Κατρίνης: Δεν είναι Ταμείο Ανάκαμψης αλλά Ταμείο Παράκαμψης της διαφάνειας

 Κατρίνης: Δεν είναι Ταμείο Ανάκαμψης αλλά Ταμείο Παράκαμψης της διαφάνειας

«Ταμείο Παράκαμψης της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της αποτελεσματικότητας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της δίκαιης μετάβασης και της ανάγκης να πάμε σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης», χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, ενώ παράλληλα ανέδειξε και το ζήτημα της χαμηλής απορροφητικότητας του προγράμματος.

Παραθέτοντας το παράδειγμα της ένταξης ενός έργου 2,7 εκατ. ευρώ «για την κάλυψη στα social media της ανακαίνισης των νοσοκομείων» που περιλαμβάνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να απαντήσει, «εάν αυτή είναι η ανάπτυξη, η απορροφητικότητα και η αξιοποίηση των πολύτιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα συμβάλουν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας», ενώ επεσήμανε ότι οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων δηλώνουν ευτυχείς που υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης και μπορούν να παίρνουν χαμηλότοκα δάνεια για να κάνουν προγράμματα, γιατί δεν μπορούν να επενδύσουν λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Παράλληλα, ο Μιχάλης Κατρίνης άσκησε έντονη κριτική για την καλλιέργεια πανηγυρικού κλίματος από την πλευρά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που θεωρούν ότι όλα πάνε καλά, λέγοντας ότι αυτό το πανηγυρικό κλίμα δεν αφορά ούτε τους καταναλωτές, όταν ο πληθωρισμός τροφίμων και η ακρίβεια επιμένουν σε υψηλά ποσοστά, ούτε τους δανειολήπτες, όταν το ιδιωτικό χρέος ξεπερνάει τα 270 δισ. ευρώ, ούτε τον κόσμο της αγοράς, μετά από την επιβολή του κεφαλικού φόρου, ούτε και τις επιχειρήσεις μετά από το πρωτοφανές πάγωμα πληρωμών σε έργα του ΕΣΠΑ, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί, αλλά δεν πληρώνονται για ευνόητους λόγους πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε τις επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου που επί μήνες δεν συνεδριάζουν οι επιτροπές για να εκταμιευθούν οι πόροι, ούτε τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τις οποίες η έκθεση του Foundation λέει ότι το 2023 έχουμε μείωση χρηματοδότησης που φτάνει μέχρι και το 42%, ούτε και τους αγρότες και κτηνοτρόφους που εισπράττουν μειωμένες, καθυστερημένες και κουτσουρεμένες ενισχύσεις, χωρίς να καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ για τα φυσικά φαινόμενα και με τα δάνειά τους να λιμνάζουν χωρίς ρύθμιση.

Κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό ανέφερε, ότι ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης, οι εξαγωγές και οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώνονται, ο ίδιος πανηγυρίζει και μιλάει για εύρωστη οικονομία, επειδή μέσω εσωτερικού δανεισμού μπορεί να μας καταθέτει πίνακες μείωσης του δημοσίου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ.

Επιπλέον μιλάει για μέτρα για την οπαδική βία, τα οποία είτε δεν έχουν εφαρμοστεί ή είναι ήδη ανεπαρκή κι ενώ τα γήπεδα έκλεισαν, η τοξικότητα παραμένει και τροφοδοτεί την οπαδική βία που εκδηλώνεται και εκτός των γηπέδων, αλλά η κυβέρνηση δεν τολμά να συγκρουστεί με αυτούς που συντηρούν και χρησιμοποιούν αυτούς τους στρατούς οπαδικής βίας εντός και εκτός γηπέδων.

Σε σχέση με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, σχολίασε ότι πρόκειται για ιδιωτικά πανεπιστήμια και όχι για μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά, όπως παγίως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζητά να ενισχυθεί με σοβαρή χρηματοδότηση το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά και η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου οι δείκτες της PISA έδειξαν ότι βρισκόμαστε σε πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο.

Τέλος ζήτησε να αποσυρθεί η απαράδεκτη διάταξη για την «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑ ΑΕ» τονίζοντας: «φέρατε διάταξη να είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων Πρόεδρος της εταιρείας, όταν Δήμαρχος ήταν ο κ. Μπακογιάννης. Τώρα φέρνετε διάταξη να μην είναι πρόεδρος ο Δήμαρχος Αθηναίων, όταν δεν είναι Δήμαρχος ο κ. Μπακογιάννης. Όλα τα υπόλοιπα που λέτε είναι προφάσεις εν αμαρτίαις!»

Σχετικά Άρθρα