Χριστούγεννα με πένθος στη Βηθλεέμ – Νέο αιματοκύλισμα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

 Χριστούγεννα με πένθος στη Βηθλεέμ – Νέο αιματοκύλισμα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη, πόλη όπου σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Χριστός, επικρατεί πένθιμο κλίμα, και ακυρώθηκαν όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις. Κατά τη διάρκεια νύχτας έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς, υπήρξαν πολλοί νεκροί, με τον πόλεμο στη Γάζα να διανύει την 80ή ημέρα. Ακόμη και η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη λιτανεία στη Βηθλεέμ ήταν σιωπηλή, με μηνύματα για κατάπαυση πυρός. Άλλωστε και η Δυτική Όχθη έχει γίνει στόχος επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, με νεκρούς, τραυματίες και δεκάδες συλλήψεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγεία στη Γάζα, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, έπειτα από τουλάχιστον 50 αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς, σκοτώθηκαν πάνω από 11 άνθρωποι στη Χαν Γιούνις. Οι θάνατοι αυτοί προστίθενται στους τουλάχιστον 166 ανθρώπους που σκοτώθηκαν την Κυριακή, καθιστώντας το τελευταίο σαββατοκύριακο ένα από τα πλέον αιματοβαμμένα αυτού του πολέμου.

Από την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο περίπου δεκαπέντε στρατιωτικών του μέσα σε τρεις ημέρες, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό απωλειών του στις 154 από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στις 27 Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, που κωφεύει σε κάθε έκκληση για κατάπαυση πυρός, δήλωσε την Κυριακστο χριστουγεννιάτικο διάγγελμά του ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή από τον πόλεμο», παρά το βαρύ τίμημα, και πως ο πόλεμος αυτός «είναι μάχη όχι μόνο του Ισραήλ εναντίον αυτών των βαρβάρων, αλλά επίσης μάχη του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας».

Οι απώλειες σε ζωές είναι δυσανάλογες. Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 20.424 (απολογισμός την παραμονή των Χριστουγέννων) ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας. Από αυτούς πάνω από 70% είναι γυναίκες και παιδιά, Επίσης, περισσότεροι από 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι (το 85% του συνολικού πληθυσμού στον παλαιστινιακό θύλακα) έχουν εκτοπιστεί από τη βόρεια Γάζα στη νότια, η οποία πάντως επίσης βομβαρδίζεται από τον ισραηλινό στρατό.

  • Η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ, ο ΠΟΥ και οι χριστιανοί θρησκευτικοί ηγέτες κάνουν διαρκώς εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός, οι οποίες πάντως δεν εισακούονται.

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο και να γυρίσουμε σελίδα», δήλωσε ο πατριάρχης των Λατίνων του πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, που πήγε στη Βηθλεέμ για τα Χριστούγεννα, φορώντας στον λαιμό του την κεφίγια, την παραδοσιακή ασπρόμαυρη μαντίλα. «Η βία γεννά μόνο βία», είπε επίσης στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία.

«Η καρδιά μας απόψε βρίσκεται στη Βηθλεέμ», είπε ο πάπας Φραγκίσκος κατά τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων στη Ρώμη, που για μια ακόμη φορά μίλησε για την «αποτυχημένη λογική του πολέμου».

  • Η κατάσταση, υγειονομική και ανθρωπιστική, στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει καταστροφική και διαρκώς επιδεινώνεται, καθώς η βοήθεια που φτάνει είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες περίπου 2,3 εκατ. ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και, μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, το σύνολο του πληθυσμού του θυλάκου διατρέχει κίνδυνο να υποστεί οξεία διατροφική ανασφάλεια ως λιμό. Και αυτό παρά την απόφαση που έλαβε την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας να υπάρξει να υπάρξει «άμεση» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε μεγάλη κλίμακα» στον πληθυσμό της Γάζας, αλλά, έπειτα από τις πιέσεις των ΗΠΑ χωρίς να γίνεται λόγος για κατάπαυση πυρός, που θα επέτρεπε κάτι τέτοιο.

«Ο αποδεκατισμός του συστήματος υγείας της Γάζας είναι τραγωδία», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους μέσω X (πρώην Twitter).

Ο διευθυντής του ΠΟΥ επανέλαβε την έκκλησή του να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός.

Έπειτα από αποστολές του Οργανισμού την εβδομάδα που πέρασε στα νοσοκομείο Αλ-Σίφα και Αλ-Αχλί στη βόρεια Γάζα, τα οποία υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές, τα στελέχη του ΠΟΥ περιέγραψαν «αφόρητες» εικόνες: ασθενείς εγκαταλελειμμένους, ακόμα και μικρά παιδιά, καθώς δεν μπορούν πλέον να τους προσφερθούν ούτε περίθαλψη, ούτε καν φαγητό και νερό.

Πολλά νοσοκομεία, παρότι θεωρητικά προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, έχουν χτυπηθεί επανειλημμένα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα της σύρραξης, με τον ισραηλινό να υποστηρίζει ότι η Χαμάς έχει διανοίξει υπόγειες σήραγγες κάτω από νοσοκομεία και ότι χρησιμοποιεί ιατρικές εγκαταστάσεις ως κέντρα διοίκησης. Η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση διαψεύδει κατηγορηματικά αυτή την κατηγορία.

Ως την 20ή Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ κατέγραψε 246 επιθέσεις εναντίον δομών υγείας και ασθενοφόρων στη Λωρίδα της Γάζας, με απολογισμό 582 νεκρούς και 748 τραυματίες.

Ο ιορδανικός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η Πολεμική Αεροπορία του βασιλείου έριξε από αέρος βοήθεια για τους περίπου 800 ανθρώπους που έχουν καταφύγει στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Καταγγελίες για βασανιστήρια
Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως εντόπισε «αποθήκη όπλων πλάι σε σχολεία, ισλαμικό τέμενος και ιατρικό κέντρο», όπου βρίσκονταν, κατ’ αυτόν, «ζώνες με εκρηκτικά προσαρμοσμένες για παιδιά, δεκάδες οβίδες για ολμοβόλα, εκατοντάδες χειροβομβίδες και υλικό αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών».

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του, ο Τσαχάλ ανακοίνωσε πως συνέλαβε «πρόσωπα που υπήρχαν υποψίες πως εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες» και ότι «όσοι αποδεικνύεται ότι δεν ενέχονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες αφήνονται ελεύθεροι».

Ωστόσο οι Παλαιστίνιοι που αφέθηκαν ελεύθεροι, κατήγγειλαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως υπέστησαν βασανιστήρια, κάτι που διέψευσε ο ισραηλινός στρατός.

Η Χαμάς κάλεσε χθες τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να διενεργήσει έρευνα για τις συλλήψεις.

Σχετικά Άρθρα