Μαζικός συναγερμός στην Ευρώπη – Πληροφορίες για τρομοκρατικά χτύπηματα

 Μαζικός συναγερμός στην Ευρώπη – Πληροφορίες για τρομοκρατικά χτύπηματα

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, σήμανε συναγερμός στον Kαθεδρικό Nαό της Κολωνίας με τις Αρχές να συλλαμβάνουν 30χρονο από το Τατζικιστάν ως ύποπτο για κατασκοπεία στο Βέσελ της περιοχής του Κάτω Ρήνου. Ο ύποπτος, 30 ετών, που συνελήφθη φέρεται να ανήκει σε εξτρεμιστική οργάνωση, επόμενος στόχος της οποίας φέρεται να είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη. «Ο ύποπτος δεν είχε φάκελο στην αστυνομία», όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Κολωνίας «Kölner Zeitung», μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αν ο 30χρονος που τέθηκε υπό κράτηση, έχει επαφή με τον ύποπτο που ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και συνελήφθη τον Ιούλιο.

Τις τελευταίες ημέρες, η γερμανική αστυνομία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στον τεράστιο καθεδρικό Ναό της Κολωνίας, έπειτα από πληροφορίες περί σχεδίου για τρομοκρατική επίθεση κυρίως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων εκατοντάδες ένστολοι είχαν παραταχθεί γύρω από τον καθεδρικό ναό στο κέντρο της γερμανικής πόλης και έλεγξαν με εκπαιδευμένους σκύλους την περιοχή.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας υποστήριξε ότι ο καθεδρικός ναός της Κολωνίας είναι η εκκλησία με τους περισσότερους επισκέπτες στην Ευρώπη ενώ δίπλα του βρίσκεται και ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός, γεγονός που σημαίνει ότι η κίνηση στην περιοχή είναι αυξημένη.

Εκτός από την Γερμανία, σε κατάσταση υψίστης επικεφαλής είναι οι αστυνομικές αρχές σε Αυστρία και Ισπανία καθώς έχουν υποκλέψει πληροφορίες σχετικά με πιθανές επιθέσεις από μια μουσουλμανική τρομοκρατική ομάδα κατά τη διάρκεια των εορτών.

Αυτές οι επιθέσεις έχουν στόχο κύριες τοποθεσίες σε μεγάλες πόλεις όπως η Κολωνία, η Βιέννη και η Μαδρίτη και ειδικά Ναούς κατά των Χριστουγεννιάτικων λειτουργιών.

  • Οι πρώτες πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι οι συλληφθέντες ύποπτοι, που πιστεύεται ότι είναι από το Τατζικιστάν, συνδέονται με την επαρχία Χορασάν του Ισλαμικού Κράτους (ISPK) και διείσδυσαν στην Ευρώπη υπό το καθεστώς των προσφύγων.

Η αστυνομία της Βιέννης έχει ήδη ανακοινώσει προληπτικούς ελέγχους εισόδου από πλήρως οπλισμένους αστυνομικούς για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας στην Αυστρία. Θα υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία με πολιτικά και ένστολους αξιωματικούς εξοπλισμένους, εστιάζοντας σε εκκλησίες και χριστουγεννιάτικες αγορές.

Για την Ισπανία, το υπουργείο Εσωτερικών είχε ήδη ανακοινώσει την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας από τις 18 Δεκεμβρίου, για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σχετικά Άρθρα