Τροπολογία για μετανάστες: “Βουβή” αλλά αυστηρή κομματική πειθαρχία- Έστειλε “σήμα” ο Άδωνις στους δεκάδες διαφωνούντες βουλευτές- “Εξαιρείται” ο Σαμαράς

 Τροπολογία για μετανάστες: “Βουβή” αλλά αυστηρή κομματική πειθαρχία- Έστειλε “σήμα” ο Άδωνις στους δεκάδες διαφωνούντες βουλευτές- “Εξαιρείται” ο Σαμαράς

“Βουβή”, μεν, πολύ αυστηρή, δε, είναι η κομματική πειθαρχία που θα επιβληθεί στους βουλευτές της Ν.Δ κατά την ψηφοφορία, το βράδυ της Τετάρτης, της τροπολογία περί νομιμοποίησης περίπου 30.000 μεταναστών που φέρνει η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά και η οποία προκάλεσε σοβαρό ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα μετά το “σήμα” του Αντώνη Σαμαρά που, ως γνωστόν, ζήτησε την άμεση απόσυρσή της.

Δεκάδες βουλευτές έχουν εκφράσει την πλήρη διαφωνία τους με την ρύθμιση, μεταξύ αυτών και αρκετοί υπουργοί. Θάνος Πλεύρης, Νότης Μηταράκης, Μάκης Βορίδης, Κώστας Κυρανάκης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Βλάσσης και πολλοί άλλοι εκφράζουν κατ΄ ιδίαν αλλά και δημοσίως την αντίδρασή τους, ωστόσο θα ψηφίσουν τελικά την τροπολογία διότι το αντίθετο θα σήμαινε διαγραφή. Υπολογίζεται ότι περίπου 50 βουλευτές έχουν εκφράσει αντιρρήσεις με μηνύματά τους στους Γιάννη Μπράτάκο και Σταύρο Παπασταύρου.

Οι βουλευτές “εκτονώνουν” την κριτική τους με πυρά κατά του Δημήτρη Καιρίδη και του χρεώνουν έλλειμμα ενημέρωσης της Κ.Ο, αν και επί της ουσίας οι βολές αφορούν και το Μαξίμου.

Το τελεσίγραφο κατέστησε σαφέςο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης που, παρά τις προσωπικές ενστάσεις του, επιχειρηματολογεί υπέρ της τροπολογίας δεδομένου ότι θα ενταχθεί στο δικό του νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί το βράδυ της Τετάρτης. Ως φίλος του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Γεωργιάδης έστειλε το μήνυμα του Μαξίμου:

«Δεν νοείται βουλευτής της ΝΔ να μην ψηφίσει μια κεντρική πολιτική της κυβερνήσεως. Όταν είσαι σε ένα κόμμα, δεσμεύεσαι από τις αποφάσεις του κόμματος. Εάν θες να κάνεις τη δικιά σου πολιτική, χαιρετάς και κάνεις κάτι άλλο. Έτσι γίνεται στις δημοκρατίες», είπε μιλώντας στο Mega ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Εργασίας έσπευσε, βέβαια, να εξαιρέσει τον Αντώνη Σαμαρά από την έξοδο από τη ΝΔ, λέγοντας ότι δεν είναι ένας απλός βουλευτής αλλά πρώην αρχηγός της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός και άρα «έχει διαφορετικά περιθώρια αυτονομίας».

Την τροπολογία θα ψηφίσουν, βεβαίως, ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, ωστόσο είναι μάλλον βέβαιο πως θα ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία, οπότε οι διαφωνούντες βουλευτές ή θα την ψηφίσουν ή θα βρεθούν έξω από το μαντρί αντιμέτωποι με τον…λύκο. Ο Αντώνης Σαμαράς, βεβαίως, έχει “διαφορετικά περιθώρια αυτονομίας”…

Σχετικά Άρθρα