Πράγα: Πώς ο δράστης σκόρπισε τον θάνατο σε 21 λεπτά – Κριτική στην αστυνομία

 Πράγα: Πώς ο δράστης σκόρπισε τον θάνατο σε 21 λεπτά – Κριτική στην αστυνομία

Χρειάστηκαν 21 λεπτά για να εξαπλωθεί ο τρόμος και ο πανικός στις αίθουσες διαλέξεων, τους διαδρόμους και τις σκάλες του ιστορικού κτιρίου της σχολής τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Παλιά Πόλη της Πράγας. Οι Τσέχοι συνειδητοποιούν τώρα ότι το φονικό παραλήρημα του μακελάρη δεν ξεκίνησε εκεί. Προτού ο Ντέιβιντ Κόζακ αφήσει 14 ανθρώπους νεκρούς στο πανεπιστήμιο, πυροβόλησε τον πατέρα του νωρίτερα την ίδια ημέρα, και τώρα ερευνάται επίσης για τη δολοφονία ενός άλλου άνδρα και του δύο μηνών κοριτσιού του σε ένα δάσος στις ανατολικές παρυφές της Πράγας πριν από μια εβδομάδα.

Αυτές οι δολοφονίες το απόγευμα της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου είχαν συγκλονίσει τη χώρα. Και παρόλο που το όνομα του δράστη βρισκόταν σε έναν κατάλογο υπόπτων, ο κατάλογος αυτός ήταν μακρύς.

Σύμφωνα με το BBC, επί ημέρες, η αστυνομία ερευνούσε το δάσος Κλανοβίτσκι, αφού ένας μάρτυρας άκουσε πυροβολισμούς. Οι βαλλιστικές εξετάσεις διεξάγονται και αν επιβεβαιώσουν ότι ο 24χρονος φοιτητής ήταν ο δολοφόνος, θα έχει αφήσει πίσω του 17 θύματα μέσα σε επτά ημέρες.

Η αστυνομία δέχεται επικρίσεις για τον χειρισμό της επίθεσης στο πανεπιστήμιο, αλλά λέει ότι εργαζόταν 24 ώρες το 24ωρο για τις δολοφονίες στο δάσος και δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα συνέβαινε. «Δεν έχουμε συγκεκριμένες αποδείξεις ή πληροφορίες από τον ίδιο γιατί αποφάσισε να κάνει κάτι τόσο τρομερό», δήλωσε στο BBC ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακιουσάν.

Δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε ιστορικό βίας. Νωρίτερα φέτος είχε κερδίσει βραβείο για την πτυχιακή του εργασία από το Πολωνικό Ινστιτούτο της Πράγας.

Τα 21 λεπτά του τρόμου

Λίγο πριν από τις 15:00, αναφέρθηκαν πυροβολισμοί από το μεγαλύτερο κτίριο της σχολής στην πλατεία Jan Palach.

Ήταν εκείνη τη στιγμή που ο Ντέιβιντ Βίχναρ, επίκουρος καθηγητής λογοτεχνίας, περιέγραψε ότι ανέβηκε δύο ορόφους με το ασανσέρ και στη συνέχεια κόλλησε εκεί για 15 λεπτά με τα φώτα σβηστά, ενώ γύρω του ακούγονταν θόρυβοι από χτυπήματα.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία αναφέρει ότι χρειάστηκαν τέσσερα λεπτά από τον πρώτο συναγερμό στις 14:59 για να εισέλθουν στο κτίριο. Οι πρώτοι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο έφεραν πιστόλια.

Ο Ντέιβιντ Βίτσναρ περιγράφει ότι του είπαν τρεις ένοπλοι αστυνομικοί να ξαπλώσει μπρούμυτα στο έδαφος. «Υπήρχε ένα άλλο άτομο μαζεμένο στη γωνία που μου είπε: “Υπάρχει ένας σκοπευτής στην οροφή“», δήλωσε στο Radio Prague International.

Οι λήψεις από κάμερες σώματος δείχνουν ένοπλους αστυνομικούς με προστατευτικό εξοπλισμό να ανεβαίνουν τις σκάλες της σχολής, να μπαίνουν σε αίθουσες διδασκαλίας και να ανεβαίνουν σε μπαλκόνια. Πολλοί από τους φοιτητές είχαν καταφέρει να οχυρωθούν. Σε μια αίθουσα, η αστυνομία φαίνεται να περιθάλπει κάποια από τα θύματα του δράστη και ένας φαίνεται να μεταφέρεται έξω από το κτίριο με φορείο.

Μεταξύ των δολοφονηθέντων ήταν και η διακεκριμένη μουσικολόγος Lenka Hlavkova, η οποία ειδικευόταν στη μεσαιωνική μουσική. Μόλις μια ώρα πριν, είχε στείλει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν συνάδελφό της σχετικά με τα σχέδια για το μουσικό φεστιβάλ Άνοιξη της Πράγας τον προσεχή Μάιο.

Ο δράστης είχε άδεια για οκτώ όπλα, αν και δεν είναι ακόμη σαφές πόσα είχε μαζί του μέσα στο κτίριο. Είναι άγνωστο πώς μπόρεσε να αποκτήσει ένα τόσο μεγάλο οπλοστάσιο και ο υπουργός Εσωτερικών λέει ότι θα μπορούσε να είχε σκοτώσει πολύ περισσότερους φοιτητές.

Ο διευθυντής της αστυνομίας της Πράγας Petr Matejcek περιέγραψε ότι βρισκόταν μέσα στη σχολή όταν εκτυλισσόταν η επίθεση και ότι σοκαρίστηκε από τους «απίστευτους» σωρούς πυρομαχικών στους διαδρόμους. Το πώς κατάφερε να φέρει τα όπλα και τα πυρομαχικά του στο κτίριο αποτελεί μέρος της έρευνας.

Στις 15:11 ο δράστης βρισκόταν στην οροφή και άνοιγε πυρ και η αστυνομία χρειάστηκε χρόνο για να τον φτάσει. Κατά τη διάρκεια των επόμενων εννέα λεπτών, οι φοιτητές φαίνονται να προσπαθούν να σωθούν, κάποιοι από αυτούς πηδώντας από ένα ανώτερο περβάζι σε έναν χαμηλότερο όροφο.

Τρεις άνθρωποι στο έδαφος τραυματίστηκαν, καθώς ο ένοπλος στόχευσε ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας και ένα άλλο όχημα.

Ένας άνδρας που βιντεοσκοπούσε από το έδαφος φώναξε, προσπαθώντας να αποσπάσει την προσοχή του από τους μαθητές που προσπαθούσαν να διαφύγουν. «Είμαι εδώ, πυροβολήστε εδώ, ελάτε εδώ!»

Στις 15:20, ο δράστης ήταν νεκρόςείδε ένοπλους αστυνομικούς να έρχονται και έστρεψε το όπλο στον εαυτό του, λέει η αστυνομία. Χρειάστηκε αρκετή ώρα για να ασφαλίσουν το κτίριο, αλλά τελικά οι φοιτητές οδηγήθηκαν στην ασφάλεια με τα χέρια υψωμένα για προληπτικούς λόγους.

Σχετικά Άρθρα