Κλιμακώνει ο Δούκας λίγο πριν από την ψήφιση της τροπολογίας για την “Ανάπλαση Α.Ε”: “Απαράδεκτη και σκανδαλώδης, να αποσυρθεί άμεσα”

 Κλιμακώνει ο Δούκας λίγο πριν από την ψήφιση της τροπολογίας για την “Ανάπλαση Α.Ε”: “Απαράδεκτη και σκανδαλώδης, να αποσυρθεί άμεσα”

Με βασική απαίτηση να αποσυρθεί η ρύθμιση-ρουσφέτι ο νέος Δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας μίλησε το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ για να ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μια «απαράδεκτη και σκανδαλώδη τροπολογία». Η τροπολογία ουσιαστικά πετά τον δήμο Αθηναίων έξω από έναν οργανισμό κομβικής σημασίας όπως η «Ανάπλαση Α.Ε.». Ο κ. Δούκας διερωτήθηκε εάν είναι δυνατόν να δημιουργεί η κυβέρνηση εν μια νυκτί ένα διευρυμένο εργαλείο που θα πραγματοποιεί αναπλάσεις σε όλη την Ελλάδα για να υπογραμμίσει «προφανώς είναι μια δικαιολογία διότι η κυβέρνηση έχασε τον εκλεκτό της από δήμαρχο της Αθήνας».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του πέταξε το μπαλάκι στον ίδιο τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος τοποθετήθηκε χθες για τα όσα καταγγέλλονται πετώντας το μπαλάκι στην εξέδρα.

  • «Ο κύριος Μπακογιάννης είναι ακόμη δήμαρχος και είναι πρόεδρος στην Ανάπλαση, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που χρησιμοποίησε και ο ίδιος. Σταματάει ο δήμαρχος Αθηναίων να είναι πρόεδρος, όταν παύει να είναι δήμαρχος ο κ. Μπακογιάννης» ανέφερε χαρακτηριστικά για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του συμπληρώνοντας «θα περίμενα μια στήριξη σε αυτή την ιστορία. Δε μπορεί να μάχομαι εγώ για έναν οργανισμό που είναι ο ίδιος πρόεδρος».

Απάντησε και στην εκ του ασφαλούς «μαγκιά» Μπακογιάννη που δήλωσε ανοιχτός στον οποιονδήποτε έλεγχο λέγοντας «ας κάνει ο κ. Μπακογιάννης έλεγχο, ο ίδιος είναι πρόεδρος. Εάν αναλάμβανα εγώ μια Α.Ε. δεν θα έκανα διαχειριστικό έλεγχο;».

Μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ο κ. Μπακογιάννης θα παραμείνει πρόεδρος της «Ανάπλασης Α.Ε.» ο Χάρης Δούκας σημείωσε «δεν το ξέρω εγώ αυτό. Εγώ πάντως δεν θα είμαι πρόεδρος και δεν είναι προσωπικό. Ούτε ο δήμος της Αθήνας θα συμμετέχει στην εταιρεία και σε αναπλάσεις».

  • Κλιμακώνοντας την κριτική του απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης επισήμανε «θα πάει η Ανάπλαση Α.Ε. με έδρα και ανθρώπους στην Αθήνα να κάνει ανάπλαση που αφορά την παλιά πόλη της Κέρκυρας χωρίς να το ξέρει η Κέρκυρα; Η εταιρεία έχει κάνει έργα όπως η Βασιλίσσης Όλγας και δεν ξέρουμε ακόμη γιατί την κάνει, δεν υπάρχει μια ταμπέλα ποιος έχει αναλάβει το έργο και πόσο κοστίζει. Έχει αναλάβει σχολεία, έχει αναλάβει πάρκα. Δεν θα έχουν οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι λόγο για τέτοια έργα και θα αποφασίζουν άλλοι π.χ. η κυρία Μενδώνη; Και δεν θα έχει παρουσία εκπρόσωπος του Δήμου;».

Τέλος, κατακεραύνωσε την κυβέρνηση για τις κινήσεις των τελευταίων ημερών υπογραμμίζοντας ότι βάζει δυσκολίες σε πολλούς νέους δημάρχους και σχολιάζοντας «είναι απαράδεκτο όταν υπάρχουν 150 νέοι δήμαρχοι στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να γίνονται τόσο μεγάλες αλλαγές».

  • Ο δήμαρχος Αθηναίων σε χεθσινοβραδινή συνέντευξή του κάλεσε σε μάχη και εντός Βουλής προκειμένου να μην περάσει η σκανδαλώδης τροπολογία σημειώνοντας «μιλάμε για μια εταιρεία που έχει 54 εκατ. ευρώ έργα που αφορούν τον δήμο της Αθήνας με πάρκα, πράσινο, σχολεία, δράσεις για τοξικοεξαρτημένους, την περίφημη Βασιλίσσης Όλγας. Σαν νέος δήμαρχος Αθηναίων δεν έχω καμία εμπλοκή σε έργα που σχετίζονται με τον δήμο Αθηναίων».

Κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι δεν έχει μιλήσει με κανέναν δήμαρχο, ενώ στην ΚΕΔΕ είναι σε πλήρη εξέλιξη αλλαγές μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Πρόκειται για μια συνολική προσέγγιση με αντίληψη που έχει να κάνει ότι οι δήμαρχοι είναι πελάτες της κυβέρνησης. Ένας συγκεντρωτισμός, καθεστωτισμός και πρέπει να σηκώσουμε ανάστημα» είπε σε άλλο σημείο για να αφήσει σαφείς αιχμές και προς τον πρωθυπουργό λέγοντας «επιδιώκω συνεργασία με την κυβέρνηση, όμως δεν υπήρξε καμία επικοινωνία. Σε καμία περίπτωση δεν είχα ενημερωθεί. Είχα, μάλιστα, συναντήσεις με κάποιους εργολάβους, όμως κανένας δεν με ενημέρωσε. Η προηγούμενη κυβέρνηση διόρισε τον κ. Μπακογιάννη πρόεδρο και η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι αυτή που βγάζει τώρα τον δήμαρχο εκτός Ανάπλασης Α.Ε.».

Σχετικά Άρθρα