Παναθηναϊκός: Αποχαιρέτησε Γιοβάνοβιτς, καλωσόρισε Τερίμ – Ο ρόλος Ατζούν και δημοσιεύματα για Μπακασέτα

 Παναθηναϊκός: Αποχαιρέτησε Γιοβάνοβιτς, καλωσόρισε Τερίμ – Ο ρόλος Ατζούν και δημοσιεύματα για Μπακασέτα

Λίγα λεπτά μετά το επίσημο διαζύγιο με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας με τον Φατίχ Τερίμ. Οι Πράσινοι δεν αναφέρουν τη χρονική διάρκεια του συμβολαίου του Τούρκου προπονητή, όμως κατά πληροφορίες η συμφωνία είναι για ενάμιση χρόνο.

Η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού

Η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού αναφέρει τα εξής: «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον προπονητή Φατίχ Τερίμ.

Ο Τούρκος προπονητής γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1953 στα Άδανα. Άρχισε την ποδοσφαιρική καριέρα του στη Ντεμίρσπορ και συνέχισε στη Γαλατασαράι, ενώ αγωνίστηκε και στην εθνική Τουρκίας.

Ως προπονητής έκανε σπουδαία διαδρομή, όντας μακράν του δεύτερου, ο κορυφαίος προπονητής της Τουρκίας, έχοντας κατακτήσει με τη Γαλατασαράι οκτώ πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο UEFA. Επίσης οδήγησε την Εθνική Τουρκίας στα ημιτελικά του Euro.

Πρώτη του ομάδα ως προπονητής ήταν η Ανκαραγκουτσού το 1987, ενώ ακολούθησε η Γκιοζτεπέ. Το 1990 ανέλαβε την εθνική K21 της Τουρκίας και τρία χρόνια αργότερα έγινε πρώτος προπονητής της εθνικής Ανδρών.

Ακολούθησε η Γαλατασαράι, όπου απ’ το 1996 ως το 2000 κατέκτησε σερί τέσσερα πρωταθλήματα και βέβαια κορυφαία επιτυχία του Τερίμ αποτέλεσε το Κύπελλο UEFA το 2000 (4-1 την Άρσεναλ στα πέναλτι)! Αμέσως μετά ήρθε η απόλυτη αναγνώριση του έργου του με την πρόσληψη στη Φιορεντίνα. Στην ομάδα της Serie A έμεινε έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2001. Το καλοκαίρι του 2001 η εκ των κορυφαίων ιταλικών ομάδων, Μίλαν υπέγραψε συμβόλαιο με τον Τερίμ.

Το 2002 επέστρεψε στη Γαλατασαράι, όπου παρέμεινε μέχρι το 2004 εν μέσω πολλών οικονομικών και διοικητικών δυσκολιών. Το 2005 επέστρεψε στην εθνική Τουρκίας και κατάφερε να φτάσει έως τα ημιτελικά του Euro 2008. Παραιτήθηκε το 2009, έμεινε ενάμισι χρόνο εκτός και το 2011 η Γαλατασαράι τον κάλεσε για να βρει το δρόμο των επιτυχιών. Όντως ο Τερίμ επανέφερε την «Τσιμ Μπομ» στους τίτλους, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα. Τον Σεπτέμβριο του 2013 αποχώρησε από τη Γαλατασαράι και γύρισε για την τρίτη του θητεία στην εθνική Τουρκίας. Έμεινε τέσσερα χρόνια και τελικά ακολούθησε τη γνώριμη διαδρομή, πίσω στη βάση του, τη Γαλατασαράι. Ανέλαβε για τέταρτη φορά τον Δεκέμβριο του 2017, πανηγύρισε άλλα δύο πρωταθλήματα και ολοκλήρωσε τη διαδρομή του εκεί τον Ιανουάριο του 2022.

Καλωσορίζουμε τον Φατίχ Τερίμ στην οικογένεια του Παναθηναϊκού!».

