Καιρίδης: Δεν αλλάζουμε μεταναστευτική πολιτική – Κινδυνεύουν να μην μαζευτούν οι ελιές και να χάσουμε 1,5 δις

 Καιρίδης: Δεν αλλάζουμε μεταναστευτική πολιτική – Κινδυνεύουν να μην μαζευτούν οι ελιές και να χάσουμε 1,5 δις

Εξηγήσεις για την ρύθμιση που χορηγεί άδειες παραμονής για εργασία σε λαθρομετανάστες και η οποία έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έδωσε στην Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης. «Οφείλουμε χωρίς ιδεοληψίες και κραυγές να δίνουμε λύσεις» είπε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα αποσύρει την τροπολογία και πως η Ελλάδα δεν αλλάζει μεταναστευτική πολιτική.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αδωνις Γεωργιάδη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Ένας άνθρωπος που έχει συγκεκριμένες και αυστηρές απόψεις αλλά ταυτόχρονα βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι ιδεοληψίες και λαϊκισμούς, όχι στα λόγια τα εύκολα και τα μεγάλα» είπε σε άλλο σημείο απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αναδεικνύουν την αναστάτωση που προκάλεσε στο εσωκομματικό της ΝΔ η ρύθμιση.

Επιχειρώντας παράλληλα να καταρρίψει την κριτική περί νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών ο Δημήτρης Καιρίδης είπε: «Κάνετε λάθος και επιμένετε να λαϊκίσετε και να ψεύδεστε. Η τροπολογία αφορά κυρίως νόμιμα εισελθόντες. Ανθρώπους που ήρθαν νόμιμα. Αλβανούς που ήρθαν εδώ και εργάστηκαν και για κάποιο λόγο έληξε η άδεια τους και δεν ανανεώθηκε. Η συντριπτική πλειοψηφία που ήρθαν παράνομα φεύγει από την Ελλάδα. Θα παρουσιάσουμε τα στοιχεία που δείχνουν πως ήρθαν 65 χιλ και την ίδια ώρα 110 χιλ πήραν προσφυγικά διαβατήρια και έφυγαν. Λέγονται πάρα πολλά για το μεταναστευτικό, έχουν χτιστεί καριέρες στο ζήτημα και χτίζονται καριέρες σήμερα στην Ευρώπη».

Ο κ. Καιρίδης σημείωσε αρχικά πως «υπάρχει και το στοιχείο της νόμιμης μετανάστευσης που μπορεί να γίνει λελογισμένα με όρους και κανόνες σύμφωνα με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας που μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης. Αν δεν τον αξιοποιήσουμε κινδυνεύουμε να ρίξουμε ρυθμούς στην ανάπτυξη και οικονομία μας» για να προσθέσει ότι αρκετοί βουλευτές επαρχίας του έχουν μεταφέρει την αγωνία τους για τις τεράστιες ελλείψεις εργατών γης.

«Στην Ιεράπετρα είναι τα μισά θερμοκήπια της χώρας και στην Ηλεία και στην Μεσσηνία. Κάθε θερμοκήπιο χρειάζεται έναν εργαζόμενο ανά στρέμμα. Στην Ιεράπετρα απαιτούνται 30 χιλιάδες εργάτες. Άλλοι λένε ότι κινδυνεύουν να μην μαζευτούν οι ελιές και να χάσουμε 1 – 1,5 δις ευρώ από την συνολική αξία ελαιολάδου 3 δις ευρώ» είπε.

Αναφορικά με την τροπολογία είπε: «Να σας ξεκαθαρίσω ότι η χώρα δεν αλλάζει μεταναστευτική πολιτική. Η χώρα έχει αυστηρή πολιτική στην παράνομη μετανάστευση και είναι υπέρ των λελογισμένων οδών μετανάστευσης. Τα εξηγήσαμε και στις προγραμματικές δηλώσεις και πήραμε την εντολή από την εθνική αντιπροσωπεία ενώ εγώ πήρα εντολή από τον πρωθυπουργό. Οι δύο πυλώνες της πολιτικής μας είναι: όχι στο παράνομο ναι στο λελογισμένο και νόμιμο.

Για να υπάρξει η πάταξη του παρανόμου πρέπει να υπάρξουν νόμιμοι δίοδοι λελογισμένες μετανάστευσης με όρους και κανόνες και σε αυτή τη διπλή λογική πατάει η ρύθμιση που φέραμε».

«Είναι αναληθές και αστείο μια κυβέρνηση που έχει τόσο κατηγορηθεί από κάποιους εκ του πονηρού για pushbacks να κατηγορείται ότι χαλαρώνει και ανοίγει σύνορα. Έχουμε δώσει μάχη απέναντι σε κακόπιστους ιδίως μετά την προσπάθεια εργαλειοποίησης του περιστατικού της Πύλου για να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να μην έχει φυλασσόμενα σύνορα. Μη φυλασσόμενα σύνορα είναι μη σύνορα. Τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται για να είναι σύνορα. Δεν είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε λαθροδιακινητές. Είμαστε εδώ για να τους εμποδίσουμε».

Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι η ρύθμιση δεν φέρνει νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών αλλά δίνει δικαίωμα εργασίας. «Δεν δίνει κανένα άλλο δικαίωμα πέραν της εργασίας. Δεν δίνει δικαίωμα επανένωσης οικογενειών ή ιθαγένειας. Δεν αφορά νεοεισερχόμενους αλλά όσους ήρθαν πριν το 2021 και μόνο εάν έχουν συμβόλαιο εργασίας. Αξιοποιούμε ρύθμιση που υπάρχει από το 2005 και επανενεργοποιήθηκε το 2014.

Η ρύθμιση αφορά περίπου 30 χιλ ανθρώπους. Δεν αφορά ανθρώπους που έρχονται παράνομα στην Ελλάδα. Οι παράνομοι έχουν στόχο την Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη. Αφορά ανθρώπους που βρέθηκαν νόμιμα στην Ελλάδα και δεν κατάφεραν να ανανεώσουν την άδεια διαμονής για κάποιους λόγους. Είναι κυρίως αλβανικής καταγωγής, Γεωργιανής και Φιλιππινέζικης. Θα εξηγήσουμε τα πάντα στους πάντες κυρίως στους καλόπιστους».

Σχετικά Άρθρα