του άνοιξαν πυρ και βύθισαν τρία μικρά σκάφη που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές Χούθι για να επιτεθούν σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Μαέρσκ στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Αρκετά από τα ένοπλα πληρώματα των Χούθι σκοτώθηκαν, ενώ δεν υπήρξαν τραυματισμοί στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δανικής ιδιοκτησίας.

Το πλοίο έγινε στόχος καθώς οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν μαχητές Χούτι στην Υεμένη έχουν εντείνει τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για να δείξουν την υποστήριξή τους στην παλαιστινιακή ομάδα Χαμάς, η οποία πολεμά το Ισραήλ στη Γάζα.

Το πλοίο Maersk Hangzhou ανέφερε αρχικά ότι είχε πληγεί από πύραυλο το βράδυ του Σαββάτου στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, περίπου 55 ναυτικά μίλια από την Υεμένη, ανέφερε σε δήλωσή της η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom), προσθέτοντας ότι το USS Gravely και το USS Laboon ανταποκρίθηκαν σε μια κλήση κινδύνου και το σκάφος Maersk βρέθηκε να είναι αξιόπλοο.

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε επίσης ότι κατέρριψε δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη.

Ώρες αργότερα, το σκάφος Maersk εξέδωσε μια δεύτερη κλήση κινδύνου όταν έγινε στόχος τεσσάρων σκαφών Χούθι.

Οι μαχητές των Χούθι εκτόξευσαν φορητά όπλα στο Maersk Hangzhou, φτάνοντας σε απόσταση περίπου 20 μέτρων από το σκάφος, δήλωσε η Centcom.

Μια ομάδα ασφαλείας που επιβιβάστηκε στο πλοίο ανταπέδωσε τα πυρά, ανέφερε η κεντρική διοίκηση.

Ελικόπτερα από το αεροπλανοφόρο USS Eisenhower και το USS Gravely ανταποκρίθηκαν στην κλήση κινδύνου και, ενώ εξέδωσαν προφορικές προειδοποιήσεις στους επιτιθέμενους, τα πληρώματα μικρών σκαφών άνοιξαν πυρ εναντίον των ελικοπτέρων χρησιμοποιώντας φορητά όπλα, ανέφερε η δήλωση.

«Τα ελικόπτερα του αμερικανικού ναυτικού ανταπέδωσαν τα πυρά σε αυτοάμυνα», βυθίζοντας τρία από τα τέσσερα σκάφη, σκοτώνοντας τα πληρώματα, ενώ το τέταρτο σκάφος εγκατέλειψε την περιοχή, ανέφερε η Centcom,.

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές στο προσωπικό ή τον εξοπλισμό των ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα