Κοροναϊός: Στο κόκκινο η ανησυχία ενόψει της Πρωτοχρονιάς – Σε επιφυλακή οι αρχές, φόβοι για τα νοσοκομεία

 Κοροναϊός: Στο κόκκινο η ανησυχία ενόψει της Πρωτοχρονιάς – Σε επιφυλακή οι αρχές, φόβοι για τα νοσοκομεία

Με το βλέμμα στα νοσοκομεία ειδικά της πρωτεύουσας είναι το υπουργείο Υγείας, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι θα υπάρξει έντονο κύμα εισαγωγών τις επόμενες ημέρες λόγω και των εορτών. Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας,  εκτιμά ότι προς ώρας η κατάσταση είναι ελεγχόμενη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα όποια περιστατικά αντιμετωπίζονται επαρκώς από το υπάρχον προσωπικό, έκδηληση είναι η ανησυχία ότι τις επόμενες ημέρες οπότε και θα υπάρξουν συγκεντρώσεις λόγω της Πρωτοχρονιάς, θα αυξηθούν σημαντικά τα περιστατικά κορονοϊού, επομένως θα αυξηθεί και η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία.

Υπό το πρίσμα αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στρέφει όλη την προσοχή της στα νοσοκομεία και στη σχετική προετοιμασία, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr έχει δοθεί εντολή στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να είναι η υπ’ ατμόν ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση η οποία μπορεί να διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες.

Πάντως η ανησυχία είναι έκδηλη στις υγειονομικές αρχές ενώ ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί πως θα πρέπει απαρέγκλιτα να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας τις επόμενες ημέρες ειδικά από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Θα πρέπει δηλαδή οι ηλικιωμένοι αλλά και γενικότερα όσοι είναι άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν με το ανανεωμένο εμβόλιο για τον κορονοϊό, αλλά και να φορούν μάσκα ειδικά στους κλειστούς χώρους αλλά και στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Εξάλλου αυτός είναι και ο φόβος των ειδικών. Τι θα συμβεί μετά την Πρωτοχρονιά οπότε και όλοι θα έχουν συγκεντρωθεί σε εορταστικά τραπέζια αλλά και σε χώρους με μεγάλη συγκέντρωση καλεσμένων.

Τα στοιχεία πάντως δεν είναι ενθαρρυντικά για την πορεία του κορονοϊού, κάτι που βέβαια συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ανησυχία μάλιστα εντείνεται λόγω και της συνύπαρξης των αναπνευστικών λοιμώξεων, της γρίπης αλλά και του συγκυτιακού ιού – RSV.

Ενδεικτικό είναι ότι ο ΕΟΔΥ σχετικά με τον κορονοϊό κατέγραψε 62 νέους θανάτους λόγω CoViD στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ 54 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι. Επίσης ο αριθμός των νέων νοσηλειών αυξήθηκε κατά 37%. Κάτι που έχει θέσει σε συναγερμό το ΕΣΥ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αύξηση παρουσιάζουν τόσο τα κρούσματα της γρίπης, όσο και των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής αλλά και του Αναπνευστικού συγκυτιακού ιού – RSV.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα