Ανάπλαση ΑΕ:Πέρασε η τροπολογία- Πυρά από αντιπολίτευση και Δούκα ότι αποφεύγεται ο έλεγχος για τον μεγάλο περίπατο-Τι απαντά η κυβέρνηση

 Ανάπλαση ΑΕ:Πέρασε η τροπολογία- Πυρά από αντιπολίτευση και Δούκα ότι αποφεύγεται ο έλεγχος για τον μεγάλο περίπατο-Τι απαντά η κυβέρνηση

Με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε η τροπολογία που αφαιρεί όλες τις αρμοδιότητες του Δήμου Αθηναίων από την εταιρεία “Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ” και τις μεταφέρει στην κεντρική Διοίκηση μέσω της εταιρείας Ανάπλαση ΑΕ., παρά τη θύελλα αντιδράσεων από σχεδόν σύσσωμη την αντιπολίτευση και τον Χάρη Δούκα που αναλαμβάνει νέος Δήμαρχος στην Αθήνα.

Η επωνυμία ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε. που επιλέχθηκε πάντως σύμφωνα με τη Εφ.Συν χρησιμοποιείται ήδη ως διακριτικός τίτλος από άλλη εταιρεία από το 2007.

Το έγγραφο που δημοσίευσε η efsyn.gr.

Η κυβέρνηση υποστήριξε πως ήταν δρομολογημένη η αλλαγή στην προσπάθειά της να αντικρούσει τις αντιδράσεις ότι με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να αποφύγει τον έλεγχο για τα έργα του Μεγάλου Περιπάτου που φέρουν την υπογραφή του απερχόμενου δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Ειρωνικές δικαιολογίες Πλεύρη

Η κυβέρνηση ενάμιση χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές είχε λάβει απόφαση, εντός του υπουργικού συμβουλίου, για τον μετασχηματισμό της Ανώνυμης Εταιρείας «Ανάπλαση», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης.

«Λέτε ότι αλλάζουμε τη διάταξη, διότι δεν μας αρέσει ο κ. Δούκας και άρα δεν μας αρέσει να είναι πρόεδρος στην Ανάπλαση ΑΕ. Αυτό θα είχε μια βάση αν δεν αλλάζαμε τον συγκεκριμένο φορέα και το αντικείμενό του. Η «Ανάπλαση» δεν είναι δημοτική επιχείρηση. Το Δημόσιο είναι μέτοχος στο 100%, με τέσσερα υπουργεία. Πρόκειται ουσιαστικά για την παλαιά ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων. Το 2018, αφού είχε κλείσει αυτή η εταιρεία, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την Αθηναϊκή Ανάπλαση ΑΕ, με τέσσερα πάλι υπουργεία, και μπήκε πρόεδρος ο δήμαρχος. Ερχόμαστε εμείς τώρα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 9 Μαρτίου του 2022, ενάμισι χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές, και λέμε ότι δεν υφίστανται οι όροι να υπάρχει μόνο για την Αθήνα αυτή η ανάπλαση και αποκτά ένα αντικείμενο που είναι για όλη την Ελλάδα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Στην Ανάπλαση ΑΕ, έχοντας αντικείμενο σε όλη την Ελλάδα, μπορεί να είναι ex officio, ο δήμαρχος Αθηναίων για αναπλάσεις σε όλη την Ελλάδα; Ή μήπως ήξερε η κυβέρνηση ενάμισι χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές, ότι δεν θα επανεκλεγεί ο Κώστας Μπακογιάννης;», αναρωτήθηκε ο Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε: «Με τη διάταξη, για την αλλαγή διοικήσεων στο δημόσιο τομέα, η Ανάπλαση ΑΕ θα μπει στη διαδικασία να βρεθεί το πρόσωπο μέσω του ΑΣΕΠ. Η κριτική σας θα είχε βάση αν κρατούσαμε το φορέα μόνο για την Αθήνα και αλλάζαμε τη σύνθεσή του. Ο φορέας αυτός γίνεται πλέον με αντικείμενο σε όλη την Ελλάδα και θα ήταν προσβολή για τους δημότες άλλων περιοχών να τους λέγαμε ότι πρόεδρος θα είναι ο δήμαρχος Αθηναίων».

Στην αιτιολόγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέπεμψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, που ενημέρωσε το Σώμα για το περιεχόμενο των διατάξεων του τομέα ευθύνης του που έχουν περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο. Η ενημέρωση όμως κρίθηκε ελλιπής από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλη Κατρίνη, διότι δεν συμπεριέλαβε την ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ.

