Καϊλή: Αγόρασα σπίτι με μισθούς και δάνειο – Η απάντηση της σε γαλλικό δημοσίευμα

 Καϊλή: Αγόρασα σπίτι με μισθούς και δάνειο – Η απάντηση της σε γαλλικό δημοσίευμα

Υπό τον τίτλο «Έχω πολλά χρήματα, αλλά δεν ξέρω τι να τα κάνω»: Ένα διαμέρισμα που αγοράστηκε με μετρητά στην καρδιά του Qatargate” και με υπογραφή του Yann Philippin, η γαλλική ενημερωτική ιστοσελίδα Mediapart επανέρχεται, στη συνδρομητική της έκδοση, με “νέες αποκαλύψεις”, όπως υποστηρίζει, σχετικά με την υπόθεση Qatargate σε συνεργασία –όπως αναφέρει– με το δημοσιογραφικό δίκτυο European Investigative Collaborations (EIC), στη βάση “εμπιστευτικών εγγράφων”, στα οποία είχε πρόσβαση και η βελγική εφημερίδα Le Soir.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 Θανάσης Τσίτσας, το σχετικό ερευνητικό ρεπορτάζ επικεντρώνει στην αγορά διαμερίσματος, το οποίο κατέχουν εξ ημισείας η ευρωβουλευτής και ο σύντροφός της, με συμβόλαιο αγοράς έναντι 650.000 ευρώ που υπογράφηκε στις 13 Οκτωβρίου 2022, ενάμιση μήνα πριν από την έναρξη του σκανδάλου «Qatargate» και τις εις βάρος τους κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, οι Βέλγοι αστυνομικοί από το Κεντρικό Γραφείο για την Καταστολή της Διαφθοράς υποπτεύονται σήμερα ότι ο Francesco Giorgi είχε εκμεταλλευτεί την αγορά του διώροφου διαμερίσματος για να ξεπλύνει μέρος των μετρητών που έλαβε από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία, με αντάλλαγμα επιχειρήσεις επιρροής και διαφθοράς εντός των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Το δημοσίευμα εξιστορεί τη διαδικασία αγοραπωλησίας, και καταλήγοντας σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η ευρωβουλευτής και ο σύντροφός της δεν έχουν ανακριθεί ακόμη για αυτή την ενέργεια από αστυνομικούς του Κεντρικού Γραφείου για την Καταστολή της Διαφθοράς . «Δεν υποβλήθηκα σε ακρόαση για αυτό το θέμα, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω», μας απάντησε η ίδια η Εύα Καϊλή. Αντίστοιχα σε ερώτηση του EIC, ο δικηγόρος του Francesco Giorgi δεν απάντησε. Ερωτηθείσα πολλές φορές από το EIC, η κυρία που πούλησε το εν λόγω διαμέρισμα αρνήθηκε και αυτή να απαντήσει.

Η απάντηση της Καϊλή

Απάντηση προς το γαλλικό δημοσίευμα  έδωσε η Εύα Καϊλή, εκδίδοντας δια των συνηγόρων υπεράσπισής της, Σβεν Μαρί, Κριστόφ Μαρσάν και Μιχάλη Δημητρακόπουλου, αναλυτικό δελτίο Τύπου.

Η ευρωβουλευτής στο κείμενό της σημειώνει ότι το αντίτιμο αγοράς του ακινήτου προήλθε από τους μισθούς δικούς της και του συζύγου της και από δάνειο. Επιπλέον ισχυρίζεται ότι ο Παντσέρι καταναγκάστηκε να την κατηγορήσει προς αθώωση άλλης ευρωβουλευτή, ότι στο σπίτι της ο Παντσέρι αποθήκευε προσωρινά τα παράνομα χρήματά του και ότι ως ευρωβουλευτής, εφήρμοζε απέναντι στο Κατάρ την ίδια πολιτική με κάθε άλλο παράγοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναλυτικά το δελτίο της αναφέρει:

«Πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα που η Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής, ενεπλάκη στην δίνη μίας πολιτικοδικαστικής περιπέτειας, που βαπτίστηκε από μέσα ενημέρωσης ως Qatargate. Μέσα σε αυτό το διάστημα κορυφαία μέσα ενημέρωσης ανέδειξαν μέσα από την δικογραφία τα εξής:

1) Το επίσημο πόρισμα της έρευνας των μυστικών υπηρεσιών του Βελγίου ενέπλεκε στην υπόθεση γνωστή Βελγίδα ευρωβουλευτή, στενή συνεργάτιδα του Παντσέρι.

