Πράγα: Η στιγμή που ο μακελάρης σκορπάει τον θάνατο – Καλά σχεδιασμένη η επίθεση λένε οι αρχές

 Πράγα: Η στιγμή που ο μακελάρης σκορπάει τον θάνατο – Καλά σχεδιασμένη η επίθεση λένε οι αρχές

Την ώρα που η Ευρώπη παραμένει σοκαρισμένη από από τη δολοφονική επίθεση στο Πανεπιστήμιο Καρόλου στην Πράγα ένα βίντεο ντοκουμέντο βλέπει το φως της δημοσιότητας. Είναι η στιγμή που ο 24χρονος φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών, αφού προηγουμένως σκότωσε τον πατέρα του σε ένα χωριό κοντά στην πρωτεύουσα της Τσεχία, σκορπάει τον θάνατο πυροβολώντας κατά πάντων.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ενώ υπάρχουν ακόμη 24 τραυματίες, από τους οποίους οι εννέα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο δράστης της επίθεσης, μία από τις χειρότερες των τελευταίων 40 ετών, στη συνέχεια έδωσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του. Φέρεται ότι αυτοπυροβολήθηκε και έπεσε από την οροφή του κτιρίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΛΕΙΟΥ:

Οι αρχές εκτιμούν ότι η επίθεση στο πανεπιστήμιο ήταν καλά σχεδιασμένη και προμελετημένη, ωστόσο απορρίπτουν το ενδεχόμενο να συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία. Όπως αναφέρεται, ο δράστης ήταν άτομο ψυχικά διαταραγμένο με αυτοκτονικές τάσεις. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 24χρονος «εμπνεύστηκε» την επίθεση από άλλες, αντίστοιχες, στο εξωτερικό.

Το χρονικό της επίθεσης

Η αστυνομία έλαβε κλήση για την επίθεση στις 14:59 τοπική ώρα και μέσα σε λίγα λεπτά έφτασαν στο Πανεπιστήμιο οι πρώτες δυνάμεις της αστυνομίας. Οι φοιτητές και οι καθηγητές κλήθηκαν να κλειδωθούν στα γραφεία και τις αίθουσες του πανεπιστημίου και, για να προστατευθούν, να τοποθετήσουν έπιπλα και βαριά αντικείμενα μπροστά από τις πόρτες και να σβήσουν τα φώτα. Αργότερα πραγματοποιήθηκε επιχείρηση της αστυνομίας για να απομακρυνθούν από το κτίριο.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα θύματα της επίθεσης και η αστυνομία ενημέρωσε τις ξένες πρεσβείες ότι εργάζεται να επαληθεύσεις τις ταυτότητές του. Το Πανεπιστήμιο του Καρόλου θεωρείται από τα καλύτερα της Ευρώπης και εκεί σπουδάζουν φοιτητές από πολλές χώρες.

Η ελληνική πρεσβεία στην Πράγα ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση για Έλληνα μεταξύ των 15 θυμάτων.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με φωτογραφίες και βίντεο από την επίθεση, όπου φαίνονται φοιτητές να πηδούν από παράθυρα στην προσπάθειά τους να σωθούν ή να αμπαρώνουν πόρτες αιθουσών και αμφιθεάτρων.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, που συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το περιστατικό, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτήν τη φρικτή πράξη».

Δήλωσε:

«Αγαπητοί συμπολίτες, απευθύνομαι σε εσάς αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή. Όλοι μας έχουν επηρεαστεί βαθιά σήμερα από την είδηση της τραγικής επίθεσης στη Σχολή Τεχνών στο κέντρο της Πράγας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή τη φρικτή πράξη. Όπως πολλοί από εσάς, νιώθω βαθιά θλίψη και αηδία μπροστά σε αυτήν την αποκρουστική βία. Για άλλη μια φορά, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και εύχομαι ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες».

Συλλυπητήρια μηνύματα για το περιστατικό έστειλαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, o Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η γαλλική Προεδρία κ.ά.

Σχετικά Άρθρα