To επίσημο διαζύγιο με Γιοβάνοβιτς

Λίγα λεπτά πριν είχαν μπει και επίσημα οι τίτλοι τέλους στη συνεργασία του Παναθηναϊκού με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Οι φήμες και οι πρώτες πληροφορίες έγιναν πραγματικότητα καθώς οι Πράσινοι ανακοίνωσαν το διαζύγιο έπειτα από δυόμισι χρόνια ευχαριστώντας τον Σέρβο κόουτς, για τον οποίο αναφέρουν ότι η πόρτα του Παναθηναϊκού θα είναι πάντα ανοιχτή γι’ αυτόν.

«Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την ολοκλήρωση της συνεργασίας της με τον προπονητή, Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Παναθηναϊκός και Γιοβάνοβιτς συμπορεύθηκαν για 2,5 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα το Τριφύλλι έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 2022 και επανήλθε στους ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων εφέτος με τη συμμετοχή στο Europa League. Συνολικά καθοδήγησε σε 113 αγώνες την ομάδα, μετρώντας 64 νίκες.

Ευχαριστούμε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και το επιτελείο του για την προσφορά τους στο σύλλογο, οδηγώντας την ομάδα σε ανοδική πορεία και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη συνέχεια της επαγγελματικής διαδρομής τους. Η πόρτα του Παναθηναϊκού θα είναι πάντα ανοιχτή γι’ αυτόν» ανέφερε η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Ποιος είναι ο Φατίχ Τερίμ

Ο Φατίχ Τερίμ στα 70 του χρόνια βγαίνει για δεύτερη φορά μακριά απ’ τα σύνορα της Τουρκίας καθώς έχει εργαστεί στις αρχές του 2000 στην Ιταλία. Θεωρείται ο κορυφαίος προπονητής όλων των εποχών στην Τουρκία έχοντας κατακτήσει οχτώ πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο UEFA, ενώ έχει οδηγήσει και την Εθνική Τουρκίας στα ημιτελικά του Euro. Ωστόσο, η καριέρα του, μολονότι είναι πολυετής, είναι επικεντρωμένη σε δύο ομάδες: στη Γαλατασαράι και στην Εθνική Τουρκίας…

Ο 70χρονος σήμερα κόουτς, άρχισε την προπονητική ως βοηθός του Γερμανού Γιούπ Ντέρβαλ στη Γαλατασαράι. Για πρώτη φορά ανέλαβε ως head coach την Ανκαραγκουτσού το 1987. Συνέχισε την καριέρα του στην Γκιοζτεπέ και το 1990 έγινε ομοσπονδιακός προπονητής στην εθνική ελπίδων της Τουρκίας. Το 1993 πήρε προαγωγή για την Εθνική Ανδρών την οποία οδήγησε για πρώτη φορά σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στην Αγγλία το 1996.

Ακολούθησε μία επιτυχημένη περίοδος στη Γαλατασαράι , όπου απ’ το 1996 ως το 2000 κατέκτησε τέσσερα σερί πρωταθλήματα και κυρίως το Κύπελλο UEFA το 2000, το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο τουρκικής ομάδας,. Επικράτησε 4-1 της Άρσεναλ στα πέναλτι. Έκτοτε οι Τούρκοι του έδωσαν το προσωνύμιο Αυτοκράτορας, Imparator στα τουρκικά.

Το 2000-01 έγινε ο πρώτος Τούρκος κόουτς που δούλεψε στην ιταλική Serie A αναλαμβάνοντας τη Φιορεντίνα, ενώ στη συνέχεια πέρασε για ένα διάστημα και απ’ τον πάγκο της Μίλαν.

Το 2002 επέστρεψε στη Γαλατασαράι, όπου έμεινε μέχρι το 2004 δίχως επιτυχίες όμως. Προσελήφθη ξανά προπονητής στην Εθνική ομάδας το 2005 και οδήγησε τη χώρα μέχρι τα ημιτελικά στο Euro 2008, όπου αποκλείστηκε απ’ τη Γερμανία. Παραιτήθηκε το 2009 μετά την αποτυχία της Τουρκίας να προκριθεί στο Μουντιάλ του 2010.

Ακολούθησε η τρίτη θητεία στη Γαλατά (2011-2013), όπου κατέκτησε άλλα δύο πρωταθλήματα, προτού αναλάβει για τρίτη φορά την Εθνική. Στο διάστημα 2013-2017 δεν μπόρεσε να επαναφέρει τη χώρα στις μεγάλες διοργανώσεις.

