Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς και η άγνωστη ιστορία με την… ντούγκλα στο μουστάκι του Καπετανάκη (vid)

 Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς και η άγνωστη ιστορία με την… ντούγκλα στο μουστάκι του Καπετανάκη (vid)

Ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, συνεχιστής της μεγάλης μετεωρολογικής παράδοσης. Είναι, όμως, και ένας άνθρωπος με ανήσυχο πνεύμα που του αρέσει η ιστορία και συχνά αναζητά τις “πηγές” διαφόρων γεγονότων ή εκφράσεων.

Το ξαναέκανε, χριστουγεννιάτικα, με αφορμή το παλιό λαϊκό τραγούδι περί …Καπετανάκη που είχε ντούγκλα στο μουστάκι. Και έκανε την σχετική ανάρτηση σχετικά με το ποιός ήταν ο τρομερός διευθυντής των φυλακών και τι σημαίνει η …ντούγκλα. Πάντως …μπούκλα δεν είναι, όπως, αρκετοί νεότεροι ερμηνευτές του ρεμπέτικου επιχείρησαν να το αποδώσουν.

Διαβάστε:

Ο ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΝΤΟΥΓΚΛΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΤΑΚΙ. Παρʼ ότι η λέξη «ντούγκλα» (ή ντούγλα), σε συνδυασμό με τα συμφραζόμενα (δηλαδή το μουστάκι), αλλά και ηχητικά, δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για μπούκλα, δηλαδή παραπέμπει σε (στριφο)γυριστό μουστάκι, εν τούτοις η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η ντούγκλα αποτελεί λάθος προφορά τής αγγλικής λέξης «Douglas», η οποία κανονικά προφέρεται «Ντάγκλας». Πριν μερικές δεκαετίες, που ήταν τής μόδας το στριφογυριστό («τσιγκελωτό») μουστάκι, οι άντρες χρησιμοποιούσαν κερί για να μπορέσουν να επιτύχουν και να κρατήσουν το σχήμα που ήθελαν. Ένα απʼ τα πιο δημοφιλή κεριά, ήταν το «Douglas», αμερικανικής προελεύσεως. Καθώς όμως για τον μέσο Έλληνα τής εποχής εκείνης, η γνώση τής αγγλικής γλώσσας και γενικότερα η φωνητική απόδοση ξενικών όρων, δεν ήταν και «στα πάνω της», το «Ντάγκλας» έγινε «Ντούγκλας», για να καταλήξει στο «ντούγκλα» (ή ντούγλα). Κατά μία άλλη εκδοχή, ο όρος οφείλεται στον Αμερικανό ηθοποιό Douglas Fairbanks (1883-1939), ο οποίος είχε δημιουργήσει μόδα με το λεπτό μουστάκι του κι όταν κάποιος ήθελε να αναφερθεί σε τέτοιο μουστάκι, έλεγε «αυτός έχει μουστάκι (α λα) Ντούγκλας». Για την ιστορία, ο Καπετανάκης «που ʽχει ντούγκλα στο μουστάκι» όπως αναφέρεται στο γνωστό τραγούδι (ερμηνευτής ο Πάνος Μιχαλόπουλος), ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Ήταν ακόλουθος του Ελευθέριου Βενιζέλου και κατά την δεκαετία τού 1930, διετέλεσε διευθυντής των φυλακών της Παλαιάς Στρατώνας στο Μοναστηράκι. Ήταν ιδιαίτερα αυστηρός και επιβλητικός. Το μουστάκι του ήταν περιβόητο. Του έκανε ιδιαίτερη περιποίηση και το πρόσεχε σαν τα μάτια του, καθώς όταν κοιμόταν το έβαζε σε…μυστακοθήκη.

Σχετικά Άρθρα