Φιντάν για Κυπριακό: Στόχος μας είναι η εξεύρεση μίας δίκαιης λύσης

 Φιντάν για Κυπριακό: Στόχος μας είναι η εξεύρεση μίας δίκαιης λύσης

Αναφορές στη «θετική ατζέντα» και το Κυπριακό έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην τοποθέτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό Προϋπολογισμό. «Θέλουμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα, στη βάση μίας “θετικής ατζέντας” και μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου μας (σ.σ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) ήταν μία συγκεκριμένη έκφραση αυτής της προσέγγισης. Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε με κάθε ευκαιρία τα δικαιώματα των ομογενών μας, που κατοικούν στη Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Χακάν Φιντάν επανέλαβε την τουρκική θέση για κυριαρχική ισότητα των κατοίκων της “ΤΔΒΚ”, προκειμένου να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις.

«Απώτερος στόχος μας είναι η εξεύρεση μίας δίκαιας, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού με βάση την πραγματικότητα στο νησί. Όσο δεν εξισώνεται το καθεστώς κυριαρχίας των δύο πλευρών, δεν είναι δυνατή η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” και την ανάπτυξη των δεσμών της, με άλλες χώρες».

Τέλος, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μίλησε για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις βαλκανικές χώρες. «Βλέπουμε τα Βαλκάνια, μέρος των οποίων είμαστε, ως μία περιοχή όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία μπορούν να προωθηθούν από κοινού.

Οι ιστορικοί και ανθρωπιστικοί δεσμοί μεταξύ μας είναι τα κύρια στοιχεία που μας διακρίνουν από άλλους δρώντες στα Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τους ακλόνητους δεσμούς και την παρουσία μας στα Βαλκάνια».

Σχετικά Άρθρα