Σούνακ: Το 2024 οι εκλογές – “Οδεύει σε συντριπτική ήττα, οι Τόρηδες θα μείνουν με 130 βουλευτές”

 Σούνακ: Το 2024 οι εκλογές – “Οδεύει σε συντριπτική ήττα, οι Τόρηδες θα μείνουν με 130 βουλευτές”

Ο Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε ότι οι επόμενες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνουν τον ερχόμενο χρόνο, παρά τις εικασίες βρετανικών ΜΜΕ ότι θα καθυστερούσε όσο το δυνατόν την αναμέτρηση με την ελπίδα να αντιστρέψει το αρνητικό για τον ίδιο και την κυβέρνησή του κλίμα.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας οι κάλπες μπορούν να στηθούν το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 και με τους Τόρηδες να υπολείπονται κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις και τη δημοτικότητα του Βρετανού πρωθυπουργού σε ιστορικό χαμηλό οι φήμες είχαν φουντώσει το τελευταίο διάστημα στο Ουέστμινστερ ότι ο Σούνακ θα ανέβαλε τις εκλογές.

Αλλά μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ντάουνινγκ Στριτ ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι εντός του 2024 θα κονταροχτυπηθεί με τον «εν αναμονή πρωθυπουργό» σερ Κιρ Στάρμερ, που έχει φέρει τους Εργατικούς στο κατώφλι της εξουσίας μετά τη χειρότερη από το 1935 εκλογική ήττα που υπέστησαν προ τετραετίας υπό τον τότε επικεφαλής τους, Τζέρεμι Κόρμπιν.

“Ο Σούνακ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολύ ζοφερή κατάσταση”

Ο Σούνακ απειλείται με πανωλεθρία σαν κι αυτή που υπέστη ο Μέιτζορ από τον Τόνι Μπλερ το 1997
Βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι εκλογές αναμένεται να γίνουν το φθινόπωρο, αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι να κληθούν στις κάλπες την ερχόμενη άνοιξη. Οι οιωνοί, πάντως, είναι αρνητικοί για τον Σούνακ, που απειλείται με «πανωλεθρία» ανάλογη εκείνης που υπέστη ο Τζον Μέιτζορ από τους Εργατικούς του Τόνι Μπλερ το 1997.

Όπως δήλωσε ο κορυφαίος Βρετανός εκλογολόγος σερ Τζον Κέρτις την Κυριακή στην εφημερίδα The Independent ο Σούνακ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια «πολύ ζοφερή κατάσταση» καθώς το κόμμα του μπορεί να χάσει ακόμη και 220 έδρες από τις 350 που έχει σήμερα!

O Σούνακ οδεύει προς τη λήθη

«Ο Σούνακ ως προσωπικότητα απέτυχε να ανορθώσει το κόμμα του», είπε ο Κέρτις προσθέτοντας ότι ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις τέσσερις από τις πέντε σημαντικές δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της βρετανικής κοινής γνώμης τον περασμένο Ιανουάριο, όταν υποσχέθηκε να μειώσει στο ήμισυ τον πληθωρισμό, να οδηγήσει σε ανάκαμψη την οικονομία, να μειώσει το κρατικό χρέος, να σταματήσει τα σκάφη με τους μετανάστες που διαπλέουν τη Μάγχη και να μειώσει τις λίστες αναμονής στα νοσοκομεία και ιατρεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία όντως έπεσε από πάνω από 10% στις αρχές του χρόνου στο 4,6%, αλλά οι άλλες τέσσερις υποσχέσεις του Σούνακ παραμένουν ανεκπλήρωτες, επεσήμανε ο Κέρτις προειδοποιώντας ότι ο πρωθυπουργός οδεύει προς τη λήθη ακόμη κι αν στεφθεί με επιτυχία το αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησής του για την απέλαση στη Ρουάντα των αιτούντων άσυλο που φτάνουν παράτυπα στη χώρα, αφού το κόμμα του πρέπει να κερδίσει εκείνους που λένε ότι δεν ψηφίσουν τους Συντηρητικούς στις επόμενες εκλογές κι όχι τους δυσαρεστημένους με το μεταναστευτικό οπαδούς του.

Τα ερωτήματα των Βρετανών

Ο Σούνακ τα θαλάσσωσε επειδή δεν εστίασε στην οικονομία και στην ανάταξη του ΕΣΥ, τόνισε. «Δύο βασικά ερωτήματα θέτει ο κόσμος: “Θα μπορώ να ταϊσω τα παιδιά μου” και “αν αρρωστήσω θα με φροντίσει το ΕΣΥ;” Κι αν δεν βρει καλύτερες απαντήσεις η κυβέρνηση αυτή θα τα βρει σκούρα πολιτικά», κατέληξε ο σερ Τζον Κέρτις, που είναι γνωστός στη Βρετανία για τις σχεδόν 100% ακριβείς προβλέψεις του ανήμερα των εκλογών.

Σχετικά Άρθρα