Γάζα: Η Αίγυπτος κατέθεσε σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου – Τα 3 στάδια

 Γάζα: Η Αίγυπτος κατέθεσε σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου – Τα 3 στάδια

Την πρότασή της για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, επιβεβαίωσε η Αίγυπτος, όπως μετέδωσαν την Πέμπτη οι Times of Israel. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης της Αιγύπτου, Ντιάα Ρασουάν, η πρόταση περιλαμβάνει σχέδιο τριών φάσεων για την κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η Αίγυπτος δεν έχει λάβει απαντήσεις των ενδιαφερομένων πλευρών επί της πρότασής της. Όπως πρόσθεσε ο Ρασουάν, μόλις τις λάβει, θα μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο.

Το ισραηλινό μέσο επικαλείται το σαουδαραβικό δίκτυο Asharq, σύμφωνα με το οποίο, το σχέδιο της Αιγύπτου περιλαμβάνει τρία στάδια.

Τα τρία προτεινόμενα στάδια για το τέλος του πολέμου στη Γάζα:

  • Το πρώτο, περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός επί δύο εβδομάδες, με τη δυνατότητα επέκτασης σε τρεις ή τέσσερις. Σε αντάλλαγμα, θα απελευθερωθούν 40 ισραηλινοί όμηροι – γυναίκες, ανήλικοι και παιδιά, ιδιαίτερα άρρωστοι. Το Ισραήλ  από την πλευρά του, θα προχωρήσει στην απελευθέρωση 120 παλαιστίνιων κρατούμενων, ίδιων κατηγοριών, στο πρότυπο της προηγούμενης εκεχειρίας. Κατά το πρώτο αυτό στάδιο, θα υπάρξει παύση των εχθροπραξιών, απόσυρση των ισραηλινών τανκς και είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
  • Κατά το δεύτερο στάδιο θα πραγματοποιηθεί, υπό την αιγίδα της Αιγύπτου, μία «εθνική διάσκεψη για την Παλαιστίνη», που ως αντικείμενο θα έχει το τέλος της διαίρεσης μεταξύ των παλαιστινιακών φατριών – κυρίως της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς- και τον σχηματισμό μίας τεχνοκρατικής κυβέρνησης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα με στόχο την ανοικοδόμηση της Γάζας και το «άνοιγμα» του δρόμου για τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.
  • Κατά το τρίτο στάδιο προβλέπεται η συνολική κατάπαυση του πυρός, η απελευθέρωση των υπολοίπων Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, με αντάλλαγμα έναν αριθμό Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές που συνδέονται με τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή ομάδα της ισλαμικής Τζιχάντ – μεταξύ αυτών και όσοι συνελήφθησαν μετά την 7η Οκτωβρίου. Το Ισραήλ, σε αυτό στο στάδιο, θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει, στους εκτοπισμένους του βόρειου τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα, να επιστρέψουν στα σπίτια τους. 

Παρότι ο Ρασουάν ισχυρίζεται ότι, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα επί του σχεδίου, πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι, Χαμάς και ισλαμική Τζιχάντ δε βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο αλλαγής του status quo στα παλαιστινιακά εδάφη και είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν μόνο για το ενδεχόμενο ανταλλαγής ομήρων και αιχμαλώτων.

Σχετικά Άρθρα