Ερυθρά Θάλασσα: Οι επιθέσεις των Χούθι τρομοκρατούν τους κολοσσούς και προκαλούν άνοδο στην τιμή πετρελαίου

 Ερυθρά Θάλασσα: Οι επιθέσεις των Χούθι τρομοκρατούν τους κολοσσούς και προκαλούν άνοδο στην τιμή πετρελαίου

Ανησυχία για τον κίνδυνο ευρύτερων διαταραχών στο θαλάσσιο εμπόριο και την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, προκάλεσαν οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου BP δήλωσε ότι θα σταματήσει όλες τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Ένα πλοίο νορβηγικής ιδιοκτησίας δέχτηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, σε μια επίθεση που, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, προήλθε από το έδαφος της Υεμένης η οποία ελέγχεται από το τους Χούθι και οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.

Οι Χούθι της Υεμένης, που πρόσκεινται στο Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση εναντίον δύο πλοίων με drones επιφανείας, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης Γιαχία Σάρι σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε σήμερα στην πλατφόρμα Χ.

Οι Χούθι ανέφεραν ότι τα δύο πλοία είναι το Swan Atlantic και το MSC Clara, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σε αυτό το κλίμα το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού παραδόσεως Ιανουαρίου κερδίζει 1,86 δολ. ή 2,6% και σκαρφαλώνει 73,29 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ το Brent Φεβρουαρίου ενισχύεται κατά 2,1 δολ στα 78,61 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασε να ενισχύεται έως και 7,9% μετά τη δημοσίευση της είδησης, αν και πλέον βρίσκεται 3,4% υψηλότερα, στα 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η επίθεση στο πλοίο «Swan Atlantic» ήταν η τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων σε πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Επισημαίνεται ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία δήλωσε ότι το «Swan Atlantic» χτυπήθηκε από άγνωστο αντικείμενο και ότι κανείς από το πλήρωμά του δεν τραυματίστηκε. Ο Εϊστέιν Ελγκάν, διευθύνων σύμβουλος της πλοιοκτήτριας εταιρείας Inventor Chemical Tankers, δήλωσε στο Reuters ότι η δεξαμενή νερού του πλοίου είχε υποστεί ζημιά κατά την επίθεση, αλλά όλα τα συστήματα του πλοίου λειτουργούσαν κανονικά.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Uni-Tankers ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το πλήρωμα έθεσε υπό έλεγχο μια μικρή πυρκαγιά μετά το χτύπημα που δέχτηκε το πλοίο στην αριστερή πλευρά του. Το πλοίο μετέφερε φυτικά έλαια και πλέει προς το νησί Ρεϋνιόν.

Οι Χούθι επιτέθηκαν σε πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία εξαπολύθηκε ως απάντηση στην επιδρομή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Λένε ότι επιτίθενται σε πλοία με διασυνδέσεις με το Ισραήλ και έχουν προειδοποιήσει να μην πλέουν προς αυτό.

Η Inventor Chemical Tankers δεν έχει καμία σχέση με το Ισραήλ, όπως δήλωσε ο Εϊστέιν Ελγκάν. Ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανταποκρίθηκε στις κλήσεις κινδύνου του «Swan Atlantic», κινούμενο προς το πλοίο, όπως δήλωσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Αναστέλλουν τις μεταφορές στην περιοχή μεγάλες εταιρείες

Η ταϊβανέζικη ναυτιλιακή εταιρία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Evergreen ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά να δέχεται ισραηλινά φορτία με άμεση ισχύ και έδωσε οδηγίες στα πλοία της να αναστείλουν τον πλου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μέχρι νεοτέρας.

Η Evergreen προσέθεσε ότι τα σκάφη με τοπικές υπηρεσίες σε λιμάνια της Ερυθράς Θάλασσας θα πλεύσουν σε κοντινά ασφαλή ύδατα και θα περιμένουν για νέες ενημερώσεις, ενώ τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που είναι προγραμματισμένο να περάσουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας θα αλλάξουν ρότα, γύρω από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας για να συνεχίσουν τα ταξίδια τους προς τους προορισμούς τους.

Παράλληλα, ο βρετανικός κολοσσός υδρογονανθράκων BP ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει κάθε μεταφορά στην Ερυθρά Θάλασσα, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών μεγάλων διεθνών εταιριών θαλάσσιων μεταφορών την Παρασκευή και το Σάββατο, ύστερα από επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

«Λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στις θαλάσσιες μεταφορές στην Ερυθρά Θάλασσα, η BP αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά όλες τις μεταφορές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας», ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωσή της προς το Γαλλικό Πρακτορείο. «Η ασφάλεια των εργαζομένων μας και αυτών που εργάζονται για λογαριασμό μας είναι η προτεραιότητα της BP», πρόσθεσε η εταιρία, που δήλωσε επίσης ότι η παύση αυτή θα αξιολογείται συνεχώς «ανάλογα με τις συνθήκες και το πώς αυτές εξελίσσονται στην περιοχή».

Η δανέζικη Maersk, η γερμανική Hapag-Lloyd, η γαλλική CMA CGM και η ιταλοελβετική MSC έχουν ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες ότι τα σκάφη τους δεν θα χρησιμοποιούν πλέον την Ερυθρά Θάλασσα «μέχρι νεοτέρας», τουλάχιστον έως σήμερα ή έως ότου το πέρασμα να «είναι ασφαλές».

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αντάρτες της Υεμένης, που πρόσκεινται στο Ιράν, έχουν αυξήσει τις επιθέσεις κοντά στο στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ, που χωρίζει την αραβική χερσόνησο από την Αφρική και από το οποίο περνά το 40% του παγκόσμιου εμπορίου. Οι Χούθι έχουν προειδοποιήσει ότι θα στοχοθετούν πλοία που κινούνται στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης και έχουν σχέσεις με το Ισραήλ, ως απάντηση στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Σχετικά Άρθρα