Επίδομα ανεργίας: Νέα θύελλα με Τσακλόγλου – Σφοδρές αντιδράσεις για το άρθρο 152 που κόβει 50% τα μετρητά

 Επίδομα ανεργίας: Νέα θύελλα με Τσακλόγλου – Σφοδρές αντιδράσεις για το άρθρο 152 που κόβει 50% τα μετρητά

Το επίμαχο άρθρο 152 στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει: «Τα επιδόματα, βοηθήματα, ενισχύσεις και κάθε είδους παροχές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) καταβάλλονται σε λογαριασμούς των δικαιούχων που κινούνται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικής προπληρωμένης κάρτας, υπό τις οριζόμενες εξαιρέσεις».

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 50% του ποσού της ενίσχυσης ή του επιδόματος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρονικές πληρωμές και αγορές, ενώ για το υπόλοιπο ποσό παρέχεται η δυνατότητα ανάληψης μετρητών.

Έτσι επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι το μηνιαίο ποσό του επιδόματος ανεργίας των 479 ευρώ περιορίζεται στο μισό (239,5) όσον αφορά τα χρήματα που θα μπορεί να πάρει στο χέρι ο άνεργος, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα έχει πιστωθεί στην προπληρωμένη κάρτα και θα εξαργυρώνεται αποκλειστικά για αγορές και πληρωμή λογαριασμών.

Το ζήτημα προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Επιτροπή της Βουλής καθώς οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, καταλόγισαν στον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Τσακλόγλου ότι με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο το επίδομα ανεργίας χάνει τον ανταποδοτικό του χαρακτήρα.

Και αυτό επειδή όπως επισημαίνουν το μισό του επιδόματος δεν θα καταβάλλεται σε χρήμα, αλλά ο δικαιούχος θα το λαμβάνει μέσω προπληρωμένης κάρτας που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ακόμα ένα pass για τα σούπερ μάρκετ ή για την πληρωμή λογαριασμών του (π.χ., λογαριασμούς ενέργειας κ.λπ).

Σχετικά Άρθρα