Στο μικροσκόπιο οι εκπλήξεις Μητσοτάκη στον προϋπολογισμό – Τι θα προβλέπει η διάταξη για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, παραδείγματα για την αύξηση 20% στις εφημερίες

 Στο μικροσκόπιο οι εκπλήξεις Μητσοτάκη στον προϋπολογισμό – Τι θα προβλέπει η διάταξη για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, παραδείγματα για την αύξηση 20% στις εφημερίες

Ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό προχώρησε προέβη σε δυο ανακοινώσεις οι οποίες ήταν μη αναμενόμενες. Καταρχάς ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του 2024, θα αυξηθεί κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών όλων των γιατρών ενώ προανήγγειλε ότι θα ψηφιστεί η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Ειδικά όσον αφορά στο τελευταίο, θα παρουσιαστεί στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το 2023 την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου και αμέσως μετά θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα μπορούν να λειτουργούν και στη χώρα μας λίγο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου στα τέλη Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με αυτή την εξαγγελία και το χρονοδιάγραμμα που έθεσε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός έδειξε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ θα έχει πολύ αυστηρά κριτήρια, θα ανοίγει τον δρόμο για πολλά κοινά προγράμματα με ξένα ΑΕΙ, θα εμπεριέχει πολλά ερευνητικά προγράμματα και θα αποτελεί γέφυρα για την εξωστρέφεια των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κατά 20% αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ ισοδυναμεί με αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές τους ή πάνω από 2.000 ευρώ στις μεικτές. Μάλιστα επισημαίνεται ότι η εν λόγω αύξηση προστίθεται στην αύξηση 10%, που έλαβαν το 2022, καθώς και στην αύξηση, που θα λάβουν από τον Ιανουάριο λόγω της αναμόρφωσης του μισθολογίου του δημοσίου τομέα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

  • Επιμελητής Β’ με 5 χρόνια υπηρεσίας, θα έχει λαμβάνειν καθαρό μισθό αυξημένο σωρευτικά κατά 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ετησίως συγκριτικά με το 2019, αύξηση δηλαδή της τάξεως του 23%.
  • Συντονιστής Προϊστάμενος σε νοσοκομείο, ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαρά, από τον Ιανουάριο θα εισπράττει 3.045 καθαρά, ήτοι μηνιαία ενίσχυση των αποδοχών του κατά 300 ευρώ ή ετήσια αύξηση, ύψους 3.600 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αύξηση κατά 20% συνεπάγεται πως ένας γιατρός θα δει κατά μέσο όρο αύξηση κατά 168 ευρώ το μήνα στις μεικτές απολαβές του και κατά 127 στις καθαρές του. Σε χρονική περίοδο ενός έτους, τα ποσά διαμορφώνονται στα 2.102 και 1.529 αντίστοιχα.

Επίσης, από το 2024 τριπλασιάζεται το κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής σε προβληματικές και άγονες περιοχές των ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Ε.Σ.Υ.

Αυτό συνεπάγεται χορήγηση στοχευμένων αυξήσεων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως η εσωτερική παθολογία, η αναισθησιολογία, η ακτινολογία και η νεφρολογία, αλλά και για την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία συγκεκριμένων περιοχών της νησιωτικής, ορεινής, αλλά και όχι μόνο της χώρας, όπως η Κως, η Ξάνθη και η Λέρος. Μάλιστα και προς αυτήν την κατεύθυνση το Υπουργείο Υγείας επανασχεδιάζει το πλαίσιο των κινήτρων, οικονομικών και μη, για την παραμονή και προσέλκυση ιατρών κλάδου ΕΣΥ, καθώς και των περιοχών, για τις οποίες θα προβλέπονται, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες μεταβλητές.

Στόχος, όπως λέγεται, είναι να καταστεί το πλαίσιο των κινήτρων πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό, ώστε να επιτύχει κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών όλης της χώρας.

Σχετικά Άρθρα