Προοπτικές των αγορών το 2024

 Προοπτικές των αγορών το 2024

Το 2024 φαίνεται να κληρονομούμε ενα παγκόσμιο κόσμο όχι μόνο οικονομικής αλλά και γεωπολιτικής αστάθειας.

Του Κωνσταντίνου Βέργου, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Μεγάλη Βρετανία

Με συγκρούσεις ή πολέμους στην Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, τα πιθανά πεδία γεωπολιτικής ανάφλεξης που μπορεί να πυροδοτήσουν εστίες ανατίμησης στην αγορά πετρελαίου και μεταφοράς εμπορευμάτων και απειλούν να εκτροχιάσουν την ήδη νευρική πορεία μακροοικονομικών μεγεθών.

Η ήδη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων που προηγήθηκε σε ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά και Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί σε άνω του 50% πιθανότητα ύφεσης σε χώρες όπως Γερμανία (70%), Μεγάλη Βρετανία (60%) και ΗΠΑ (52%).

Όμως, η ελπιδοφόρος πτώση του πληθωρισμού που ξεκίνησε σε σειρά χωρών όπως στις ΗΠΑ και Αγγλία, δημιουργεί ελπίδες για μη περαιτέρω άνοδο επιτοκίων.

Παράλληλα τον Νοέμβριο 2023 διεφάνη για πρώτη φορά αύξηση δημιουργίας των νέων οικοδομών (+10%), που λόγω της συσχέτισης του κατασκευαστικού κλάδου με την ανάπτυξη, επιτρέπει κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία, μετά από 15 μήνες άσχημων εξελίξεων.

Με τα νέα αυτά δεδομένα, οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν καλό ξεκίνημα στο νέο έτος. Παράλληλα, παρότι το τοπίο παραμένει δύσκολο για την παγκόσμια οικονομία, η διαφαινόμενη βελτίωση προοπτικών της Αμερικανικής οικονομίας, επιτρέπει επανεμφάνιση κάποιου γενικότερου ενδιαφέροντος στις αγορές.

Αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται και στην αγορά βραχυπρόθεσμων ομολόγων. 

Σχετικά Άρθρα