Γάζα: Δεκάδες νεκροί από νέες ισραηλινές επιδρομές – Συνομιλίες στο Κατάρ για εκεχειρία

 Γάζα: Δεκάδες νεκροί από νέες ισραηλινές επιδρομές – Συνομιλίες στο Κατάρ για εκεχειρία

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα μετά τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ, σήμερα, Σάββατο (16/12), όπως μετέδωσαν παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, παρά την προτροπή των ΗΠΑ στο Ισραήλ να μειώσει την ένταση της στρατιωτικής του εκστρατείας και να επικεντρωθεί σε “επιχειρήσεις ακριβείας” κατά των ηγετών της Χαμάς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιδρομές που έπληξαν σπίτια στην Παλιά Οδό Γάζας στην Τζαμπάλια. Όπως αναφέρεται, μεγάλος αριθμός πολιτών βρίσκεται παγιδευμένος στα συντρίμμια.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, ότι τα αεροσκάφη του στοχοθέτησαν κτίριο στην εν λόγω περιοχή, αφού δέχθηκαν πυρά και ταυτοποιήθηκε αριθμός μαχητών της Χαμάς στην οροφή του. Προς το παρόν, όμως, δεν έχει διευκρινιστεί αν το κτίριο αυτό ήταν ένα από αυτά που μετέδωσε το WAFA ότι επλήγησαν.

Ο ισραηλινός στρατός σημείωσε ακόμη ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν μαχητές που είχαν οχυρωθεί σε δύο σχολεία στην πόλη της Γάζας και έκαναν επιδρομή σε διαμερίσματα στην Χαν Γιούνις, όπου ήταν αποθηκευμένα όπλα, και ότι βρήκαν μια, σύμφωνα με τον στρατό, υπόγεια υποδομή που χρησιμοποιούσε η Χαμάς.

Το Reuters δεν κατέστη δυνατό να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες αυτές.

Οι ΗΠΑ επικρίνουν τη στάση του Ισραήλ

Εν μέσω έντονων χερσαίων μαχών στον μικρό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας και των προειδοποιήσεων οργανώσεων αρωγής για ανθρωπιστική καταστροφή, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, λόγω των αεροπορικών βομβαρδισμών του “αδιακρίτως” με θύματα Παλαιστίνιους πολίτες.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, που επισκέφθηκε το Ισραήλ την Πέμπτη και την Παρασκευή (14-15/12), μετέφερε μήνυμα στο Ισραήλ να μειώσει την ένταση της ευρείας στρατιωτικής εκστρατείας και να περάσει σε επιχειρήσεις με στόχευση ακριβείας κατά των ηγετών της Χαμάς, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του Σάλιβαν, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν δημοσίως ότι θα συνεχίσουν τον πόλεμο έως ότου επιτύχουν τον στόχο τους που είναι η εξάλειψη της Χαμάς, κάτι το οποίο μπορεί να πάρει μήνες. Η Ουάσινγκτον άφησε να υπονοηθεί διαφωνία με το Ισραήλ σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μειωθεί η ένταση του πολέμου, με τον Σάλιβαν να δηλώνει ότι το χρονοδιάγραμμα αποτέλεσε αντικείμενο “εντατικών συζητήσεων” μεταξύ των συμμάχων.

Μετά την αποχώρηση του Σάλιβαν, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει το μεθοριακό πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ, την κύρια οδική διάβαση που οδηγεί στη Γάζα, για να μεταφερθεί βοήθεια για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, επιτρέποντας τη διέλευση 200 φορτηγών τη μέρα, δηλαδή τον διπλάσιο αριθμό από αυτόν που μπορεί να διέλθει από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα.

Οργανώσεις αρωγής, που προειδοποιούν για τον κίνδυνο μαζικού λιμού και ασθενειών, ζητούν από καιρό να επιταχύνει το Ισραήλ την παράδοση βοήθειας, επιτρέποντας την είσοδό της απευθείας από το Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Γάζας.

Παράλληλα, κάτοικοι της Γάζας ανέφεραν τη χτεσινή ως άλλη μια νύχτα έντονων μαχών και βομβαρδισμών σε όλον τον παλαιστινιακό θύλακα, συμπεριλαμβανομένων των Σεϊτζάια, Σέιχ Ράντουαν, Ζεϊτούν, Τούφαχ και Μπέιτ Χανούν στο βόρειο τμήμα, και στο κέντρο και τα βόρεια περίχωρα της βασικής πόλης στο νότιο τμήμα του, την Χαν Γιούνις.

“Η Λωρίδα της Γάζας μετατράπηκε σε πύρινη σφαίρα στη διάρκεια της νύχτας, ακούγαμε εκρήξεις και πυροβολισμούς από όλες τις μεριές“, δήλωσε ο 45χρονος Άχμεντ, ηλεκτρολόγος και πατέρας έξι παιδιών, μιλώντας στο Reuters από καταφύγιο στο κεντρικό τμήμα της Γάζας. “Μπορούν να καταστρέφουν σπίτια και δρόμους και να σκοτώνουν πολίτες από τον αέρα ή με βομβαρδισμούς τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, αλλά όταν έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με την αντίσταση, χάνουν”, σύμφωνα με τον ίδιο.

Συνομιλίες στο Κατάρ για εκεχειρία

Μετά το τραγικό περιστατικό, με τον “κατά λάθος” θάνατο τριών ισραηλινών ομήρων στη Γάζα, που πυροδότησε την οργή των ισραηλινών πολιτών, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε στο Κατάρ ανώτατο στέλεχος της Μοσάντ για να διαπραγματευτεί παύση πυρός για την απελευθέρωση ομήρων.

“Το Κατάρ επιβεβαίωσε τις συνεχιζόμενες διπλωματικές του προσπάθειες για ανανέωση της ανθρωπιστικής παύσης και εξέφρασε την ελπίδα να αξιοποιήσει την πρόοδο που σημειώθηκε για την επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης συμφωνίας που θα τερμάτιζε τον πόλεμο, θα σταματήσει την αιματοχυσία των παλαιστίνιων αδελφών μας και θα οδηγήσει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις και την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας που αποφέρει μια συνολική, μόνιμη και δίκαιη ειρήνη σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα και την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Σχετικά Άρθρα