Καλαμάτα: Θρήνος για τον επισμηναγό – Η ανακοίνωση του ΓΕΑ – Η σύζυγος και τα δύο παιδιά του πιλότου παρακολουθούσαν τη μοιραία πτήση

 Καλαμάτα: Θρήνος για τον επισμηναγό – Η ανακοίνωση του ΓΕΑ – Η σύζυγος και τα δύο παιδιά του πιλότου παρακολουθούσαν τη μοιραία πτήση

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες για την αεροπορική τραγωδία στην Καλαμάτα με θύμα τον 40χρονο επισμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας, Επαμεινώνδα Κωστέα. Ο πιλότος του εκπαιδευτικού αεροπλάνου της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, λίγο πριν τις 11:30 το πρωί, έκανε τη μοιραία πτήση και είχε ως θεατές την οικογένειά του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η σύζυγος και τα δύο παιδιά του άτυχου επισμηναγού βρέθηκαν ως θεατές κοντά στο σημείο της εκπαιδευτικής πτήσης καθώς ήταν η τελευταία πτήση του αγαπημένου τους προσώπου και ήθελαν να τον καμαρώσουν. Ο 40χρονος δεν πρόλαβε να ανοίξει το αλεξίπτωτό του, με την τραγωδία να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των συγγενών του. Έτσι η άτυπη γιορτή που του είχαν ετοιμάσει για την τελευταία πτήση  που θα εκτελούσε με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους έμελλε να εξελιχθεί σε τραγικό εφιάλτη.  Το εκπαιδευτικό αεροπλάνο Τ-2E Buckeye κατέπεσε κατά την επιστροφή του, μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας στο χωριό Άρι στην περιοχή Μακρομάνη.

«Δεν έχει γίνει έκρηξη στο αεροσκάφος»

«Δεν έχει γίνει έκρηξη στο αεροσκάφος, που έπεσε στην Καλαμάτα», υποστηρίζει με δήλωσή του στο Dnews, o εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων, Παντελής Φραγκούλης. Ο κ. Φραγκούλης αναφέρει: «Δεν έχει γίνει έκρηξη, δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη. Ήταν μόνος στο αεροσκάφος και έπεσε. Υπάρχει περίπτωση να έπαθε κάτι ο πιλότος. Τα αεροσκάφη μπορεί να είναι παλιά αλλά πετούν κανονικά και συντηρούνται όπως πρέπει. Έχει συσταθεί ήδη επιτροπή και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμα είναι νωρίς, να πούμε οτιδήποτε. Πάντως δεν υπήρξε έκρηξη. Μπορεί να έπαθε κάτι ο πιλότος. Εξετάζεται και η περίπτωση του ανθρώπινου λάθους», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Φραγκούλης.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί έγινε γνωστό πως κατέπεσε εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα. Αμέσως σήμανε συναγερμός με το ΕΚΑΒ και πυροσβεστικά να σπεύδουν στο σημείο της συντριβής.

Το Τ-2 Buckeye είναι εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.

Τα κλιμάκια της 120 Π.Ε.Α ξεκίνησαν άμεσα τις έρευνες ωστόσο ο πιλότος εντοπίστηκε νεκρός ενώ σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά το αεροσκάφος συνετρίβη αμέσως μετά την απογείωσή του κοντά βόρεια πύλη του Αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το αεροσκάφος κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης, εξερράγη προ της πτώσης, με αποτέλεσμα ο επιβαίνων πιλότος να χάσει τη ζωή του.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

«Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:28, αεροσκάφος τύπου Τ-2E Buckeye της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος κατέπεσε, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, 40 ετών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χειριστής του αεροσκάφους πετούσε την αποχαιρετιστήρια πτήση με το Τ-2, διότι θα άλλαζε τύπο αεροπλάνου και θα πήγαινε στα Τ-6.

Ηταν πολύ έμπειρος εκπαιδευτής. Την πτήση παρακολουθούσε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η οικογένειά του, σύζυγος και δύο ανήλικα παιδιά. 

Μετά την πτώση ακολούθησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, όπου και εντοπίστηκε η σορός του επισμηναγού.

Σχετικά Άρθρα