Πράγα: Το χρονικό του μακελειού που σόκαρε την Ευρώπη και τον κόσμο – 15 νεκροί, 24 τραυματίες – Νέα στοιχεία για τον 24χρονο μακελάρη και τα λάθη των αρχών

 Πράγα: Το χρονικό του μακελειού που σόκαρε την Ευρώπη και τον κόσμο – 15 νεκροί, 24 τραυματίες – Νέα στοιχεία για τον 24χρονο μακελάρη και τα λάθη των αρχών

Το μακελειό σε πανεπιστήμιο στην Πράγα, με 15 νεκρούς και τον τραυματισμό άλλων 24, μεταξύ των οποίων και ο δράστης, έχει συγκλονίσει ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο. Η αστυνομία ανακοίνωσε τον τραγικό απολογισμό του μακελειού, δίνοντας στη δημοσιότητα τα στοιχεία του δράστη, ενός 24χρονου φοιτητή που μπήκε στο κτίριο, ανέβηκε σε ταράτσα και με μακρύκαννο όπλο σκόρπισε τον θάνατο, πυροβολώντας όποιον έβλεπε μπροστά του.

Η αστυνομία, όπως μετέδωσε το BBC, άρχισε τις έρευνες για τον 24χρονο ένοπλο, ο οποίος ήταν φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στο πανεπιστήμιο, τρεις ώρες πριν γίνει η φονική επίθεση, αφού ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός σε χωριό δυτικά της Πράγας.

Πριν προβεί στην αιματηρή επίθεση, ο φοιτητής έγραφε στο διαδίκτυο ότι θέλει να σκοτώσει ανθρώπους και ότι μισεί τον κόσμο. Σύμφωνα με τις Αρχές, πάντως, το περιστατικό δεν φαίνεται να συνδέεται με τρομοκρατία.

Συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ενόπλου, με φοιτητές να προσπαθούν να προφυλαχθούν μέσα σε αίθουσες του πανεπιστημίου, ασφαλίζοντας τις πόρτες με γραφεία και καρέκλες, ενώ άλλοι κρεμάστηκαν από περβάζια για να γλιτώσουν από τις σφαίρες του μακελάρη.

Σε άλλα βίντεο που σοκάρουν, φαίνονται φοιτητές να πηδούν από παράθυρο της σχολής τους, για να πέσουν σε ταράτσα από κάτω και να μπορέσουν να διαφύγουν.

Ο δράστης, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αφού σκότωσε τους φοιτητές αδιακρίτως, πήδηξε στο κενό και αυτοκτόνησε, κάτι που είχε προαναγγείλει στις αναρτήσεις του στο Telegram. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, πριν το μακελειό, ο δράστης είχε σκοτώσει και τον πατέρα του.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με βαρύ οπλισμό, κινητοποιήθηκαν όταν ξεκίνησε η επίθεση, στο ιστορικό κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας. Πολλά κτίρια εκκενώθηκαν και ζητήθηκε από τους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Τον έψαχναν σε άλλο κτίριο

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, όλα τα θύματα πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν μέσα στο κτίριο ενώ 20 λεπτά μετά την έναρξη των πυροβολισμών, οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι βρήκαν το άψυχο σώμα του 24χρονου μακελάρη. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο ένοπλος διέθετε «τεράστια ποσότητα όπλων και πυρομαχικών».

Αστυνομικοί ερεύνησαν πρώτα το κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ο φοιτητής επρόκειτο να παρακολουθήσει ένα μάθημα. Όμως εκείνος είχε πάει σε ένα άλλο, γειτονικό κτίριο και δεν τον βρήκαν εγκαίρως.

«Στις 13.59 λάβαμε τις πρώτες πληροφορίες για τους πυροβολισμούς» είπε ο Βόντρασεκ, προσθέτοντας ότι η μονάδα ταχείας επέμβασης έφτασε στον χώρο μέσα σε 12 λεπτά. «Στις 14.20, οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση μας είπαν ότι είδαν το ασάλευτο σώμα του δράστη», συνέχισε, προσθέτοντας ότι ο 24χρονος αυτοκτόνησε.

Επικαλούμενος μια έρευνα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Βόντρασεκ είπε ότι ο δράστης «εμπνεύστηκε» την επίθεση από μια «παρόμοια περίπτωση που σημειώθηκε στη Ρωσία», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Μαρτυρίες

Τις στιγμές τρόμου που έζησαν κοντά στο σημείο της αιματηρής επίθεσης στο πανεπιστήμιο στην Πράγα περιέγραψαν Έλληνες σε τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Έλληνας φοιτητής στον ΑΝΤ1, στάθηκε τυχερός επειδή είχε φύγει από το πανεπιστήμιο λίγη ώρα πριν σημειωθεί η επίθεση, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο 15 ατόμων (συμπεριλαμβανομένου του δράστη, που αυτοκτόνησε) και τον τραυματισμό τουλάχιστον 24.

«Σήμερα είχα κατέβει στο κέντρο το πρωί, όπως όλος ο κόσμος στις γιορτινές ημέρες. Η πόλη ήταν γεμάτη, παντού πάρα πολύς κόσμος, ενώ υπήρχαν πολλοί Έλληνες. Τα πανεπιστήμια εξακολουθούν να έχουν μαθήματα και το σημείο μαζεύει πολύ κόσμο», είπε ο Έλληνας φοιτητής.

Ο φοιτητής πρόσθεσε: «Εγώ ήμουν από τους τυχερούς, γιατί έφυγα περίπου μισή ώρα πριν γίνει αυτό το σκηνικό. Στην πορεία ακούσαμε κινητοποίηση, πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, δεν ξέραμε τι είχε γίνει».

Σύμφωνα με όσα είπε, δεν γνωρίζει εάν στα θύματα της επίθεσης υπάρχουν Έλληνες.

Έλληνας καθηγητής, ο οποίος έκανε μάθημα την ώρα του μακελειού σε διπλανή αίθουσα, αλλά και Ελληνίδα φοιτήτρια περιέγραψαν τις δραματικές σκηνές, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσίβος, ο οποίος έκανε μάθημα εκείνη την ώρα, περίπου 700 μέτρα μακριά, μίλησε στο Star.

Ηγέτες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψαν ότι σοκαρίστηκαν από το αιματηρό περιστατικό και έσπευσαν να στείλουν συλλυπητήριο μήνυμα. Το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο της Πράγας.

Σχετικά Άρθρα