ΟΗΕ: Ρωσία και ΗΠΑ απείχαν από το ψήφισμα για βοήθεια στη Γάζα

 ΟΗΕ: Ρωσία και ΗΠΑ απείχαν από το ψήφισμα για βοήθεια στη Γάζα

Έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή, σχέδιο απόφασης, με το οποίο απαιτείται η ανεμπόδιστη και «σε ευρεία κλίμακα» είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να κάνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός, κάτι που δεν ήθελαν οι ΗΠΑ.

Η απόφαση υιοθετήθηκε με 13 ψήφους υπέρ, καμία κατά και δύο αποχές, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Στο κείμενο αναφέρεται ότι απαιτείται «από όλες τις πλευρές να επιτρέψουν και να διευκολύνουν αμέσως την ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στην ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και «να ληφθούν κατεπειγόντως» μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε «να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».

Το Συμβούλιο απαιτεί επίσης να χρησιμοποιηθούν «όλες οι διαθέσιμες δίοδοι πρόσβασης και κυκλοφορίας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας» για τη μεταφορά καυσίμων, τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού σε όλον τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Ξέρουμε ότι δεν είναι τέλειο κείμενο, ξέρουμε ότι μόνο μια κατάπαυση του πυρός θα βάλει τέλος στην οδύνη», σχολίασε η πρέσβειρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Λάνα Ζάκι Νουσέιμπα, που προώθησε αυτό το ψήφισμα. «Όμως αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα, θα πέσει λιμός στη Γάζα» και το κείμενο «απαντά με δράσεις στην απελπιστική κατάσταση του παλαιστινιακού λαού», πρόσθεσε, πριν από την ψηφοφορία στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μια τροποποίηση που κατέθεσε η Ρωσία και ζητούσε την «άμεση παύση των εχθροπραξιών» δεν πέρασε λόγω του βέτο των ΗΠΑ. Δέκα χώρες ψήφισαν υπέρ και τέσσερις απείχαν.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας καταφέρνει να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα για το Μεσανατολικό. Το προηγούμενο, στις 15 Νοεμβρίου, ζητούσε «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο ενώ άλλα πέντε ψηφίσματα απορρίφθηκαν, επειδή οι ΗΠΑ ασκούσαν βέτο.

Στο σημερινό ψήφισμα πάντως, για ακόμη μια φορά, απουσιάζει η καταδίκη της Χαμάς, ακόμη και ονομαστική αναφορά στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κάτι που προκαλεί οργή στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ.

Το «πραγματικό πρόβλημα» για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι η ισραηλινή επίθεση.
Το «πραγματικό πρόβλημα» για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας είναι «ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει την στρατιωτική του επίθεση», κατήγγειλε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Τόνισε επίσης ότι «η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους είναι ο μόνος τρόπος για να αρχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις απελπισμένες ανάγκες των κατοίκων της Γάζας και να τελειώσει ο εφιάλτης που βιώνουν».

Σχετικά Άρθρα