ΟΗΕ: Το παρασκήνιο της ψηφοφορίας για την Γάζα – Γιατί δεν άσκησε βέτο η Ρωσία

 ΟΗΕ: Το παρασκήνιο της ψηφοφορίας για την Γάζα – Γιατί δεν άσκησε βέτο η Ρωσία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε ψήφισμα με το οποίο ζητείται η παροχή βοήθειας μεγάλης κλίμακας στη Γάζα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η επικείμενη απειλή λιμού και θανατηφόρων επιδημιών. Το ψήφισμα δεν απαιτούσε ωστόσο την αναστολή των εχθροπραξιών, κάτι στο οποίο αντιτάχθηκαν οι ΗΠΑ, οι οποίες επέμειναν επίσης στην αφαίρεση μιας ρήτρας που δίνει στον ΟΗΕ τον αποκλειστικό έλεγχο των ανθρωπιστικών παραδόσεων. Αντιθέτως, απηύθυνε έκκληση μόνο για τη δημιουργία «συνθηκών για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».

Το ψήφισμα ζητά τον άμεσο διορισμό ενός συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, ο οποίος θα ηγηθεί του έργου της αύξησης της σημερινής πενιχρής ροής ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα, και απαιτεί από τα εμπλεκόμενα μέρη – κυρίως μια ανομολόγητη αναφορά στο Ισραήλ – να παράσχουν στον συντονιστή την πλήρη συνεργασία τους.

Η ψηφοφορία είχε αναβληθεί τέσσερις φορές προτού παραχθεί το βράδυ της Πέμπτης μια εκδοχή ψηφίσματος, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι μπορεί να υποστηρίξει.

Την Παρασκευή, όλα τα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος που πρότειναν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκτός από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι οποίες απείχαν.

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα, αλλά απείχε επειδή δεν καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον σημερινό πόλεμο.

Η ίδια δήλωσε: «Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι, στην πραγματικότητα τρομοκρατημένοι, που για άλλη μια φορά το συμβούλιο δεν μπόρεσε να καταδικάσει τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ορισμένα μέλη του Συμβουλίου στέκονται εμπόδιο και γιατί αρνούνται να καταδικάσουν απερίφραστα αυτά τα κακά».

Ο Ρώσος πρέσβης, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν καταστήσει το ψήφισμα… ξεδοντιασμένο. «Τελικά, η διατύπωση που τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία έχει ευνουχιστεί», δήλωσε.

«Οποιοσδήποτε ψηφίσει υπέρ του κειμένου, όπως είναι σήμερα διατυπωμένο, θα φέρει την ευθύνη γι’ αυτό, γινόμενος ουσιαστικά συνένοχος στην καταστροφή της Γάζας». Εξηγώντας την αποχή της Ρωσίας, είπε: «Εάν το έγγραφο αυτό δεν υποστηριζόταν από έναν αριθμό αραβικών κρατών, θα είχαμε φυσικά ασκήσει βέτο».

Σχετικά Άρθρα