Αδερφός Φρέντι Μπελέρη: ”Ο Ράμα δεν θέλει να χάσει τον Δήμο Χειμάρρας διότι θα βγουν πάρα πολλά πράγματα στη φόρα”

 Αδερφός Φρέντι Μπελέρη: ”Ο Ράμα δεν θέλει να χάσει τον Δήμο Χειμάρρας διότι θα βγουν πάρα πολλά πράγματα στη φόρα”

Ο αδερφός του Φρέντι Μπελέρη μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε: «η κυβέρνηση του κ. Ράμα και προσωπικά ο κ. Ράμα δεν θέλουν με τίποτα να απολέσουν τον Δήμο Χειμάρρας. Δεν θέλουν να τον απολέσουν τον Δήμο Χειμάρρας, γιατί θα βγουν πάρα πολλά πράγματα στη φόρα που έχουνε κάνει.

Συνεχίζουν αυτή τη στιγμή και κάνουνε αναθέσεις και κάνουνε πλαστογραφίες σχετικά με τα οικόπεδα[…] Εμείς αυτό που προτείναμε στην πρόταση και στη δήλωση αυτή που έκανε ο κ. Ράμα αν δεν αφήσει τον Φρέντι Μπελέρη να πάει να ορκιστεί και να διοικήσει, να πάει κάποιος από την παράταξη του κ. Μπελέρη. Να πάει ένα εκλεγμένο πρόσωπο, ένας δημοτικός σύμβουλος ο οποίος έχει κατέβει τουλάχιστον έχει πάρει και κάποιους σταυρούς και να πάει να διοικήσει».

Ο Γκόρος ”έφυγε” και ξαναγύρισε

Προηγήθηκε η διάψευση της παραίτησής του υπηρεσιακού δήμαρχου της Χειμάρρας. Ο Γκέρκι Γκόρος υποστήριξε ότι συνεχίζει κανονικά τα καθήκοντά του στη θέση του εκλεγμένου δημάρχου της πόλης Φρέντι Μπελέρη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο περιφερειάρχης Αυλώνας που είπε ότι δεν του έχει υποβληθεί παραίτηση από τον κ. Γκόρο.

Η πρώτη πληροφορία ήταν ότι ο Γκόρο παραιτήθηκε σε συνέχεια της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου, αλλά και όσων είπε ο Έντι Ράμα, ο οποίος αναγνώρισε ότι εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας είναι ο Μπελέρης, υπογραμμίζοντας πως ο κ. Γκόρο δεν νομιμοποιείται να παραμένει στην εξουσία.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός μάλιστα διευκρίνισε ότι έως ότου να τελεσιδικήσει η υπόθεση Μπελέρη θα αναζητείτο νέος μεταβατικός δήμαρχος, με βάση τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Αντί όμως για αυτές τις πρακτικές, σύμφωνα με πληροφορίες που έφταναν μέχρι αργά το βράδυ στην Αθήνα, ο κ. Ράμα ξεκίνησε έναν προσωπικό κύκλο επαφών με τρία πρόσωπα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο Έντι Ράμα δεν έπεισε κανέναν από τους τρεις, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτήν την ιδιότυπη ανάκληση της παραίτησης από τον κ. Γκόρο.

Το μήνυμα Μπελέρη στον Ράμα

Ο Φρέντι Μπελέρης είχε σπεύσει να στείλει μήνυμα στον Έντι Ράμα ότι σε περίπτωση που ακολουθηθεί η λύση διορισμού μεταβατικού δημάρχου αυτός θα πρέπει να είναι από την παράταξη του Μπελέρη και φυσικά εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος.

Αυτό που αντιλαμβανόμαστε πάντως είναι ότι όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα, η κατάσταση και οι επιλογές του κ. Ράμα δεν χαρακτηρίζονται από την αρμόζουσα σοβαρότητα, ούτε έναντι της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, ούτε και έναντι των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Από την πλευρά της Αθήνας και δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη αναδείχθηκε ως θετικό βήμα την αναγνώριση του Φρέντι Μπελέρη ως εκλεγμένου δημάρχου από τον Έντι Ράμα, αλλά ζητήθηκε παραλλήλως η άμεση αποχώρηση του κ. Γκόρο από τη δημαρχεία.

Ολο αυτό το πολιτικό παρασκήνιο έχει εκ των πραγμάτων επιπτώσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Η Αθήνα, βλέπει τον αλβανό πρωθυπουργό να επιχειρεί με παραπλανητικούς ελιγμούς και άλλες μεθοδεύσεις να υφαρπάξει την Χειμάρρα, αγνοώντας τον Μπελέρη, αλλά και τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα άλλαζε στάση.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήριζε «εκλεγμένο δήμαρχο» τον Μπελέρη και «ηττημένο υποψήφιο χωρίς νομιμοποίηση» τον Γκέργκι Γκόρο, ενώ παράλληλα αναγνώριζε ότι έχει πια δημιουργηθεί «αδιέξοδο» το οποίο χρήζει «επίλυσης» αναφορικά με τη δημαρχία στη ΧειμάρραΟι παλινωδίες του Ράμα οδηγούν σε πολιτικό αδιέξοδο την ώρα που φαίνεται να μην έχει -δημόσια τουλαχιστον- συμμαχίες από τους ευρωπαίους εταίρους.

Σχετικά Άρθρα