ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει το θέμα του χαπιού της άμβλωσης

 ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει το θέμα του χαπιού της άμβλωσης

Το ζήτημα του χαπιού της άμβλωσης, το οποίο χρησιμοποιείται στο 50% και πλέον των αμβλώσεων στις ΗΠΑ και αποτελεί αντικείμενο σφοδρής δικαστικής διαμάχης, ανακοίνωσε πως θα εξετάσει σε συνεδρίασή του το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα συγκληθεί για να καταλήξει επί μιας απόφασης εφετείου, που επέβαλε περιορισμούς στη χρήση του χαπιού της άμβλωσης, ένα μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο σύνολο των αμερικανικών πολιτειών, ωστόσο, προς το παρόν, έχει ανασταλεί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου επικρατούν οι συντηρητικοί δικαστές, θα εξετάσει το θέμα τους επόμενους μήνες για να καταλήξει σε μία απόφαση έως το τέλος της ετήσιας συνόδου του, τον Ιούνιο.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σύντομα έκανε γνωστό πως δεσμεύεται «σθεναρά» προκειμένου να υπερασπιστεί την πρόσβαση στην άμβλωση στις ΗΠΑ, σε ένα δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Εάν η απόφαση του εφετείου, που εκδόθηκε τον Αύγουστο στη Νέα Ορλεάνη, επικυρωθεί, αυτό θα μεταφραζόταν κυρίως σε μια επιστροφή σε ένα μέγιστο όριο επτά εβδομάδων κύησης αντί των 10 εβδομάδων προκειμένου μια γυναίκα να επωφεληθεί από μια διακοπή της κύησης, μια απαγόρευση της αποστολής του χαπιού της άμβλωσης από το ταχυδρομείο και την επαναφορά της υποχρέωσης συνταγογράφησης αποκλειστικά από έναν γιατρό.

Το ερώτημα είναι εκείνο της πρόσβασης στη δραστική ουσία μιφεπριστόνη (RU 486), η οποία σε συνδυασμό με ένα άλλο χάπι, χρησιμοποιήθηκε από 5,6 εκατομμύρια γυναίκες από τότε που εγκρίθηκε η χρήση της από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων το 2000. Τον Απρίλιο, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας ανέστειλε την πρόσβαση στη μιφεπριστόνη.

Την 24η Ιουνίου του 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου επικρατούν οι συντηρητικοί δικαστές έπειτα από τους διορισμούς που αποφασίστηκαν υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ακύρωσε το διάταγμά του Roe v. Wade, το οποίο εγγυόταν από το 1973 το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση και αναγνώριζε σε κάθε πολιτεία τη νομοθετική εξουσία επί του θέματος.

Το χάπι της άμβλωσης αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα σχετικά με την άμβλωση που εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο μετά την ιστορική του απόφαση τον Ιούνιο του 2022.

Πάνω από τις μισές αμβλώσεις (53%) στις ΗΠΑ το 2020 γίνονταν με φάρμακα, σύμφωνα με το ινστιτούτο Guttmacher, που ειδικεύεται στο θέμα. Οι αμβλώσεις στις οποίες χρησιμοποιούνται η μιφεπριστόνη και η μισοπροστόλη, εντός του επιτρεπόμενου χρονικού πλαισίου, είναι πολύ ασφαλείς και αποτελεσματικές, διαβεβαιώνουν οι ειδικοί.

Στις ΗΠΑ, αυτή η μέθοδος έχει εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από το 2000.

Σχετικά Άρθρα