Τουρκία: Την Τρίτη η συζήτηση στη Βουλή για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

 Τουρκία: Την Τρίτη η συζήτηση στη Βουλή για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου θα συνεχίσει τη συζήτηση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την Τρίτη, μετά την αναβολή της σχετικής ψηφοφορίας τον περασμένο μήνα. Η ημερήσια διάταξη της επιτροπής για την Τρίτη περιλαμβάνει τα πρωτόκολλα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Εάν η επιτροπή εγκρίνει το κείμενο, τότε θα παραπεμφθεί για ψήφιση στην ολομέλεια του κοινοβουλίου, όπου η κυβερνητική συμμαχία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαθέτει την πλειοψηφία.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ερντογάν με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Στη συνέχεια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συζήτησε την Κυριακή με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για την εκκρεμούσα αίτηση ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει «ταυτόχρονη» πρόοδο στο σουηδικό ζήτημα και στην προσφορά της να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και περίπου 50 κιτ εκσυγχρονισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως για την πώληση των F-16, αλλά δεν έχει ακόμη υποβάλει την επίσημη κοινοποίηση στο Κογκρέσο σχετικά με την πώληση, καθώς ορισμένοι κορυφαίοι γερουσιαστές των ΗΠΑ απείλησαν να μπλοκάρουν τη συμφωνία.

Σχετικά Άρθρα