Το 2017 ξαναγύρισε στη Γαλατά (στην τέταρτη θητεία του), με την οποία σήκωσε άλλα δύο πρωταθλήματα Τουρκίας, φτάνοντας συνολικά τα οκτώ στην καριέρα του. Τον Ιανουάριο του 2022 έλυσε το συμβόλαιό του με τη Γαλατά λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων της ομάδας. Έκτοτε παρέμεινε μακριά απ’ τους πάγκους.

Ο ρόλος του Ατζούν Ιλιτζαλί στην έλευση Τερίμ στον Παναθηναϊκό και τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα to10.gr, o Ατζούν Ιλιτζαλί ήταν αυτός που πρότεινε στον Γιάννη Αλαφούζο τον Φατίχ Τερίμ. Προσωπικός φίλος του Γιάννη Αλαφούζου και παραγωγός που με τον ΣΚΑΙ κάνει χρυσές δουλειές. Σύντομα και ιδιοκτήτης ομάδας της Super League μιας και ουσιαστικά τα έχει βρει σε όλα με τον Αχιλλέα Μπέο προκειμένου να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ Βόλος.

Είναι προσωπικός φίλος του Φατίχ Τερίμ, ο Ατζούν. Είναι και ο άνθρωπος που άνοιξε την πόρτα. Ο Ατζούν προσπάθησε πριν από δύο χρόνια να πείσει τον φίλο του να αναλάβει τη Χαλ (επίσης δικής του ιδιοκτησίας). Τελικά όπως φαίνεται τον «έψησε» για έναν πιο κοντινό προορισμό. Την ίδια κουβέντα στον Αλαφούζο ο Ατζούν την έκανε και το καλοκαίρι του ΄21. Τότε που η διοίκηση των Πράσινων επέλεξε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς γιατί ο Τερίμ ζητούσε μια περιουσία για να έρθει.

«Το συμβόλαιο του Φατίχ Τερίμ με την Γαλατασαράι, όπως γνωστοποίησε και ο πρόεδρος της, δεν θα ανανεωθεί. Το όνομα του έμπειρου δασκάλου, που γράφτηκε για την Λιλ και το Κατάρ, ακούστηκε για τον πάγκο ομάδας από τη γείτονα χώρα. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Αλαφούζος ήθελε να φέρει τον Φατίχ Τερίμ στην άκρη του πάγκου της ομάδας, προκειμένου να ξεπεράσει τον Ολυμπιακό.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Αλαφούζος κάλεσε τον έμπειρο προπονητή και μάλιστα στη συνέχεια ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού τον κάλεσε στην Ελλάδα» έγραψαν τον Μάη του 2021 στην Τουρκία. Έχει ενδιαφέρον λοιπόν το να θυμηθεί κανείς αυτή την λεπτομέρεια για μια ιστορία που δικαιώθηκε με καθυστέρηση 2,5 χρόνων.

Μάλιστα, σύμφωνα με νέο τουρκικό δημοσίευμα, ο Τούρκος επιχειρηματίας, Ατζούν Ιλιτζαλί, ο οποίος έχει τη συνδρομητική πλατφόρμα EXXEN θέλει να αγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Παναθηναϊκού.

Τουρκικά δημοσιεύματα και για μεταγραφή Μπακασέτα στον Παναθηναϊκό

Δημοσίευμα Τούρκου δημοσιογράφου συνδέει τον Τάσο Μπακασέτα με το “τριφύλλι”.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως ο Παναθηναϊκός θα κινηθεί για την απόκτηση του αρχηγού της Εθνικής, εάν τον εγκρίνει ο νέος προπονητής της ομάδας.

Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας διεθνής έχει συμβόλαιο με την Τράμπζονσπορ μέχρι το προσεχές καλοκαίρι και μέχρι στιγμής δεν έχουν ευδοκιμήσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την ανανέωση του συμβολαίου του.

Τη φετινή σεζόν έχει πραγματοποιήσει 16 συμμετοχές, σκοράροντας πέντε γκολ και μοιράζοντας δύο ασίστ.

Σχετικά Άρθρα