Επαμεινώνδας Κωστέας: Αυτή είναι η πιθανότερη αιτία της συντριβής του Τ–2 – Το χρονικό της τραγωδίας – Γιατί δεν εγκατέλειψε το αεροσκάφος

 Επαμεινώνδας Κωστέας: Αυτή είναι η πιθανότερη αιτία της συντριβής του Τ–2 – Το χρονικό της τραγωδίας – Γιατί δεν εγκατέλειψε το αεροσκάφος

Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις έπειτα από τον θάνατο του 40χρονου επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα – που είναι ο 6ος ιπτάμενος που χάνει τη ζωή του σε μόλις ένα χρόνο. Το αεροσκάφος Τ–2, συνετρίβη στην Καλαμάτα κατά τη διάρκεια άσκησης. Ο πιλότος του εκπαιδευτικού αεροπλάνου της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, λίγο πριν από τις 11:30 το πρωί της Τετάρτης 27 Δεκεμβρίου.

Οι πρώτες ενδείξεις «δείχνουν» δομικό πρόβλημα στο αεροσκάφος ως πιθανότερη αιτία του τραγικού δυστυχήματος, αφού η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας έχει φωτογραφίες μέσα από το αεροδρόμιο, που δείχνουν ένα κομμάτι μήκους περίπου 1 – 1,5 μέτρου να είναι πεσμένο στην πίστα απογείωσης, το οποίο δεν είναι καμένο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR.

  • Συγκεκριμένα, πρόκειται για μέρος πτέρυγας του εκπαιδευτικού αεροσκάφους, πιθανόν από το κάθετο σταθερό που βρίσκεται στο πίσω μέρος και περιλαμβάνει τα πηδάλια διεύθυνσης.

Ο άτυχος έκανε «βύθιση» κατά τη διάρκεια της άσκησης, μία κίνηση στη διάρκεια της οποίας το αεροσκάφος δέχεται μεγάλο φορτίο στα δομικά μέρη, ύστερα έκανε απαγκίστρωση και σε ύψος περίπου 2.000 ποδιών αποκολλήθηκε αυτό το κρίσιμο κομμάτι του αεροπλάνου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ως εκ τούτου, αποκλείεται και το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.

Πληροφορίες του ίδιου μέσου αναφέρουν πως ο 40χρονος δεν εγκατέλειψε το αεροσκάφος, αν και το μοιραίο Τ-2 διέθετε εκτινασσόμενο κάθισμα, προκειμένου αυτό να μην καταλήξει στο χωριό Άρης προξενώντας θύματα.

Μαρτυρίες

«Μου έκανε εντύπωση ο θόρυβος που έκανε το αεροσκάφος και για αυτό το παρακολουθούσα, κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά», σύμφωνα με γεωργό που έκανε εργασίες κοντά στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος Τ-2, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα.

«Αυτά ανέβαιναν προς τον Βορρά, μου έκανε εντύπωση ο υπερβολικός θόρυβος που έκαναν, το πέρασα για μαχητικό και για αυτό το παρακολούθησα. Στη συνέχεια, κάτι εκσφενδονίστηκε και έγινε μία έκρηξη και υπήρξε καπνός, από εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι θα πέσει το αεροπλάνο, το οποίο είχε βγει ήδη περίπου 500 μέτρα από το αεροδρόμιο», επεσήμανε ο αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο MEGA.

Το χρονικό της μοιραίας πτήσης

Ο επίλογος για τον 40χρονο Επισμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας γράφτηκε χθες λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος με το διθέσιο αεροπλάνο που ανήκε στην 362 Μοίρα Εκπαιδεύσεως Αέρος.

Κάποια στιγμή λίγο πριν την προσγείωση το αεροσκάφος αρχίζει και χάνει ύψος και χάνεται από τα μάτια των δικών του και των συναδέλφων του. Αφού είχε τελειώσει η πτήση και τα αεροσκάφη επέστρεφαν στο αεροδρόμιο για προσγείωση, στις 11:28 το πρωί, κατέπεσε μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας. 

Θεωρητικά ήταν μία εκπαιδευτική πτήση καταδίωξης, ωστόσο στο διθέσιο εκπαιδευτικό ο 40χρονος ήταν μόνος του.

  • Βαρύ είναι το πένθος για την οικογένεια του 40χρονου πιλότου, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν συνετρίβη εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.

Το MEGA επικοινώνησε με την αδελφή του επισμηναγού, η οποία ανέφερε πως η οικογένεια έχει πραγματικά χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της μετά την συγκλονιστική απώλεια.

«Ήταν στο (αεροδρόμιο) η σύζυγός του και τα παιδιά. Ήταν η τελευταία πτήση για να φύγει διακοπές με την οικογένεια του. Θα έφευγε απλά για Κρήτη επειδή είναι από εκεί η σύζυγός του, να περάσουν Πρωτοχρονιά. Είχε νομίζω πάνω από τρεις χιλιάδες ώρες πτήσης. Ήταν ένα εξαιρετικό παιδί».

«Έφυγε ο άγγελός μου, έφυγε το παιδί μου. Ήταν άδικο να γίνει έτσι… ήταν πολύ άδικο. Πολύ νέος άνθρωπος. Ένα πολύ νέο παλικάρι που δυστυχώς έφυγε πολύ άδοξα. Έχει δύο μικρά παιδάκια».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η σύζυγος και τα δύο παιδιά του άτυχου επισμηναγού βρέθηκαν ως θεατές κοντά στο σημείο της εκπαιδευτικής πτήσης καθώς ήταν η τελευταία πτήση του αγαπημένου τους προσώπου και ήθελαν να τον καμαρώσουν.

  • Ο 40χρονος δεν πρόλαβε να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό εκτόξευσης με αποτέλεσμα να παραμείνει στο αεροσκάφος. Έτσι η άτυπη γιορτή που του είχαν ετοιμάσει για την τελευταία πτήση που θα εκτελούσε με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους έμελλε να εξελιχθεί σε τραγικό εφιάλτη.

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από χθες, Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023, έως και την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023, για τον θάνατο εν ώρα καθήκοντος του Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα. Οι σημαίες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι μεσίστιες.

Σχετικά Άρθρα