Πυρ ομαδόν

«Επί δικής σας θητείας, ως αναπληρωτή υπουργού υπεύθυνου για την αυτοδιοίκηση, κύριε Λιβάνιε, έγινε αυτή η αλλαγή του πλαισίου για την Ανάπλαση της Αθήνας. Φαντάζομαι θα μπορέσετε να κοιτάξετε στα μάτια τον κ. Δούκα στα μάτια, όταν θα πάτε στην ορκωμοσία του, και θα του πείτε ότι αυτό δεν έγινε στα πλαίσια κάποιας μεθόδευσης», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Πυρά για τις διατάξεις για την «Ανάπλαση ΑΕ» αλλά και για διάταξη που αφορά στο εφαρμοζόμενο δίκαιο μεταβίβασης και διαχείρισης πιστώσεων, επιφύλαξε σε παρέμβασή του, νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. «Αν πάρουμε τοις μετρητοίς αυτά που λέτε, είναι σαν να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι ο κ. Μπακογιάννης ήταν απολύτως ακατάλληλος να διαχειριστεί αυτά τα θέματα. Και εσείς, χωρίς ταπεινά κίνητρα, κάνετε μια επιλογή η οποία είναι στην κατεύθυνση του επιτελικού κράτους, η οποία θα επιταχύνει την υλοποίηση αυτών των πολιτικών», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Σας προτείνουμε λοιπόν, για να ολοκληρώσετε τον κύκλο της επιτελικότητας και να τερματίσετε την ταχύτητα υλοποίησης των έργων, τώρα που δεν είναι δήμαρχος ο κ. Μπακογιάννης να τον κάνετε υπουργό Αναπλάσεως. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι μόλις χθες η Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ υπέγραψε σύμβαση για υλοποίηση έργου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν έχετε το Θεό σας».

«Αυτή τη φορά, πάλι ”νύχτα”, με ντροπιαστική τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιλέγει το πώς θα εξελιχθεί η ανάπλαση του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, μέσω της ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε., χωρίς τη συμμετοχή της νέας –”ανεπιθύμητης” για την ίδια- δημοτικής Αρχής, αφού πλέον την εξαιρεί, με κραυγαλέο και πρωτοφανή τρόπο από το Δ.Σ. της εταιρείας. Κατ’ ουσία, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει για τους δημότες Αθηναίων χωρίς αυτούς, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της την πρόσφατη λαϊκή εντολή που δόθηκε στο πρόσωπο του κ. Χάρη Δούκα», επισήμανε η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ευαγγελία Λιακούλη, αφού ζήτησε απ’ την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία.

  • Για μία απαράδεκτη τροπολογία σχετικά με την αμαρτωλή, όπως τη χαρακτήρισε, εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» έκανε λόγο μιλώντας στον «Αθήνα 98,4» ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ προσθέτοντας πως η εταιρεία αποτελεί ένα εργαλείο μέσω της οποίας υλοποιούνται μια σειρά έργα τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα αυτών που συνδέονται με τον τουρισμό, με τα ξενοδοχεία, με την εστίαση.

Σχετικά με την αντιπαράθεση των άλλων κομμάτων για το θέμα, είπε πως τα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας, «δεν ήρθε ποτέ ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για τα έργα, για τον προϋπολογισμό τους, για τη χρηματοδότηση, ούτε καν για το προσωπικό που απασχολεί». Και θύμισε πως εκπρόσωποι σε αυτή ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων και των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει και μία υποκρισία σε αυτό με αφορμή την αλλαγή που προχωρά η κυβέρνηση που «σχετίζεται και με την εκλογή του κ. Δούκα στο δημαρχιακό θώκο». 

Λίγο πριν το τέλος της συζήτησης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε ευχηθεί «καλά μυαλά» στην κυβέρνηση το 2024, ώστε να μην ξαναέρθει στη Βουλή το νέο χρόνο, με «νομοσχέδια εκτρώματα στα οποία στριμώχνονται εξυπηρετήσεις, με αντισυνταγματικές και σκανδαλώδεις τροπολογίες».

«Καλό είναι όλοι μας να λάβουμε υπόψη ότι η κοινωνία έχει προβλήματα και τα προβλήματα απαιτούν λύσεις. Δεν φτάνει απλά να λέμε λόγια. Πρέπει να λύνουμε και προβλήματα, να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα και αυτό το νομοσχέδιο γι΄ αυτό έρχεται και γι΄ αυτό έχει διατάξεις από 13 υπουργεία, για να δώσει δηλαδή λύσεις», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Παρά την διακομματική αντίδραση για την «πανσπερμία διατάξεων», ο κ. Παπαθανάσης επέμεινε ότι το νομοσχέδιο είναι «συνώνυμο της καλής νομοθέτησης», αφού έγινε οργανωμένη συζήτηση και στην αρμόδια επιτροπή και στην Ολομέλεια. Επικαλέστηκε δε την έρευνα του ΚΕΦΙΜ για να υπογραμμίσει ότι οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, έχουν μειωθεί σε «ιστορικά» χαμηλά επίπεδα.

Πολλές επιμέρους διατάξεις εξασφάλισαν θετικές ψήφους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «ναι» σε 45 άρθρα. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «ναι» σε 46 άρθρα. Το ΚΚΕ ψήφισε «ναι» σε 7 άρθρα. Η Νέα Αριστερά ψήφισε «ναι» σε 38 άρθρα. Η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισε «ναι» σε 21 άρθρα. Η Ελληνική Λύση ψήφισε «ναι» σε 8 άρθρα. Οι «Σπαρτιάτες» ψήφισαν «ναι» σε 24 άρθρα. Σε πολλά άρθρα δε τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει «παρών». Η «Νίκη» είναι το μόνο κόμμα που καταψήφισε και τα άρθρα και τις τροπολογίες.

Σχετικά Άρθρα