Όρμπαν: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήξεραν ότι θα έφευγε από την αίθουσα – Οι ρόλοι Σολτς-Μακρόν

 Όρμπαν: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήξεραν ότι θα έφευγε από την αίθουσα – Οι ρόλοι Σολτς-Μακρόν

Το διάλειμμα για καφέ που έσωσε την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. είχε προγραμματιστεί από την αρχή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρέκαμψαν με επιτυχία την αντίσταση του Βίκτορ Όρμπαν σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν, δήλωσε ότι η ιδέα πίσω από τη δραματική έξοδο του Ούγγρου πρωθυπουργού από την αίθουσα των ηγετών ήταν μια συλλογική προσπάθεια.

Κατά την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, όπως αναφέρει το Politico σε σχετικό δημοσίευμά του, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συντόνισαν μια πολύπλευρη διπλωματική προσπάθεια για να κάνουν τον Βίκτορ Όρμπαν να υποχωρήσει στην απειλή του για βέτο. Σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες της Ε.Ε., ο Εμάνουελ Μακρόν πείστηκε από τους συναδέλφους του ηγέτες να συμφωνήσει προκειμένου να ηγηθεί της επίθεσης γοητείας προς τον Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Εμάνουελ Μακρόν συναντήθηκε με τον Βίκτορ Όρμπαν για ένα ιδιωτικό δείπνο στο Παρίσι, την περασμένη εβδομάδα, και στη συνέχεια, την Πέμπτη (14/12), ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε πρωινό με αρκετούς ηγέτες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων ο Εμάνουελ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, καθώς και ένα ξεχωριστό διμερές γεύμα – σύμφωνα με πληροφορίες – με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι.

Η στιγμιαία αποχώρηση του Βίκτορ Όρμπαν

«Στο τέλος, καταφέραμε να προτείνουμε μια λύση», δήλωσε ο Εμάνουελ Μακρόν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ηγέτες πήραν την ιδέα από τον ίδιο τον Βίκτορ Όρμπαν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα «Le Point», την περασμένη εβδομάδα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει ότι δεν θα χρησιμοποιούσε το βέτο του για να εμποδίσει μια απόφαση για τη διεύρυνση της Ουκρανίας. «Από νομική άποψη, δεν πρόκειται ακριβώς για βέτο, ας πούμε ότι δεν συμβάλλω στη λήψη μιας απόφασης που θεωρώ κακή», είχε πει τότε.

Το μήνυμα του Βίκτορ Όρμπαν δεν έπεσε στο κενό, δήλωσε ο Εμάνουελ Μακρόν και εξήγησε το εξής: «[Ο Όρμπαν] είπε ακριβώς αυτό που είπαμε και εμείς, δεν υπήρξε καμία έκπληξη». Αποχωρώντας στιγμιαία από την αίθουσα, ο Βίκτορ Όρμπαν επέτρεψε στους υπόλοιπους 26 ηγέτες να λάβουν την ιστορική απόφαση να αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία. Επειδή μια τέτοια κίνηση απαιτεί ομόφωνη στήριξη, δεν θα ήταν δυνατή με την παρουσία του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Η συμβολή του Όλαφ Σολτς στο σχέδιο

Αυτή η εξαιρετικά ασυνήθιστη μέθοδος αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, σε έναν θεσμό όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου οι Σύνοδοι Κορυφής οδηγούνται τακτικά σε αδιέξοδο λόγω της ανάγκης λήψης ομόφωνης απόφασης μεταξύ ηγετών, των οποίων τα συμφέροντα είναι ενίοτε αντίθετα. Έφερε, επίσης, μια πολυπόθητη αχτίδα ελπίδας στην Ουκρανία, σε μια εποχή που η υποστήριξη προς το Κίεβο φαίνεται να μειώνεται μεταξύ των δυτικών συμμάχων του και οι στρατιωτικές του δυνάμεις παραμένουν στάσιμες στο πεδίο της μάχης.

Πριν από τις δηλώσεις του Εμάνουελ Μακρόν, ο Όλαφ Σολτς είχε εξηγήσει ότι αρκετοί ηγέτες είχαν εμπλακεί στην κατάρτιση της αποχώρησης του Βίκτορ Όρμπαν, προσθέτοντας ότι ήταν αυτός που παρουσίασε την ιδέα στον Ούγγρο ηγέτη. «Ήταν το σχέδιό μου ότι έπρεπε να καταφέρουμε να πάρουμε μια τέτοια απόφαση», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.

«Στο πνεύμα της φιλοενωσιακής συμπεριφοράς, πρότεινα στον Ούγγρο πρωθυπουργό να καταστήσουμε δυνατό να λάβουμε αυτή την απόφαση εν τη απουσία του», πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος, εξηγώντας ότι ο Βίκτορ Όρμπαν χρειάστηκε στη συνέχεια κάποιο χρόνο για να εξετάσει την πρόταση πριν αποδεχθεί την προσφορά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι πρόθυμοι να το ξανακάνουν.

«Τις περισσότερες φορές θα πρέπει να καταλήγουμε σε μια απόφαση από κοινού», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, τονίζοντας: «Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνεις κάθε φορά».

Σχετικά Άρθρα