Έρχονται αλλαγές στη θητεία – Δένδιας: Χρειάζεται τεράστια αναβάθμιση της εφεδρείας

 Έρχονται αλλαγές στη θητεία – Δένδιας: Χρειάζεται τεράστια αναβάθμιση της εφεδρείας

Ουσιαστικές αλλαγές στη θητεία όσων παρουσιάζονται στον στρατό, με την κατάθεση νομοσχεδίου με τίτλο «ΘΗΤΕΙΑ-ΕΥΚΑΙΡΙΑ», καθώς και ένα σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τη δυνατότητα διοργάνωσης διδακτορικών σπουδών από τα ανώτατα εκπαιδευτικό ιδρύματα των Ενόπλων Δυνάμεων, προανήγγειλε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2024, ο Νίκος Δένδιας έδωσε έμφαση στην αναβάθμιση της εφεδρείας, σημειώνοντας και για τις θητείες μεταξύ άλλων ότι «έχει επιλεγεί το πρότυπο της Φιλανδίας για ένα βασικό λόγο, ότι συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και θεωρούμε ότι προσομοιάζει περισσότερο το σύστημα της σε σχέση με αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε».

«Χρειάζεται τεράστια αναβάθμιση της εφεδρείας. Πρέπει να μπορούμε να διατηρούμε τη δυνατότητα τουλάχιστον, στήριξης του οικοδομήματος των Ενόπλων Δυνάμεων. Να είμαστε ειλικρινείς δεν είμαστε πολλοί εμείς οι Έλληνες. Χρειαζόμαστε μια πραγματική, ζωντανή εκπαιδευόμενη εφεδρεία», επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας.

Έπειτα, ο ΥΕΘΑ μίλησε για τα εξοπλιστικά προγράμματα που τρέχουν λέγοντας ότι είχε την τιμή να παραλάβει την φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» κλάσης FDI-HN, τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και F-16 Viper, με τον ίδιο να υπογραμμίζει αφενός ότι όλα αυτά έχουν κόστος 2,57 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό και αφετέρου ότι «η δημιουργία αμυντικού οικοσυστήματος είναι απολύτως αναγκαία και γι’ αυτό στηρίζουμε παρεμβάσεις στα πρότυπα χωρών με εμπειρία».

Πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών για το προσωπικό των ΕΔ στα νησιά

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε και για το πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά λέγοντας ότι: «Η βελτίωση συνθηκών διαβίωσης πρέπει να είναι προτεραιότητα και εστιάζουμε στις στεγαστικές ανάγκες που προκύπτουν από τις μετακινήσεις των στελεχών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κατασκευής 1400 κατοικιών και πρόσθεσε ότι ελπίζει να έρθει σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση για να χρηματοδοτηθούν σύντομα 500 κατοικίες σε 13 νησιά, όπου τα νοίκια είναι πανάκριβα.

Επίσης, διευκρίνισε ότι το 15% των κατοικιών θα δοθούν για κάλυψη άλλων αναγκών σε δασκάλους και γιατρούς και ότι το πρώτο κομμάτι του συγκεκριμένου προγράμματος μπορεί να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026.

Η επίσκεψη Ερντογάν και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Χαρακτήρισε θετική την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, όπως είπε «δεν εφησυχάζουμε», τονίζοντας ότι «πραγματική αλλαγή σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να έχει δομικές λύσεις»

«Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν είναι έμμεσος τρόπος διαπραγμάτευσης με την γειτονική μας χώρα. Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αντιμετωπίζονται σε ένα στενό πλαίσιο λίστας συμφωνημένων μέτρων, στο παρελθόν».

Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας στη Βουλή, διαβεβαιώνοντας ότι «είναι απολύτως στη διάθεση των κομμάτων να τα ενημερώσει πλήρως θεσμικά, όχι όμως σε δημόσια συνεδρίαση αλλά κεκλεισμένων των θυρών», διευκρινίζοντας πάντως ότι, «δεν θα εκπλαγείτε με αυτά που θα σας πω κατ’ ιδίαν, δεν υπάρχει κάτι τόσο σημαντικό».

