Χρυσοχοΐδης: Εντός της επόμενης 5ετίας το ΕΣΥ θα είναι πρότυπο για άλλες χώρες της ΕΕ

 Χρυσοχοΐδης: Εντός της επόμενης 5ετίας το ΕΣΥ θα είναι πρότυπο για άλλες χώρες της ΕΕ

Το όραμά του για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρουσίασε στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπογραμμίζοντας ότι την επόμενη 5ετία θα αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες και θα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των δημοσίων συστημάτων υγείας των κρατών της Ευρώπης. «Δεσμευόμαστε ότι θα οικοδομήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που μας αξίζει και μας κάνει υπερήφανους», είπε στην ομιλία του επί του νέου κρατικού προϋπολογισμού και προανήγγειλε ότι «σε λίγες ημέρες ξεκινάει η αναδιάρθρωση των νοσοκομείων της χώρας, αρχίζοντας από την ανάδειξη νέων διοικήσεων με άξια στελέχη που θα πάνε τα νοσοκομεία της χώρας στη νέα μετά covid εποχή που είναι τόσο διαφορετική ως προς τις ανάγκες φροντίδας Υγείας».

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός για την υγεία είναι αυξημένος κατά 897 εκατ. ευρώ και παρουσίασε στους τέσσερις στόχους που έχει θέσει και οι οποίοι αφορούν στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, στη θεραπεία των ανισοτήτων στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, την προαγωγή της παραγωγικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και τη συμβολή του ΕΣΥ στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

«Προχωρούμε άμεσα σε αναγκαίες δράσεις, πολιτικές και αλλαγές στο ΕΣΥ με τις οποίες: Διορθώνουμε άμεσα τις αδυναμίες του συστήματος. Υλοποιούμε άμεσα τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε υποσχεθεί. Προσανατολίζουμε το ΕΣΥ στο μέλλον», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Και πρόσθεσε: « Το όραμα μας είναι συγκεκριμένο και μετρήσιμο: μέσα στην επόμενη 5ετία το ΕΣΥ να είναι στην πρώτη δεκάδα των δημόσιων συστημάτων υγείας της ΕΕ και να είναι πρότυπο για άλλες χώρες. Έτσι θα μειώσουμε δραστικά και τις ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών για την υγεία».

Αναφερόμενος στις προσλήψεις στο ΕΣΥ επεσήμανε πως σταδιακά θα πιάσουν δουλειά 4.386 νοσηλευτές για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας, ενώ προκηρύσσονται 1.710 θέσεις για νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκ των οποίων 225 διασώστες του ΕΚΑΒ. Επίσης, προσλαμβάνονται σταδιακά, 729 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων ενώ επαναπροκηρύχθηκαν 206 θέσεις που κηρύχθηκαν άγονες.

Σε ότι αφορά στις ελλείψεις φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «αντιμετωπίζουμε με επιμονή, συνέπεια και διαρκή παρακολούθηση το φαινόμενο που απασχολεί όλη την Ευρώπη λόγω έλλειψης πρώτων υλών μετά την πανδημία».

Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι σε καλή κατάσταση σήμερα, πολύ πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και στη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης και ενημέρωσης των πολιτών για την επάρκεια των κρίσιμων φαρμάκων στη χώρα. «Ο μηχανισμός αυτός θα φτάσει πολύ σύντομα μέσα από ψηφιακή εφαρμογή στο κινητό του πολίτη για ενημέρωση του. Και δρομολογούμε την αποστολή φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ, μετά πάλι από σχετική ρύθμιση, στα σπίτια των ασθενών για την αποφυγή ταλαιπωρίας δεκάδων χιλιάδων πασχόντων συμπολιτών μας», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα