Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ αρχίζει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας – Αντίθετος ο Όρμπαν

 Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ αρχίζει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας – Αντίθετος ο Όρμπαν

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Την αιφνιδιαστική ανακοίνωση έκανε στα social media ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Καθεστώς υποψηφιότητας, ανακοίνωσε ο κ. Μισέλ, χορηγήθηκε από το Συμβούλιο στη Γεωργία, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα ξεκινήσουν όταν επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ.

Στην ανάρτησή του ο Σαρλ Μισέλ έγραψε:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χορήγησε καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία. Η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης και έχει καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

Ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας».

Όρμπαν: Δεν υπογραφεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δεν έλαβε μέρος στην σημερινή ψηφοφορία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Σε βίντεο που ανάρτησε ο Ούγγρος διευκρινίζει ότι απείχε από την ψηφοφορία διότι ότι είναι μια κακή απόφαση των Βρυξελλών και η Ουγγαρία δεν θέλει να φέρει μέρος της ευθύνης» για αυτήν την «παράλογη» απόφαση των υπόλοιπων 26 χωρών.

«Η Ουγγαρία δεν αλλάζει τη θέση της», είπε, προσθέτοντας ότι τα άλλα 26 κράτη μέλη επέμειναν να κάνουν το βήμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Κίεβο και ως εκ τούτου η Ουγγαρία έλαβε απόφαση ότι οι 26 μπορούν να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο, ενώ η Ουγγαρία μένει μακριά από την απόφαση, αιτιολογώντας γιατί την ώρα της ψηφοφορίας ο ίδιος αποχώρησε από την αίθουσα.

Σχετικά Άρθρα