Κυβέρνηση: Προαναγγέλλει τολμηρές μεταρρυθμίσεις το 2024 – Ιδιωτικά ΑΕΙ και επιστολική ψήφος στα πρώτα νομοσχέδια

 Κυβέρνηση: Προαναγγέλλει τολμηρές μεταρρυθμίσεις το 2024 – Ιδιωτικά ΑΕΙ και επιστολική ψήφος στα πρώτα νομοσχέδια

Ως το έτος των τολμηρών μεταρρυθμίσεων θέλει να καταστήσει το 2024 η κυβέρνηση και για αυτό με την έναρξη της νέας χρονιάς αναμένεται να θεσμοθετήσει σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Απο το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής θα συνεχίσει να βρίσκεται η αντιμετώπιση των διαχρονικών παθογενειών όπως επίσης και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Προσθέτουν πως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αφορούν μία πλούσια ατζέντα μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς κυβερνητικής δράσης οι οποίες είχαν παγώσει για πολλά χρόνια ή θεωρούνταν ταμπού για τα ελληνικά δεδομένα. 

“Η κυβέρνηση δεν ζυγίζει τα πολιτικά κόστη αυτών των μεταρρυθμίσεων. Το μόνο που ζυγίζουμε είναι το όφελος των πολιτών και σε αυτή τη λογική θα συνεχίσουμε να πολιτευομαστε” τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

  • Ένα απο τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν προς ψήφιση στην Βουλή αφορά την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων στην χώρα μας.

Η ψήφιση, μέχρι τέλος Ιανουαρίου, του νομοσχεδίου για την λειτουργία μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών Πανεπιστημίων συνιστά το πρώτο σημαντικό ορόσημο για την κυβέρνηση στο νέο έτος, το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνδέσει με την επιτάχυνση υλοποίησης της μεταρρυθμιστικής ατζέντας που έχει δρομολογηθεί και υλοποιείται. Όπως σημείωσε με νόημα ο πρωθυπουργός προαναγγέλοντας την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου “ είναι η ώρα να φανεί στην πράξη ποιος είναι πραγματικά προοδεκτυτικός κι εκσυγχρονιστής”.  

  • Το 2024 θα είναι έτος ευρωεκλογών και για αυτό το λόγο η κυβέρνηση  σπεύδει στις αρχές του νέου έτους να θεσμοθετήσει το νομοσχέδιο για την επιστολικής ψήφου που θα ισχύσει στις εκλογές του Ιουνίου. Το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει ως “εμβληματικό” το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και μάλιστα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στις εθνικές κάλπες.  

Προαναγγέλοντας την σχετική πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός την είχε χαρακτηρίσει ως μια “ιστορική πολιτική μεταρρύθμιση”. Ο Κυριάκος Μητστοτάκης έκανε λόγο για μια μια μεταρρύθμιση που φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη και απαντάει στο πρόβλημα της αυξανόμενης αποχής, διευκολύνοντας την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος όχι μόνο από τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και από πολλές κατηγορίες Ελληνίδων και Ελλήνων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη. 

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης με την αυγή της νέας χρονιάς είναι να καταφέρει να θεσμοθετήσει τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις με την μεγαλύτερη δυνατή συνέναιση των κομμάτων στην Βουλή. 

Σχετικά Άρθρα