Ισλανδία/Έκρηξη ηφαιστείου: Προειδοποίηση για το Ρέικιαβικ – Η λάβα απειλεί χωριό με 4.000 κατοίκους (vid)

 Ισλανδία/Έκρηξη ηφαιστείου: Προειδοποίηση για το Ρέικιαβικ – Η λάβα απειλεί χωριό με 4.000 κατοίκους (vid)

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές της Ισλανδίας, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στη χερσόνησο Ρέικιανες μετά από εβδομάδες έντονης δραστηριότητας. Η έκρηξη του ηφαιστείου ξεκίνησε χθες, περίπου στις 10:17 μ.μ. μετά από μια σειρά μικρών σεισμών. Το χωριό Γκρίνταβικ, με πληθυσμό 4.000 κατοίκων που ήδη έχει εκκενωθεί από τις 11 Νοεμβρίου, ίσως βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, εξαιτίας των ποταμών λάβας και της ρωγμής περίπου 4 χιλιομέτρων που έχει σχηματιστεί στο έδαφος.

Δείτε ζωντανή εικόνα:

Η έκρηξη προκαλεί και ατμοσφαιρική ρύπανση, οι επιπτώσεις της οποίας ενδεχομένως να φτάσει μέχρι και την πρωτεύουσα της χώρας. «Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκλήθηκε από την έκρηξη είναι πιθανό να επηρεάσει το Ρέικιαβικ απόψε ή αύριο» ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.

Πάνω από 1.000 μικροί σεισμοί σε 24 ώρες

Η έκρηξη ξεκίνησε βόρεια του Γκρίνταβικ, που είναι ένα ψαροχώρι, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ. Η περιοχή έχει πληγεί από ένα «σεισμικό σμήνος» με πάνω από 1.000 μικρούς σεισμούς σε 24 ώρες.

iceland2

Αν και η έκρηξη τέτοιου είδους δεν παράγει συνήθως μεγάλη ποσότητα τέφρας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει επίπτωση στα αεροπορικά ταξίδια. Οι εντυπωσιακές εικόνες στην περιοχή προκαλούν τον φόβο των αρχών, καθώς θεωρούν ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους τουρίστες, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθούν τις επίσημες συμβουλές, γιατί δεν αποκλείονται νέες εκρήξεις που μπορεί να τους θέσουν σε κίνδυνο.

Αναδύονται 100 έως 200 κυβικά μέτρα λάβας ανά δευτερόλεπτο

Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας έδωσε έμφαση στο να δοθεί χώρος σε όσους παρέχουν υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών να κάνουν το έργο τους και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν την οδηγία. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ισλανδίας έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία των ζωών και των υποδομών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μετά την έκρηξη αναδύονταν ανά δευτερόλεπτο 100 έως 200 κυβικά μέτρα λάβας, ένα νούμερο πολύ μεγαλύτερο από προηγούμενες εκρήξεις.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, παρέμεινε ανοιχτό αν και καταγράφηκαν πολλές καθυστερήσεις στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις.

Έκλεισε το μεγαλύτερο τμήμα της Μπλε Λιμνοθάλασσας

Η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Ρέικιαβικ. Το διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ βρίσκεται εκεί κοντά, όμως παραμένει ανοικτό. Η Μπλε Λιμνοθάλασσα (Blue Lagoon), ένα δημοφιλές για τους τουρίστες γεωθερμικό σπα έκλεισε στο μεγαλύτερο τμήμα του από τότε που ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότητα.

iceland3

«Θα μπορούσε να συνεχιστεί για μήνες, επίσης θα μπορούσε απλά να σταματήσει αργότερα σήμερα ή αύριο», δήλωσε ο Χάλντορ Γκέιρσον, ένας καθηγητής στο Ινστιτούτο των Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας.

Ο Γκέιρσον είπε πως το μεγαλύτερο μέρος της λάβας ρέει σε μια περιοχή όπου υπάρχουν λίγες υποδομές. Όμως, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

«Υφίσταται ακόμη απειλή για το Γκρίνταβικ, μετά βεβαιότητας. Τώρα, η λάβα ρέει κυρίως στο βόρειο τμήμα, όμως εξαρτάται από την τοπογραφία και πού βρίσκονται οι ρωγμές», τόνισε.

Η Ισλανδία φιλοξενεί 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα, τον μεγαλύτερο αριθμό στην Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα