Άνω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ-Οι δηλώσεις στελεχών κοντά στον Κασσελάκη, το μήνυμα Τεμπονέρα και το εξώδικο Βουτυράκου

 Άνω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ-Οι δηλώσεις στελεχών κοντά στον Κασσελάκη, το μήνυμα Τεμπονέρα και το εξώδικο Βουτυράκου

Εκτός από τους πολίτες οι οποίοι στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν να διχάζονται μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, πρόβλημα ανέκυψε και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το θέμα την ημέρα των ανακοινώσεων του κυβερνητικού σχεδίου. Στενοί του συνεργάτες πάντως τοποθετήθηκαν με τρόπο που προκάλεσε αρχικά σύγχυση όσον αφορά στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και αν έχει μετατοπιστεί από την κατηγορηματική αντίθεσή του.

Χρειάστηκε τελικά η ανακοίνωση από τον Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση αναφορικά με την νομοθέτηση μη κρατικών πανεπιστημίων, γνωστοποιώντας πως «είμαστε, λοιπόν, κατηγορηματικά αντίθετοι με την ίδρυση ιδιωτικών» πανεπιστημίων, καταλήγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι όσες νομικές αλχημείες και να απεργάζονται οι “άριστοι” της ΝΔ, δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια ισοπέδωσης της ισότιμης πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και σταθερά θα υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα και την αναβάθμιση της».

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην τελευταία συνέντευξη του στην ΕΡΤ είχε δηλώσει:

  • «Ας δώσουμε τη δυνατότητα για βραχίονες οι οποίοι να είναι ημιαυτόνομοι από τη διοίκηση του υπόλοιπου πανεπιστημίου, να ανήκουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά να μπορούν να προσφέρουν ακαδημαϊκό υλικό προστιθέμενης αξίας. Παραδείγματος χάρη, αν μια μεγάλη οικογένεια θέλει να προσφέρει έναν βραχίονα για τεχνητή νοημοσύνη στο Μετσόβιο, με μεγάλη χαρά να το κάνει. Να βρούμε ένα τρόπο ώστε να μην αισθάνεται ότι τα κονδύλια θα μπλέξουν στη γραφειοκρατία του κράτους και στα θέματα της Συγκλήτου με νεποτισμό, τα οποία είναι γνωστά σε όλους μας. Ας βρούμε ένα τρόπο να υπάρχει μια αυτόνομη διοίκηση».

Όλα ξεκίνησαν όταν, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Χάρης Μαμουλάκης είπε: «Το κρίσιμο δεν είναι η ίδρυση ad hoc μη κρατικών ΑΕΙ, αλλά η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Ακούμε τα κελεύσματα της εποχής και υπάρχει έλλειμμα από την πλευρά της κυβέρνησης που διοικεί τα τελευταία 4-5 χρόνια καθώς δεν έχει προνοήσει να συνδέσει την πραγματική οικονομία με τα υφιστάμενα κρατικά πανεπιστήμια που είναι και εξόχως ανταγωνιστικά στην Ευρώπη».

Ερωτηθείς, ακόμη, για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαμουλάκης σχολίασε πως «οφείλουμε να το δούμε. Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση στο πλαίσιο της άρσης περιπτώσεων που δεν διέπουν τον ορθό ευρωπαϊκό ανταγωνισμό δεν μπορούμε παρά να μελετήσουμε τι συμβαίνει. Δεν είμαστε αρνητικοί εκ προοιμίου». «Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να είναι χρήσιμος. Και είναι σημαντικό όταν νομοθετείς κάτι να βλέπεις σε έναν ορίζοντα πολλών ετών μπροστά σου. Όπως και να προχωρήσει πρέπει να υπάρχει αρμονική συναρμογή».

Ακολούθως, ως «θετική εξέλιξη» περιέγραψε τις συνεργασίες ξένων πανεπιστημίων με το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο ο βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς, λέγοντας πως «η άποψή μου είναι ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει στη συζήτηση για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και για το πώς και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν στη χώρα αλλά είμαι κομμάτι ενός κόμματος που αποφασίζει συλλογικά, έχει συλλογικές θέσεις και δεν έχω σκοπό να μην υπηρετήσω τη συλλογικότητα αυτή γιατί έχουμε πληγωθεί πολύ από τις προσωπικές στρατηγικές». «Εγώ στα όργανα του κόμματος και στο συνέδριο που θα ακολουθήσει και θα εκφράσω τις απόψεις μου και θα προσπαθήσω να πείσω για αυτές».

Η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, δήλωσε πως «ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο πρωθυπουργός». «Καμία έγνοια δεν έχει για τη Δημόσια Παιδεία, όπως δεν έχει και για τη δημόσια υγεία.Να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θέλει. Όλα είναι επιχείρηση για τον κ. Μητσοτάκη», κατέληξε η κ. Αυγέρη, με την Κουμουνδούρου να «φρενάρει» τη υποδοχή του νομοθετήματος από την πλευρά κάποιων εκ των «Νεοπροεδρικών».

Απέναντι στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την ανώτατη εκπαίδευση αντέδρασε από μέρους του ο Διονύσης Τεμπονέρας, στέλνοντας καθαρό μήνυμα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Να το πούμε απλά και κατανοητά. Τα ιδιωτικά ή μη κρατικά πανεπιστήμια σημαίνουν δίδακτρα. Σημαίνει ότι μόνο ο έχων σπουδάζει στα πανεπιστήμια του ενός ορόφου» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτηση του ο κ. Τεμπονέρας, τασσόμενος ανοιχτά κατά της προωθούμενης ρύθμισης.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας διαμήνυσε αρμοδίως στα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου και πως για τον ίδιο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η όποια υποχώρηση επ’ αυτού.

Για το κλίμα διχασμού που επικρατεί ακόμη μία φορά στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χαρακτηριστικό το εξώδικο στην εφημερίδα «Εποχή», η οποία πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, από την επικεφαλής των Tnink Tanks του ΣΥΡΙΖΑ, Διάνα Βουτυράκου, με αφορμή σχόλια για την αποστροφή της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, συνοδεύοντας τον Στέφανο Κασσελάκη σε εκδήλωση για νέους επιχειρηματίες, η κ. Βουτυράκου ανέφερε «αν τα φίλτρα εισαγωγής είναι ίδια για τα ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια, τότε γιατί κανείς να επιλέξει τα ιδιωτικά;».

Σχετικά Άρθρα