«Όλοι μαζί συμμεριζόμαστε την πίστη στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας, της δυνατότητας επίλυσης των διαφορών, των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.

Ειδικότερα ανέφερε ότι «νομίζω όλοι πιστεύουμε, μια πραγματική αλλαγή σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οφείλει να έχει δομικές λύσεις στο απαράδεκτο casus belli, στο ανύπαρκτο τουρκολιβυκό μνημόνιο, στην Οθωμανική θεωρία της γαλάζιας πατρίδας, το κυπριακό δεν μπορεί να παραμένει άλυτο και βέβαια εν υφίσταται τουρκική μειονότητα στη Θράκη».

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι σοβαρή και αξιόπιστη, να εκπέμπει μήνυμα ειρήνης, σταθερότητας, σταθερά, ηχηρά, πρέπει να εκπέμπει μήνυμα προστασίας της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και αυτό δεν συνιστά ευχέρεια ή επιλογή μιας οποιασδήποτε κυβέρνησης, είναι συνταγματική υποχρέωση και καθήκον όλων μας έναντι της χώρας της ιστορίας μας των προηγούμενων και επερχόμενων γενεών», πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.

Αμυντικές δαπάνες

Ο υπουργός Άμυνας, χαρακτήρισε επίσης «εν μέρει θετική την διαφαινόμενη κατανόηση της ΕΕ για το θέμα των αμυντικών δαπανών», σημειώνοντας ωστόσο ότι «πρέπει και εμείς να προτεραιοποιήσουμε απολύτως τα εξοπλιστικά μας προγράμματα».

«Όλοι ξέρουμε ότι η θωράκιση της χώρας με σύγχρονα μέσα κοστίζει, και αυτό το κόστος καταβάλλεται από το υστέρημα των συμπολιτών μας. Είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι κάθε ευρώ του Έλληνας φορολογούμενου θα δαπανάται μόνο εφόσον είναι αναγκαίο και μόνο εφόσον εντάσσεται σε μια εθνική στρατηγική. Και αυτή η εθνική στρατηγική πρέπει να είναι προϊόν εθνικής συναίνεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας, έκανε λόγο για ανάγκη «εθνικής στρατηγικής, και εκπαιδευτικής αναβάθμισης των δυνατοτήτων των σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων» και ανέφερε ότι «ολοκληρώνουμε ένα σχέδιο νόμου θα τεθεί στη κρίση σας τις προσεχείς μέρες για την δυνατότητα διοργάνωσης διδακτορικών σπουδών από τα ανώτατα εκπαιδευτικό ιδρύματα των Ενόπλων Δυνάμεων, την απλοποίηση της ίδρυσης προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, τη δυνατότητα συμμετοχής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ερευνητικά προγράμματα. Όλα αυτά θα βοηθήσουν την εύρεση λύσεων για τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Ακόμα, ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε, πως «σε ότι αφορά το σύστημα αμυντικών συστημάτων δεν υπάρχει καμία πρόθεση να κλείσουμε τις ελληνικές μονάδες παραγωγής της χώρας μας».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε όμως, και πρέπει όλοι μαζί να το κάνουμε γιατί το πρόβλημα υπερβαίνει κατά πολύ τη θητεία μιας κυβέρνησης και η επίλυση του απαιτεί κατά πολύ περισσότερο τη βούληση μιας κυβέρνησης, οφείλουμε να εξετάσουμε τις χρόνιες παθογένειες, να αναζητήσουμε και να βρούμε λύσεις για την βιώσιμη λειτουργία της ΕΑΒ και της ΕΑΣ, μέσα από συναινέσεις. Γιατί η χώρα τα έχει ανάγκη, τα χρειάζεται τα ελληνικά αμυντικά συστήματα», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και onalert.gr

Σχετικά Άρθρα