Ισραήλ και Χαμάς διαπραγματεύονται νέα συμφωνία για τους ομήρους

 Ισραήλ και Χαμάς διαπραγματεύονται νέα συμφωνία για τους ομήρους

Το Ισραήλ και η Χαμάς φέρονται να διαπραγματεύονται μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η παλαιστινιακή ομάδα.

Δύο αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η Χαμάς επιμένει να αποφασίζει μονομερώς για τους επόμενους ομήρους που θα απελευθερωθούν και θέλει τα ισραηλινά στρατεύματα να αποσυρθούν σε προκαθορισμένες γραμμές. Σύμφωνα με τις πηγές, το Ισραήλ απέρριψε τον τελευταίο όρο και ζήτησε να δει τον κατάλογο των ομήρων πριν καθοριστεί ο χρόνος και η διάρκεια της εκεχειρίας.

Στο πλαίσιο της προηγούμενης προσωρινής εκεχειρίας που μεσολάβησαν το Κατάρ και η Αίγυπτος στα τέλη Νοεμβρίου, η Χαμάς απελευθέρωσε 105 πολίτες από τους περίπου 240 ομήρους, με αντάλλαγμα μια παύση των μαχών, αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα, και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων σε αναλογία 3 προς 1, γυναικών και ανήλικων ανδρών. Η ομάδα απελευθέρωσε επίσης ξένους υπηκόους, στην πλειοψηφία τους Ταϊλανδούς, ως μέρος χωριστών συμφωνιών που δεν αφορούσαν το Ισραήλ.

Πιστεύεται ότι 128 όμηροι παραμένουν στον παλαιστινιακό θύλακα —όχι όλοι ζωντανοί— μετά τη συμφωνία εκεχειρίας. Τέσσερις όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι πριν από αυτό και ένας διασώθηκε από τα στρατεύματα. Τα πτώματα οκτώ ομήρων έχουν ανασυρθεί και τρεις όμηροι σκοτώθηκαν κατά λάθος από τον ισραηλινό στρατό.

Το δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή ανέφερε ότι η Αίγυπτος και το Κατάρ ζήτησαν να επισπευσθούν οι αποστολές βοήθειας στη Γάζα και να ανοίξει ξανά το Ισραήλ το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ με τη Γάζα ως προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Μετά την πίεση των ΗΠΑ, η πρώτη ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή από τις 7 Οκτωβρίου εισήλθε στη Γάζα μέσω του Κερέμ Σαλόμ χθες Κυριακή.

Μία από τις πηγές που μίλησε στη Haaretz είπε ότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών θα είναι «μακρές, περίπλοκες και περίπλοκες» και δεν θα μοιάζουν με την προηγούμενη συμφωνία.

Σχετικά Άρθρα