2) Στην αρχική του κατάθεση στις αρχές ο Παντσέρι ανέφερε ως εμπλεκόμενη επίσης την ίδια Βελγίδα ευρωβουλευτή και, όπως προκύπτει από έγγραφο της δικογραφίας, κατόπιν πιέσεων και απειλών να διωχθούν η γυναίκα και η κόρη του, ο Παντσέρι ενέπλεξε την Εύα Καϊλή, “ξεχνώντας” την Βελγίδα ευρωβουλευτή

3) Οι διάλογοι –στην οικία– του Παντσέρι με τον Τζιόρτζι, που κατέγραψε η αστυνομία, αποδεικνύουν ότι ο Παντσέρι αποθήκευε προσωρινά, μέχρι να τα παραλαμβάνει ο ίδιος, μέρος των χρημάτων του και στην κατοικία στην οποία διέμεναν η Καϊλή με τον Τζιόρτζι. Συμπερασματικά, από τις νόμιμες ηχογραφήσεις αποδεικνύεται ότι τα χρήματα ανήκαν στον Παντσέρι. Ενισχυτικό αυτού του στοιχείου είναι ότι δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα της Εύας Καϊλή στα κατασχεθέντα χρήματα.

4) Από e-mail προκύπτει ότι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Προέδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τότε αντιπρόεδρος Εύα Καϊλή λάμβανε κατευθύνσεις και εφάρμοζε την επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το Κατάρ και άλλες χώρες, στο πλαίσιο της ευρωκοινοβουλευτικής διπλωματίας. Συνιστά σκόπιμη παραπληροφόρηση το ότι η Εύα Καϊλή είχε προσωπική ατζέντα όσον αφορά το Κατάρ.

5) Παραιτήθηκε ο ανακριτής της υπόθεσης Μισέλ Κλάιζ, όταν ο Τύπος αποκάλυψε ότι ο γιος του με το γιο της άνω Βελγίδας ευρωβουλευτού έχουν κοινή εταιρία εμπορίας κάνναβης.

6) Σκιές αμφιβολίας κατακλύζουν την αμεροληψία του ανακριτού Μισέλ Κλάιζ, όταν κάποιος αναλογιστεί τα όσα συνέβησαν στην ανάκριση επί των ημερών του, με καθ’ υπόδειξην ομολογία του Παντσέρι ως μνημονεύεται ανωτέρω, απάνθρωπες συμπεριφορέςαπομόνωση της Εύας Καϊλή.

7) Εφόσον ασκήθηκε δίωξη για σοβαρά αδικήματα, για ποιο λόγο δεν έγινε εγκαίρως έρευνα στο σπίτι της Βελγίδας ευρωβουλευτού, ούτε καν ανακρίθηκε έως σήμερα, παρότι υπόκειται στο Βελγικό δίκαιο και από τις τηλεφωνικές καταγραφές που διεξήγαγε η αστυνομία και τα μηνύματα του Παντσέρι προέκυψε η στενή συνεργασία τους; Υπάρχει καταιγίδα και άλλων στοιχείων που αποδεικνύουν την αθωότητα της Εύας Καϊλή, που δεν μπορούν να χωρέσουν σε ένα δελτίο τύπου.

Ενώ καταρρέει η κατηγορία σε βάρος της Εύας Καϊλή, τα ίδια κέντρα διαρρέουν σε εφημερίδες αστείες πληροφορίες, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουν να δολοφονήσουν ηθικά την Εύα Καϊλή. Επ’ αυτών οι απαντήσεις μας είναι οι εξής:

α) Το σπίτι που αγοράσθηκε στις Βρυξέλλες αποκτήθηκε με διατραπεζικές χρηματικές καταβολές, προερχόμενες από δάνειο και τους μισθούς της Εύας Καϊλή και του πρώην συντρόφου της. Όλες οι άλλες ερμηνείες είναι συκοφαντικές.

β) Οι ευρωβουλευτές δέχονται αιτήματα ανθρώπων για την επίλυση προβλημάτων, που άπτονται στην επαγγελματική τους δραστηριότητα, στο πλαίσιο αυτής της κοινότοπης πραγματικότητας που ονομάζεται πολιτική, προσπάθησε να βοηθήσει συμπολίτες της χωρίς ποτέ να λάβει ούτε 1 ευρώ, όπως έχει προκύψει από τον εξονυχιστικό έλεγχο των αρχών σε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία.

γ) Ενώ βρισκόταν η Εύα Καϊλή στο Κατάρ, σε επίσημη αποστολή, έχοντας δίπλα της συνεργάτες της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, η οργανωτική επιτροπή του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου προσκαλούσε διάφορες πολιτικές προσωπικότητες για να παραβρεθούν στην τελετή έναρξης και στους αγώνες, έτσι απευθύνθηκαν στην Ευα Καϊλή για να μεταφέρει σχετική πρόσκληση στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ουδέποτε μπορούσε να διανοηθεί ότι στο μέλλον αυτό το περιστατικό θα ήταν… στοιχείο ενοχής της για ύποπτες σχέσεις με το Κατάρ. Εδώ η λογική σταματάει!»

Σχετικά Άρθρα