Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για όσους χρησιμοποιούν ρεύμα – Καταβάλλεται η πρώτη δόση της επιδότησης

 Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για όσους χρησιμοποιούν ρεύμα – Καταβάλλεται η πρώτη δόση της επιδότησης

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για όσους θερμαίνονται με ρεύμα. Είναι η πρώτη φορά που επιδοτείται το ρεύμα για θέρμανση, ωστόσο το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο καθώς από την Πρωτοχρονιά «κλείνει» η περίοδος των οριζόντιων επιδοτήσεων, που «άνοιξε» την περίοδο 2021- 2022.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι δικαιούχοι της επιδότησης είναι περίπου 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και ισχύουν τα ίδια ακριβώς εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια για το «κλασικό» επίδομα θέρμανσης.

Παράλληλα το αργότερο ως την Παρασκευή θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι πρώτες επιδοτήσεις θέρμανσης για όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλα, πέλετ.

Έχουν υποβληθεί 1.016.408 και η πρώτη δόση αφορά στην προκαταβολή των περσινών δικαιούχων, καθώς και το σύνολο των αγορών, που τιμολογήθηκαν έως την 30ή Νοεμβρίου, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου.

Επιδόμα θέρμανσης για το ρεύμα – Τι θα πρέπει να αναγράφεται στην αίτηση

Οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ, στην οποία θα υποβάλλονται αιτήσεις για ένταξη στο Μητρώο της έκτακτης ενίσχυσης. Επισημαίνεται ότι κάθε νοικοκυριό μπορεί να υποβάλει μία αίτηση, καταχωρώντας τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας του.

Στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφονται, κατά περίπτωση, τα εξής:

α) ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
β) το ονοματεπώνυμό του,
γ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
δ) ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
ε) η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
στ) το ΑΦΜ του προσώπου στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και το ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή που έκδωσε τον τελευταίο διαθέσιμο λογαριασμό και
ζ) τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Αφού ελεγχθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια από την ΑΑΔΕ, θα αποστέλλονται τα στοιχεία ΑΦΜ δικαιούχου, ΑΦΜ που εκδίδεται ο λογαριασμός, ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή, ο αριθμός παροχής ρεύματος κύριας κατοικίας και το ύψος της επιδότησης που δικαιούται στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να τα κοινοποιήσει στους προμηθευτές και να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης.

Η έκπτωση θα εφαρμοστεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν στην περίοδο 1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024. Το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης για κάθε μήνα θα ανέλθει σε 60 ευρώ επί τις βαθμοημέρες του κάθε οικισμού (είναι το ίδιο σύστημα με το «κλασικό» επίδομα θέρμανσης). Έτσι, λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του 1), το υπολογιζόμενο ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και αντιστοίχως τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση κατ’ ανώτατο όριο. Με βάση τα παραπάνω, το εύρος της τρίμηνης ενίσχυσης κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 120 εκ ευρώ.

Για να πάρει κάποιος δικαιούχος την έκπτωση- επιδότηση, θα πρέπει να καταχωρεί στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος. Για την καταχώριση των στοιχείων του λογαριασμού υποβάλλεται ο αριθμός του λογαριασμού ρεύματος, το συνολικό ποσό/αξία του λογαριασμού, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και η επωνυμία του προμηθευτή, το ΑΦΜ του δικαιούχου στο οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός, ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στο λογαριασμό και πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό παροχής κύριας κατοικίας που δηλώθηκε κατά την αίτηση και η περίοδος κατανάλωσης που αφορά ο λογαριασμός ρεύματος.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει, έως και 15 Σεπτεμβρίου 2024, τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί για την παροχή του και αφορούν σε κατανάλωση της περιόδου ενίσχυσης.

Σχετικά Άρθρα