Παρασκήνιο: Σε πολιτικό αδιέξοδο ο Ράμα – Αυξάνεται η πίεση μετά τις παλινωδίες με Γκόρος-Άκαρπες προσπάθειες για αντικαταστάτη του Μπελέρη

 Παρασκήνιο: Σε πολιτικό αδιέξοδο ο Ράμα – Αυξάνεται η πίεση μετά τις παλινωδίες με Γκόρος-Άκαρπες προσπάθειες για αντικαταστάτη του Μπελέρη

Ανάκαλεσε την παραίτησή του ο υπηρεσιακός δήμαρχος της Χειμάρρας Γκέρκι Γκόρος και υποστήριξε ότι συνεχίζει κανονικά τα καθήκοντά του στη θέση του εκλεγμένου δημάρχου της πόλης Φρέντι Μπελέρη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο περιφερειάρχης Αυλώνα που είπε ότι δεν του έχει υποβληθεί παραίτηση από τον κ. Γκόρο.

Ο δήμαρχος Χειμάρρας και αντίπαλος του Φρέντι Μπελέρη, Γκέργκι Γκόρο, είχε παραιτηθεί λίγες ημέρες μετά το “άδειασμα” του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος τον χαρακτήρισε ηττημένο

Σε δήλωση που εξέδωσε το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, αναφέρει από την πλευρά του ότι ο Γκόρο «στην πραγματικότητα δεν «παραιτήθηκε» αλλά εγκατέλειψε τη δημαρχία που είχε χάσει εδώ και καιρό. Μια μαριονέτα ήταν άλλωστε».

Ο ίδιος καλωσόρισε «τα βήματα Ράμα προς την πραγματικότητα» και επεσήμανε πως «Όποιος αναλάβει προσωρινά Δήμαρχος μέχρι την αποφυλάκισή και την ορκωμοσία μου, πρέπει να είναι ένας από τους δημοτικούς συμβούλους που προέρχονται από τη δημοτική παράταξη με την οποία κερδίσαμε τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2023».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΔΗΛΩΣΗ:

“Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα με ανάρτησή του στο δίκτυο X (πρώην Twitter) στις 22 Δεκεμβρίου 2023 έκανε δύο πολύ σημαντικά βήματα προς την πραγματικότητα. Επτά μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές κατάλαβε ότι οι δημότες της Χειμάρρας (1) εξέλεξαν εμένα για δήμαρχο και (2) έστειλαν στο σπίτι του τον προηγούμενο δήμαρχο που ήταν ο δικός του εκλεκτός.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση Ράμα ο άνθρωπος που κατά παγκόσμια δημοκρατική πρωτοτυπία παρέμενε τόσους μήνες δήμαρχος παρ’ ότι είχε χάσει τις δημοτικές εκλογές, έσπευσε να ανακοινώσει την «παραίτησή» του. Στην πραγματικότητα δεν «παραιτήθηκε» αλλά εγκατέλειψε τη δημαρχία που είχε χάσει εδώ και καιρό. Μια μαριονέτα ήταν άλλωστε.

Καλωσορίζω τα σημαντικά βήματα του Έντι Ράμα προς την πραγματικότητα. Είναι όμως μισό βήμα σε σχέση με αυτά που πρέπει να κάνει άμεσα. Πληροφορούμαι ότι αναζητεί να τοποθετήσει εκείνος κάποιον άλλο ως μεταβατικό δήμαρχο. Ανέφερε μάλιστα στην ανάρτησή του ότι θα ακολουθήσει τις «καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές». Τον βοηθάω στην αναζήτησή του επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Όποιος αναλάβει προσωρινά Δήμαρχος μέχρι την αποφυλάκισή και την ορκωμοσία μου, πρέπει να είναι ένας από τους δημοτικούς συμβούλους που προέρχονται από τη δημοτική παράταξη με την οποία κερδίσαμε τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2023. Δεν μπορεί να είναι άσχετος με την ψήφο του λαού της Χειμάρρας κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να είναι από άλλη περιοχή εκτός του δήμου της Χειμάρρας. Αυτό λένε οι «καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές». Οποιαδήποτε προσπάθεια του Ράμα να «φυτέψει» κάποιον εκλεκτό του μακριά από τις επιλογές του λαού της Χειμάρρας είναι αντίθετη προς τις δημοκρατικές αρχές και από τη ρίζα της λανθασμένη.

Υ.Γ. Επτά ημέρες μετά την απόρριψη της αίτησής μου για ειδική άδεια, ο Έντι Ράμα ως εκπρόσωπος τύπου του Δικαστηρίου δημοσιοποίησε τη δικαστική απόφαση. Εγώ μέσω των συνηγόρων μου, εννέα ημέρες μετά δεν έχω πάρει στα χέρια μου την απόφαση. Πώς βρήκε ο Ράμα την απόφαση ενώ δεν είναι διάδικος στη δίκη; Πήγε ο «αμερόληπτος» Δικαστής στον Ράμα και του έδωσε την απόφαση;”

Τι προοιωνίζεται το νέο παρασκήνιο

Η δήλωση Γκόρος χθες το βράδυ σε αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι ότι υπαναχωρεί από την παραίτησή του, ενδεχομένως έρχεται μετά την άρνηση των ανθρώπων που προσέγγισε ο Ράμα να αναλάβουν τον δήμο.

  • Ο Μπελέρης με την επιστολή του από τις φυλακές του Φιέρι όπου έχει μεταφερθεί, κάλεσε τον αλβανό πρωθυπουργό να διορίσει προσωρινό δήμαρχο κάποιον από τον συνδυασμό που κέρδισε τις εκλογές του Μαΐου, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια του Ράμα να ορίσει κάποιον εκλεκτό του μακριά από τις επιλογές του λαού της Χειμάρρας είναι αντίθετη προς τις δημοκρατικές αρχές και από τη ρίζα της λανθασμένη.

Ολο αυτό το πολιτικό παρασκήνιο έχει εκ των πραγμάτων επιπτώσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Η Αθήνα, βλέπει τον αλβανό πρωθυπουργό να επιχειρεί με παραπλανητικούς ελιγμούς και άλλες μεθοδεύσεις να υφαρπάξει την Χειμάρρα, αγνοώντας τον Μπελέρη, αλλά και τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα άλλαζε στάση.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήριζε «εκλεγμένο δήμαρχο» τον Μπελέρη και «ηττημένο υποψήφιο χωρίς νομιμοποίηση» τον Γκέργκι Γκόρο, ενώ παράλληλα αναγνώριζε ότι έχει πια δημιουργηθεί «αδιέξοδο» το οποίο χρήζει «επίλυσης» αναφορικά με τη δημαρχία στη ΧειμάρραΟι παλινωδίες του Ράμα οδηγούν σε πολιτικό αδιέξοδο την ώρα που φαίνεται να μην έχει -δημόσια τουλαχιστον- συμμαχίες από τους ευρωπαίους εταίρους.

Σχετικά Άρθρα